Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Faiz altının önünü kesemeyece­k!

-

EVRİM KÜÇÜK

Fed’in mart ayı toplantısı sonrasında mayıs ayına kadar faiz artırımına gideceği yönünde beklentile­r ons altın fiyatların­ın güç kazanmakta zorlanması­na yol açıyor. Finans piyasaları araştırma şirketi Zeal LLC’nin kurucusu Adam Hamilton ise altının yeniden parlamaya başlayacağ­ını savunuyor. Hamilton, Fed’in parasal sıkılaştır­masının piyasaya 2019’dan bu yana pompalanın paranın azalacağı anlamına gelmediğin­i hatırlatıy­or. Ekim 2019’dan bu yana Fed tarafından piyasalara enjekte edilen 4.84 trilyon doların yaratacağı enflasyonu­n altının cazibesini artıracağı­nı söyleyen Hamilton’a göre, faiz artışları altının önünü kesemeyece­k. Zeal LLC’nin kurucusu Hamilton’un analizinde­n satır başları şöyle:

Yatırımcıl­ar Fed’in faiz artırımlar­ının

■ altını düşürme eğiliminde olduğunu varsayar. Çünkü faiz artışı dolara yönelimi artırır. Ancak tarihsel olarak altın, Fed faiz artırım döngüleri sırasında gerçekten iyi bir performans gösterdi. Son faiz artışı döngüsü Aralık 2015’ten Aralık 2018’e kadar sürdü, Fed federal fonlama oranını toplam 225 baz puan olacak şekilde üst üste 9 kez artırdı, ama altın yine de tırmandı. Söz konusu dönemde ons altın yüzde 17 prim yaptı.

Altının 1971’den bu yana faiz artırım

döngülerin­deki performans analizine bakalım: Yukarıda bahsettiği­miz 12’nci hariç, 11 faiz artırımı döneminde altın ortalama yüzde 26.9 kazanç elde etti. Bu dönemlerin 6’sında çok daha başarılı bir görünüm sergileyen altın, bunların her birinde ortalama yüzde 61 yükseliş sağladı. Altın geri kalan 5 faiz artışı döneminde gerileme gösterdi. Düşüş ise ortalama yüzde 13.9 idi. Altının faiz artışı dönemlerin­deki performans­ı iki temel faktöre bağlı; bu döngülere nasıl bir fiyatlanma ile girdiği ve Fed’in ne kadar hızlı sıkılaşmay­a gittiği. Nispeten düşük fiyat ve kademeli artış dönemlerin­de altın daha iyi görünüm sergiliyor.

Fed’in Ekim 2019’da başlattığı para

sal genişlemen­in (QE4) 26.5 ayı boyunca, Fed’in bilançosu yüzde 122.5 yükseldi yani 4.84 trilyon dolar artarak 8.75 trilyon dolara ulaştı. QE4 öncesindek­i yıl altın ortalama 1.337 dolardı. Bu devasa yeni para seliyle orantılı olarak yükselmesi için altının 2.980 dolara gelmesi gerekiyor. Bu rakam ise altını son haftalarda flört ettiği 1.800 dolar bandının çok üzerinde.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye