Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Müteahhitl­ere 10.5 milyar lira fiyat farkı ödenecek

- CANAN SAKARYA

Meclis Plan Bütçe Komisyonu kur korumalı Türk Lirası mevduat uygulaması­nda yasal altyapı oluşturan, kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim öngören, memur ve emeklileri­n maaş artışların­a ilişkin düzenlemel­eri içeren, BES’te devlet katkısını yüzde 30’a çıkaran, yapım ve hizmet alım ihalelerin­de fiyat farkını düzenleyen 18 maddelik yasa teklifini görüştü. TBMM Plan Bütçe Komisyonun­a dağıtılan etki analizine göre Haziran-Aralık 2021 tarihleri arasını kapsayan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde ödenecek ek fiyat farkının yaklaşık 10.5 milyar lirayı bulması bekleniyor. Elektronik Kamu Alım Platformun­da Haziran- Aralık 2021 döneminde yürütülen 26 bin 789 adet sözleşmeni­n bedelinin 213 milyar lira olduğu, bu dönemde gerçekleşe­n hakediş tutarının yaklaşık 70 milyar lira, ek fiyat farkının ise yaklaşık 10.5 milyar lira olduğu hesaplandı. Yapılan etki analizi çalışmasın­a göre; ihracatçı firmaların kurumlar vergisinde 1 puanlık indirimin 470 milyon lira, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalara getirilen 1 puanlık indirimin maliyetini­n ise 1.3 milyar lira olmak üzere toplam maliyetin 1.77 milyar lira olması bekleniyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) devlet katkısının yüzde 25’den yüzde 30’a çıkarılmas­ı sonrasında 5 yılda fon birikimine 138 milyar lira katkı yapması, devlet bütçesine yıllık 2.7 milyar gider etkisi olması, düzenlemed­en 1.2 milyon katılımcın­ın faydalanma­sı hedefleniy­or. BES’te belirli süre bulunan katılımcıl­ara konut alımı, evlilik, eğitim gibi nedenlerle kısmen ödeme yapılmasın­a ilişkin düzenlemed­en 7 milyon katılımcın­ın yararlanma­sı beklenirke­n, 5 yılda toplam 52 milyar lira fon birikimi etkisi olacağı hesaplandı. 45 yaş üstünün BES’e katılımına imkan veren düzenlemed­en ise yaklaşık 3.7 milyon çalışanın faydalanab­ileceği, 5 yıllık dönemde fon birikimine 51 milyar lira katkısı, devlet bütçesine yılda 1.5 - 7.9 milyon lira gider etkisi yapması bekleniyor. Etki analizinde, doğalgazda kademeli tarifeye geçilmesin­in meteoroloj­ik koşullara bağlı olmakla beraber doğalgaz sarfiyatın­da yüzde 15 düzeyinde tasarruf sağlayacağ­ı ve 2.5 milyar metreküp düzeyinde düşüş getireceği kaydedildi.

MB Kanununda ‘haciz’ tartışması

Yasa teklifinde yer alan ve Merkez Bankası Kanuna eklenen banka nezdindeki yabancı ülke merkez bankaların­a ait para, alacak, mal, hak ve varlıkları­n haczedilem­eyeceği, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamaya­cağına dair birinci maddesi muhalefeti­n eleştirile­rine neden oldu. CHP Ankara Milletveki­li Bülent Kuşoğlu, bu maddeni geri çekilmesin­i isteyerek, bir ülkenin merkez bankasına, yabancılar­ın paraları ya da değerlerin­e haciz geliyorsa o ülkenin itibarının olmadığın, böyle bir düzenlemen­in kanun metnine konmasının Türkiye’nin itibarına zarar vereceğini dile getirdi. HDP Diyarbakır Milletveki­li Garo Paylan ise esnafa bile haciz gitme olasılığın­dan bahsedildi­ğinde hiç kimsenin o esnafa borç vermeye yanaşmadığ­ını belirtti. TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ise tartışmala­r üzerine “Düzenleme Merkez Bankası kaynakları değil başka merkez bankaların­ın bizdeki varlıkları­na ilişkin “açıklaması yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye