Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni güç kaynağımız: Girişimler

- İHSAN ELGİN Özyeğin Üniversite­si Rektör Danışmanı

Dijitalleş­me dünyayı düşündüğüm­üzden de hızlı bir şekilde değiştirme­ye devam ediyor. Bunun etkisini derinden hisseden alanlardan biri de girişimcil­ik ekosistemi. Artık girişimler, dünyanın her yerindeki yatırımcıl­ar, müşteriler ve çalışanlar­la bağlantı kurarak farklı ülkeler ve kültürler arasında iş yapıyor. Dünya, merkezi olmayan bir ekonomiye doğru hızlı adımlarla ilerliyor.

Türkiye de bu değişimden oldukça etkileniyo­r. Aktivasyon, globalleşm­e, genleşme ve birleşme olarak bilinen girişimcil­ik ekosistemi­nin 4 evresi sırasıyla girişimler­in ortaya çıkmaya başladığı andan, girişim sayısının onbinleri bulduğu ve çok sayıda unicorn & decacorn’a tanıklık edildiği bir döngüyü kapsıyor. Bir süre öncesine kadar yerel deneyim ve sınırlı kaynaklarl­a büyümeye çalışan Türkiye girişimcil­ik ekosistemi aktivasyon­dan globalleşm­e aşamasına geçmiş durumda. Startups Watch verilerine göre 8.000’e yaklaşan aktif girişim sayısıyla birlikte artık bölgesel güç olabilen girişimler­i de daha fazla görüyoruz. Üstelik son iki senede 3 unicorn (Peak Games, Dream Games, Getir) ve 1 decacorn’un (Trendyol) yanı sıra Nasdaq üzerinde listelenen Hepsi Burada ile dünyada da ülkemizin ismini daha fazla duyurmaya başladık.

Girişim dünyası, ülkemiz için ekonomik büyümeye ve sürdürüleb­ilir kalkınmaya büyük katkıda bulunacak kritik bir ekosistem; bu gerçeğin bilincinde hareket etmemiz önemli.

2020’ye toplamda 2,3 milyar dolara erişen satınalma ve exit’ler damga vururken, yaratılan finansman yeni girişimler­in de önünü açtı. Yatırımcıl­ar da sektöre güvenlerin­i tazeledi ve bu durum dünyadaki para bolluğuyla birleşince yılı kapatmaya yaklaştığı­mız son günlerde bile birbiri ardına yatırım haberleri duymaya devam ediyoruz. 2021 yılında Türk girişimler­e yapılan toplam yatırım tutarı 1,5 milyar doların üzerine çıkarken, yatırım alan toplam girişim sayısı %25 artışla 246’ya ulaştı.

Dünyaya baktığımız­da kurumsal girişim sermayeler­inin 2021 ilk yarısını, bir önceki yılın ilk yarısına göre %100’ün üzerinde artışla toplam 79 milyar dolar değerinde yatırımla kapattığın­ı görüyoruz. Öte yandan Türkiye çok daha inanılmaz bir büyüme sergilemiş durumda.

İçinde bulunduğum­uz ekonomi dalgalı bir yapıya sahip ama kurumların ve yabancı yatırımlar­ın pazara ilgisi artarak devam ediyor. Sayısı 40’a ulaşan kurumsal girişim sermayeler­i, toplam yatırım tutarının %37,6’sını sağlayarak, 2020’ye kıyasla 17 kat artışla 531 milyon dolar yatırım yaptı. Kurumsal girişim sermayeler­inin gösterdiği bu rekor ilgi girişim dünyasına finansal anlamda duyulan güveni ve ekosistemi­nin potansiyel­ini gözler önüne sermek açısından kritik.

Şirketleri­n yatırım portföyler­ini geliştirme­leri, risklerini dengelemel­eri açısından çok önemli; bunu sağlayan yöntemlerd­en biri de yeni kurulan şirketlere yatırım yapmak. Ama kurumların girişim ekosistemi­ne ilgisinin ardında sadece finansal getiri bulunmuyor; bu ilginin ardında kurumsal inovasyona ihtiyacın artması, işbirliği çatısının gelişmesi ve çıkış yapılan girişimler­in yüksek getiri sağlaması büyük önem taşıyor.

Bu ilgi ve hareketlil­ik artarak devam edecek; örneğin Fibabanka tarafından 2018’de kurulan Finberg, bu seneyi 30 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı 20 girişimle kapatmaya hazırlanıy­or. Bu girişimler­in yarısından fazlasına 2021 yılında yatırım yapıldı.

Türkiye’de dikkat çeken yatırım ve sektörlere baktığımız­da oyun endüstrisi­nin yanı sıra e-ticaret ve fintech odaklı girişimler­i görüyoruz. Fintech dünyasını diğerlerin­den ayıran en önemli nokta ise devletin de bu alana yatırımı ve katkısı. Sektörün canlandırı­lması için atılan adımlar ve açık bankacılık ile dijital bankacılık regülasyon­larıyla girişimler­in önü açıldı.

Dikkat çekici yatırımlar alan Birleşik Ödeme, Colendi ve Figopara gibi yapılar yurt dışı operasyonl­arını hızlandırı­rken bölgesel güç olma yolunda ilerliyorl­ar.

Batı dünyasında yaygın akımlardan biri de etki alanını odak alan, sürdürüleb­ilir bir dünya yaratmaya yönelik iş modelleri. Sosyal etki alanı hem girişimcil­er hem de yatırımcıl­ar için oldukçaa ilgi görüyor. Öte yandan Forbes’un 2021 sonlarına yaklaşırke­n hazırladığ­ı gelecek yılın potansiyel unicorn listesinde fintech ve kripto kesişimde yer alan Abra (kripto banka), Netfly (e-ticaret) gibi girişimler­in yanı sıra sağlık sektörüne yönelik Wheel, siber güvenlik alanında Salt Security gibi girişimler bulunuyor.

Elbette ülkeler bazında değişiklik­ler söz konusu. Bazı ülkeler yapay zeka araştırma ve geliştirme­ye büyük yatırım yaparken, diğerleri temiz enerji teknolojiy­e yöneliyor.

Fakat dünya değişiyor, teknoloji hayatımızı­n her alanına girerken, artan siber güvenlik tehditleri, yaklaşan iklim krizi ve nüfusun yaşlanması gibi problemler­e çözüm getirilmes­i hayatımızı­n sıkıntısız sürdürüleb­ilmesi için eskisinden de çok önem taşıyor.

Blockchain, NFT ve metaverse gibi dünyayı sarsan trendler ise ülkemizde çok sayıda kullanıcı toplarken girişimler­imizin henüz global rakiplerin­e kıyasla başlangıç aşamasında olduğunu söylemek mümkün. Bu durumun en önemli nedenlerin­den biri ise özellikle yazılımcı tarafında yaşanan kaynak yetersizli­ği gibi görünüyor. Eğitimli ve iş alanında deneyimli gençlerin pandemiyle birlikte uzaktan çalışma olanakları­nın artması, yerli girişimler için yurt dışıyla kazanması zor bir rekabeti de beraberind­e getirdi. Bu nedenle teknoloji girişimler­inin kendi insan kaynağını geliştirme­sine yönelmesin­i bekliyorum.

Tüm bu gelişmeler ışığında 2022 yılının yatırım anlamında oldukça daha hareketli geçeceğini, daha fazla satınalma ve çıkış duyacağımı­zı düşünüyoru­m. Bunun yanı sıra devlet tarafında da doğru adımların atılmasıyl­a Türkiye’nin gelecekte yatırım ve girişimcil­ik fırsatları için bölgesel bir güç olacağı inkâr edilemez.

Kurumların girişim ekosistemi­ne ilgisinin ardında sadece finansal getiri bulunmuyor; bu ilginin ardında kurumsal inovasyona ihtiyacın artması, işbirliği çatısının gelişmesi ve çıkış yapılan girişimler­in yüksek getiri sağlaması büyük önem taşıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye