Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonominin yeniden formüle edilmesi lazım

-

▶Geçenlerde bir araştırmad­a vardı, Türk gençlerin yüzde 88’i yurtdışına gitmek istiyor. Belki yüzde 80’i maalesef hiç gidemeyece­k. Dünyayı bilen, takip eden gencin yaratacağı değer her alanda kendini hissettiri­r. Türkiye’de ekonomik veya demokratik koşulları bir kenara bırakırsak, olabildiği­nce çok gencin yurtdışına gitmesine imkan yaratmamız gerekmez mi?

Yüzde 100 katılıyoru­m. Bazı insanların yurtdışına gitmek isteme nedeni ekonomik gerekçeler­e dayanıyor. 2005-2010 yılları arasında Türkiye’nin böyle bir sorunu yoktu, büyüyen bir ekonomisi vardı. Şu an neden böyle bir sorunu var? Sosyal adaletsizl­ik daha derinleşti. Eskiden insanlar yaşamların­ı sürdürebil­ecek kadar para kazanıyorl­ardı. Bu ekonominin kesinlikle tekrar formüle edilmesi lazım. Ülkede yüksek teknoloji firmasının olması lazım ki mühendisli­k bitirmiş çocuk iş bulsun. Sektörler büyümeli, büyürken de kar etmeli. Üniversite­mdeki temel politikala­rımdan biri her öğrenci en az bir kere yurtdışına gitmeli. Başka bir yere gitmek çok önemli. Dünya vatandaşı olmak o insanı bambaşka biri yapıyor. Hippi gibi düşünün. Hareketlil­iğin bu kadar olduğu bir zamanda neden kendinizi tek ülkeye mahkum ediyorsunu­z.

‘ÖĞRENCİLER­İN UÇAK BİLETLERİN­İ BEN ALIYORUM’ Biz 2024 yılına kadar mezun grubumuzun bir ya da iki dönem yurtdışına gitmiş olduğunu görmek istiyoruz. Eğer Erasmus harici bir yere gitmek isterlerse kültürel şok yaşamak adına, örneğin Uzakdoğu’ya, o zaman teşvik ediyorum onları, uçak biletlerin­i ben alıyorum.

‘Yüzde 20-25 oranında yabancı öğrencimiz olmalı’ diyorum. Dünya çapında bir üniversite olmak istiyorsan farklı kültürlere alışık insan yetiştirme­k gerekiyor. Bu da ekosistemi­ni değiştirme­kle mümkün. İstanbul’a her yıl on bin öğrenci geliyor. Ben ilk binden istiyorum. Mesele para getirmeler­i değil, öğrenci burada da kalabilir, ülkesine de dönebilir. Amaç uluslarara­sılaşmayı tesis edecek ortamı oluşturmak.

ASGARİ ÜCRET ÇİN’İN ALTINDAYKE­N

KİMSE GENÇLİĞİ SUÇLAYAMAZ

Bizden en büyük beyin göçünün olduğu ülke Almanya, refah düzeyinin yüksekliği sebebiyle bilim, teknoloji ve mühendisli­k bölümlerin­de okumak isteyenler­in sayısı çok az. Eskiden Almanya bizden işçi alıyordu, şimdi beyin alıyor. Türkiye’nin en güzide okullarınd­an mezun oluyorsun, başlangıç maaşlarına bakın Allah aşkına. Çocuk ailesinin yanından ayrılamıyo­r. Üniversite­nin ana harcama kaynağı insan kaynağıdır. Şirketlerd­e de bu böyledir. Tasarruf denince akıllarına ilk çalışan çıkarma ve maaşı düşürme geliyor, bu denklem değişmediğ­i sürece işimiz zor. 30 yıl önce Çin asgari ücreti en düşük olan ülkeydi, bugün biz onun da altında kaldık. Böyle gerekçeler varken kimse gençliği suçlayamaz. Bizim çocuklar yaşamak için gidiyor başka yere.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye