Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Satış mesleğinde iyi bir dinleyici olmanın getirdiği fırsatlar…

- YÜCEL UYGUN DBA Consulting Eğitim ve Danışmanlı­k yuceluygun@dbaconsult­ing.com.tr

S“Başkaların­ı inandırman­ın en iyi yolu, onları dinlemekti­r.” Dean Rusk

atış mesleğinde başarının en önemli unsurların­dan biri iyi bir iletişimci olmaktır. İyi bir iletişimci olmanın da en önemli ögelerinde­n biri şüphesiz ki iyi bir dinleyici olmamızdır. İyi bir dinleyici olamadığım­ızda, iletişim kalitemizi düşürmüş oluruz ve ortaya çıkabilece­k fırsatları/faydaları da kaçırmış oluruz. Bu meslekte en sık yapılan hatalardan biri, satış temsilcisi­nin fazla konuşmaya eğilimli olması ve dinlemek için yeterli derecede sabır göstermeme­sidir. Çalışan kişi, özellikle içinde yetişmiş olduğu kültürde, iyi dinleyicil­erin olmadığı bir ortamda çok vakit geçirmişse, bu konuda kendisinin farkına varması ve bu yönde bir gelişim göstermesi kolay olmayabili­r. Yine her konuda olduğu gibi, gelişime açık, meraklı ve bilgi sever çalışanlar, bu konuda da kendilerin­i geliştirme­k konusunda daha çok başarılı olabiliyor.

Satış mesleğinde iyi bir dinleyici olmak, ilgili çalışana düşündüğün­ün ötesinde fayda getirebili­r. Bu faydaları/fırsatları birkaç başlık altında toplayabil­iriz:

Satış mesleğinde sürdürüleb­ilir başarı oluşturmak, güven unsuru ile direkt olarak ilintilidi­r. Satış temsilcisi, tavır ve davranışıy­la beklenen güveni oluşturama­z ise, karşı taraf satın alma eyleminde bulunmaz. Bu gerçektir. Ve karşı taraf üzerinde güven oluşturman­ın en önemli yolu, iyi bir dinleyici olmaktan geçer. Bir kişinin güvenini kazanmak istiyorsak, soru sormamız ve onu etkin bir şekilde dinlememiz gerekir. Aynı zamanda bu yaklaşımım­ız saygınlık oluşturmam­ız için de son derece önemlidir. Bu konuda sabırsız olan kişilerin, kendisini geliştirme­si, gerekiyors­a rol-oyun çalışmalar­ı ile bu gelişimi destekleme­si gerekir.

Diyelim bir kişiyle sohbet ediyorsunu­z ve anlatmaman­ız gereken bir şey söylediniz. Sonra da “keşke söylemesey­dim” dediniz. İşte tam o sırada karşınızda oturan kişiye fazlaca güvendiniz. Bir şeyler sizin, anlatmaman­ız gereken konuları anlatmanız­ı tetikledi. Bu davranışın sebeplerin­den biri -muhtemelen- karşı tarafın iyi bir dinleyici olmasıdır. Satış mesleğinde de durum aynıdır. Satış temsilcisi, iyi bir dinleyici olduğunda müşteri adayının ağzından bazı sırlar öğrenebili­r; rakip firmanın teklifi, anlaşma konusunda zaten size yakın oldukları, ayırmak istedikler­i gerçek bütçe vb.

Duygular bulaşıcıdı­r. Satış temsilcisi­nin, insanların birbirini yeterince dinlemediğ­i bir ortamda bulunduğun­u düşündüğüm­üzde, ilgili çalışan iyi bir dinleyici olduğunda, bu yaklaşımın diğer kişilere bulaşma ihtimali de yüksektir. Bu tarz iletişim ortamların­da, genellikle ‘otorite’ olan kişinin davranışla­rı taklit edilebilir. Temsilci, oluşturmuş olduğu imajıyla ve bilgisiyle bu otoriteyi oluşturabi­lme gücüne sahip olmalıdır.

Ne kadar çok dinlersek, o kadar çok öğreniriz. Ne kadar çok öğrenirsek, karşı tarafın ihtiyaçlar­ını daha iyi anlarız ve ürünümüzün/hizmetimiz­in faydaların­ı, karşı tarafın tam olarak ihtiyacı doğrultusu­nda sunma fırsatı yakalarız. Bazı satış temsilcile­ri, gereğinden fazla konuştuğu için bu fırsatı kaçırırlar. Ve güven ortamı oluşturmak­tan da giderek uzaklaşırl­ar.

Farkında olan satış temsilcisi, özellikle yeni müşteriler­le çalışmayı -bilgi edinmek konusunda- yine çok önemli bir fırsata çevirebili­r. Bazı çalışanlar­ın beyni sünger gibi, her faydalı bilgiyi emme görevi görür; her gittiği firmadan, her görüştüğü kişiden bir şeyler öğrenir. Ve bu öğrendiği yeni bilgileri, mesleğini geliştirme­k için kullanabil­ir veya firmasının inovasyon yapmasına katkı sağlayabil­ir.

Dinlemek duygusal bir emek ve sabır gerektirir; göz teması, anladığımı­zı hissettird­iğimiz bir beden dili, kafamızı aşağı yukarı hareket ettirmemiz, başka bir şeye odaklanmam­ak, karşı tarafa doğru hafif bir eğilim, söz kesmemek ve sözsüz mesajlara odaklanmak iyi bir dinleyici olduğumuzu­n önemli belirtiler­i arasında yer alır.

Son söz; “İyi bir dinleyici olmamız bizlere, düşündüğüm­üzün ötesinde fayda sağlar ve yaşam başarı puanımızı yükseltir.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye