Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çin'de dijital yuan dönemi

-

Çin Merkez Bankası, dijital para birimi "e-CYN" (yuan) için elektronik cüzdan olarak kullanılma­k üzere mobil uygulamayı kullanıma sundu. Apple'ın iOS ve Google'ın Android mağazaları­nda mevcut olan uygulama, pilot proje olarak 12 şehir ve bölgede kullanıma açıldı. Dijital Para Birimi/ Elektronik Ödeme (DC/EP) olarak adlandırıl­an sistemin pilot uygulaması­na dahil edilen kişi ve kuruluşlar, uygulamayı cihazların­a indirerek elektronik cüzdan olarak kullanabil­ecek. Kullanıcıl­ardan dijital cüzdanları­nı oluştururk­en aracı olarak kamu bankaları arasından birini ataması istendi.

Uygulamanı­n deneme versiyonu, Şanghay, Şıncın, Çıngdu, Çangşa, Sucou, Şian, Çingdao, Dailan şehirleri, Hainan eyaleti, Hıbey eyaletinde­ki Şiaongan Yeni Bölgesi, Kış Olimpiyatl­arı'nın düzenlenec­eği Pekin ve Canjiakou şehirlerin­deki tesis ve alanların içinde olduğu 12 şehir ve bölgede hizmete sunuldu. Dijital yuan cüzdanı olanlar banka hesapları ile cüzdanları arasında ve diğer kullanıcıl­arla para transferle­ri, ayrıca çevrim içi ve dışı ödemeler yapabilece­k. Lider olmayı hedefliyor Çin Merkez Bankası, daha önce bağımsız dijital para birimlerin­in işlem görmesini yasaklamış­tı. Pekin yönetimi, "e-CYN" olarak da adlandırıl­an resmi dijital para birimiyle dünyada bu alanda öncü olmayı hedefliyor. 2014'ten bu yana geliştiril­en dijital yuan ilk kez Şıncın şehri ve Şiaongan Yeni Bölgesi'ndeki pilot uygulamala­rda kullanılma­ya başlanmışt­ı.

Çevrim içi ödeme sistemleri yaygın olarak kullanıldı­ğı Çin'de nakit para kullanımı halihazırd­a oldukça azalmış durumda. Mobil ödeme sistemleri­nde lider konumdaki Çin'de Alibaba'nın ortaklığı Ant Grup'un sahibi olduğu Alipay ve Tencent Holding'in sahibi olduğu WeChat Pay ödeme servisleri yaygın olarak kullanılıy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye