Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TUSAŞ’tan dev kompozit yatırımı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) dünya yapısal havacılık kompozit ihtiyacını­n yüzde 2’sini karşılayac­ak kapasiteye sahip havacılık kompozit üretim tesisinin de aralarında bulunduğu tesislerin açılışı yapıldı.

- MEHMET KAYA ANKARA

Türkiye’nin en önemli havacılık ve savunma projelerin­den biri olan Milli Muharip Uçak (MMU) mühendisli­k merkezinin de aralarında bulunduğu tesislerin açılışı gerçekleşt­i. Açılış törenine Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, kompozit ürün üretim tesisinin yanında, yıl sonuna kadar MMU’nu üretiminin yapılacağı hangarın ve Avrupa’nın ikinci büyük rüzgar tünelinin de yıl sonuna kadar tamamlanac­ağını bildirdi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da törendeki konuşmasın­da Türkiye’ye yönelik uygulanan ambargolar­a yerli ürünlerle karşılık verildiğin­i vurguladı. Erdoğan, “Araştırma-geliştirme yatırımlar­ımızı artırarak yüksek teknoloji gerektiren sistemleri birer birer hayata geçiriyoru­z. Sürü İHA’lar ve deniz platformla­rından savaş yönetim sistemine, insansız araçlardan yapay zekaya, elektroman­yetik sistemlerd­en lazer silahına, uydulardan uzay sis

temlerine kadar savunma sanayiinde olmamız gereken hangi teknoloji alanı varsa hepsine varız” dedi.

Erdoğan törendeki konuşmasın­da, Türkiye’nin savaş gemisi tasarım ve üretimi, insansız taktik ve silahlı hava araçlarını üreten az sayıda ülkelerden biri olduğunu, yürütülen proje sayısının 20 yıl içinde 62’den 750’ye yükseldiği­ni vurguladı. Erdoğan, “Sınırlarım­ız içinde terörle mücadele operasyonl­arını rahatça yürütebilm­eyi, sınır ötesi barış harekatlar­ımızı istediğimi­z gibi gerçekleşt­irebilmeyi işte bu başarılara borçluyuz. Artık çıtayı daha yukarı çıkararak geleceğin harp ortamına da ülkemizi hazırlıyor­uz”

diye konuştu. Erdoğan, MMU’nun 2023’te hangar çıkışı (uçuş öncesi yer testlerine başlama aşaması) yapılacağı­nı, 2025’te ilk uçuşunu yaparak, 2029’da envantere gireceğini de açıkladı. Ankara’da, TUSAŞ’ın yanında kurulan Ankara Uzay, Havacılık İhtisas OSB’de (HAB) arsa tahsisleri­nin bittiğini, 18 firmanın yatırımı tamamladığ­ını, 57 firmanın devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “HAB ile uzay ve havacılık alanlarınd­a kendi sanayimizi destekleme­yi, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek sinerji sağlamayı, yüksek katma değerli ürünler üretip ihracat yapmayı hedefliyor­uz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye