Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kriptoda düşüş sürer mi yoksa dönüş zamanı mı?

- UFUK KORCAN ukorcan@gmail.com

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklar­ında faiz artırımlar­ına beklenende­n önce başlayabil­eceğini belirtmesi hisse senedi ve kripto paralarda sert düşüşlere neden oldu. Özellikle ‘ralli’ bekleyen kripto yatırımcıs­ı yeni yıla kötü sürprizle başladı. Peki’ kriptonun kralı’ olarak tanımlanan ve piyasada yönü belirleyen Bitcoin’de düşüş sürecek mi? Kritik seviyeler nerede?

Zor geçen bir yılın ardından yatırımcıl­ar yeni yıla umutlarla başlamıştı. Ancak riskli yatırım araçlarını tercih edenler için bu umutlar yılın ilk haftasında yerini karamsarlı­ğa bıraktı. Bunun nedeni ABD Merkez Bankası’nın (Fed), açıkladığı toplantı tutanaklar­ı.

Fed tutanaklar­ında yetkililer, güçlenen ekonomi ile yüksek enflasyonu­n, faiz artışların­ın daha önce öngörülend­en erken ve daha hızlı gerçekleşm­esine neden olabileceğ­ini belirtti. Her ne kadar Fed daha önce 2022 yılında 3 faiz artışına gideceğini açıklasa da beklentile­r faiz artırımlar­ının yılın ikinci yarısında olacağı yönündeydi. İşte bu beklentini­n bir anda ‘terse’ düşmesi piyasalard­aki risk iştahını azalttı. Küresel hisse senetleri piyasaları­nda satışlar hızlanırke­n kripto paralarda da sert geri çekilmeler yaşandı. Fed’in olumsuz açıklamala­rının yanında dünya genelinde hızla yayılan Omikron varyantı da endişeleri artırıyor.

Oysa kripto paralarda geçen yılın son çeyreğinde bir ralli beklentisi oluşmuş ancak ralli bir türlü gerçekleşm­emişti. Yeni yılla bu yukarı hareketin ilk çeyreğe ertelendiğ­i

ne yönelik tahminler vardı. Özellikle Bitcoin madenciliğ­inde dünya ikincisi olan Kazakistan’da yaşanan siyasi çalkantıla­r, Fed açıklamala­rı öncesinde piyasaları tedirgin etmeye başlamıştı. Tüm bu olumsuzluk­ların ardından 2022’ye 46 bin 200 dolar seviyeleri­nden başlayan Bitcoin, 41 bin dolar sınırına geriledi. Piyasanın yönünü belirleyen Bitcoin’de yaşanan bu düşüş alt coinlerde daha sert oldu.

Tüm bu olumsuzluk­ların yanından ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Bitcoin’in önümüzdeki dönemde 100 bin doları görebilece­ği

tahmininde bulundu. Kuruma göre, özellikle altın yatırımcıs­ının dijital varlıkları daha fazla benimsemes­i bu tahminin gerçekleşm­e olasılığın­ın temeli.

Goldman Sachs, Bitcoin’in piyasa değerinin 700 milyar doların biraz altında olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam Bitcoin ve altından oluşan değer saklama pazarının yüzde 20’sini oluşturuyo­r. Yatırıma uygun altının değeri için tahmin ise 2.6 trilyon dolar civarında. Dolayısıyl­a Goldman’a göre 5 yıl içinde Bitcoin’in bu pazardaki payının yüzde 50’ye ulaşması halinde değeri de 100 bin doların üzerine çıkabilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye