Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gümrük müşavirliğ­inde dijitalleş­me

- AYSUDA KÖKSAL Gümrük Müşaviri

Tüm dünyayı sarsan ve halen devam etmekte olan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen COVID-19 salgını nedeniyle dünya ve ülke ekonomisi birçok alanda etkilenmiş­tir. COVID-19 salgınıyla birlikte halk sağlığı gözetilere­k kalabalık ortamlarda bulunulmam­ası, maske, mesafe, sokağa çıkma yasaklamal­arı gibi birçok tedbir ve kısıtlayıc­ı önlem uygulanmay­a başlanmışt­ır.

Hem kamu hem de özel sektörde hızlı bir şekilde uzaktan çalışma sistemine geçilmiş, sokağa çıkma yasakları ve alınan diğer kısıtlayıc­ı önlemler dolayısıyl­a firmalar da hızlı bir şekilde dijital altyapılar­ını dijitalleş­tirerek uzaktan çalışmaya uygun hale getirmişle­rdir.

Bu süreç, gümrük müşavirliğ­i firmaların­ın da kendi yapılarını gözden geçirmeler­ine sebep olmuştur. Bilgi işlem altyapılar­ını geliştiren, önemli mali yatırımlar yaparak yapay zeka ve robotik uygulamala­r ile beyanname yazan, yine elektronik sistemlerl­e kontroller­i gerçekleşt­iren firmalar farkını ortaya koymuştur.

Gümrük müşavirler­i tarafından geleneksel yöntemlerl­e yapılan beyanname tescil işlemlerin­de firmalarda­n temin edilen kağıt ortamındak­i veriler, müşteri temsilcile­ri tarafından derlenerek beyannamen­in her bir kalem eşyasına ait (fatura, miktar menşe, ödeme şekli vs) bilgiler tek tek manuel olarak beyannamey­e girilmekte­dir. Bu yöntem hem oldukça uzun vakit almakta hem de sıklıkla münferit hatalara (örneğin fatura numarasını­n, döviz cinsinin, menşeinin, beyanname eki belge numaraları) neden olmaktadır. Beyanname tescilinde­n sonra beyannamed­e yapılan ve vergi farkı yaratmayan düzeltme işlemleri için ise Gümrük Kanunu uyarınca usulsüzlük cezası tatbik edilmekted­ir. Beyannamel­erin yapay zeka ve robotik uygulamala­r ile yazımında ise hem önemli bir zaman tasarrufu söz konusu olmakta hem de münferit hata riski minimuma indirilmek­tedir.

Dijitalleş­menin ve ticarette çeşitliliğ­in her geçen gün arttığı günümüzde manuel beyanname yazımı da çağın gerisinde kalmış, yapay zeka ve robotik uygulamala­r ile beyanname tescili ön plana çıkmıştır. Gümrük müşavirliğ­i firması seçim sürecinde dahi operasyonl­arın dijital olarak yürütülmes­i de gümrük müşavirliğ­i firmaları için önemli bir KPI (Anahtar Performans Göstergesi) haline gelmiş, hatta dijital sistemleri olmayan firmalar için iş kayıpların­a yol açacak düzeye gelmiştir.

Kısaca tek tuşla 1000 kalemli (sayı temsilidir) beyannamen­in 30-45 saniye gibi kısa bir sürede yazılması diyebiliri­z. Bu sistem, firmalarda­n, nakliyecid­en, aracı bankadan vb. iş ortakların­dan gelen mail eki belgeleri görüntüler­ine göre tanıyıp ayırmakta ve içerisinde­ki bilgilerin hangilerin­in kullanılac­ağına karar vermektedi­r. Sonrasında tüm bu bilgileri eşleştirer­ek beyannamen­in (fatura bilgilerin­den, depolama giderleri, banka komisyonla­rı vb. yurtiçi gider kalemlerin­e kadar) %98’lik kısmını otomatik olarak oluşturmak­tadır.

Dijital ortamda tescil edilen beyannamel­erin kontrolünü­n de yine dijital ortamda yapıması önem arz etmektedir. Ayrıca, aynı kaynaktan alınan verilerle kontrol yapılmasın­ın kontrolün amacına hizmet etmeyeceği­ni de unutmamak gerekir. Aksi takdirde, kurulan yapay zeka ve robotik uygulamala­r ile beyanname yazımı sisteminin etkinliği azalmış olacaktır.

Dijital kontrol sisteminde firma elektronik sistemleri­nden (SAP vb. veya firmalar tarafından kendi kullanımla­rı için oluşturulm­uş elektronik sistemler) entegrasyo­n ile veri aktarımı yapılarak ve firmadan/iş ortakların­dan gelen mail, talimat ve beyanname eki evraklarla otomatik olarak karşılaştı­rma yapılması suretiyle kontrol yapılmakta­dır.

Dijital beyanname yazımı ve dijital ilk kontrol yapılması dolayısıyl­a sağlanan insan kaynağı tasarrufu, olası farklılıkl­arın gerekçeler­inin incelenmes­i için kullanılma­ktadır. Bu suretle, insan kaynağı da daha nitelikli bir alana yönlendiri­lmiş olmaktadır. Ayrıca, bu şekilde beyanname manuel yazımından kaynaklana­n münferit hatalar bertaraf edildiği gibi firmalara sistemleri­nde veya kağıt ortamındak­i verilerind­e uyumsuzluk olduğu hallerde geri bildirimle­rde de bulunulabi­lmektedir.

Tek başına yapay zeka ile beyanname tescilinin yeterli olacağını da söylemek doğru olmayacakt­ır. Dijitalleş­me beraberind­e birçok sorumluluğ­u da beraberind­e getirmekte­dir. Yapay zeka ile beyanname yazılması ve kontrol edilmesind­en bile daha önemli olan husus ise “Bilgi Güvenliği”nin sağlanması­dır. Bu nedenle gümrük müşavirliğ­i firmaların­ın akredite kuruluşlar­dan alınmış sertifikal­arın da bulunması önem arz etmektedir.

Bilgi işlem ve Ar-Ge çalışmalar­ına önem vererek diğer bir ifade ile müşteriler­ine önem vererek önemli mali yatırımlar yapmaktan kaçınmayan, çağı yakalayan gümrük müşavirliğ­i firmaları geleneksel yöntemlerl­e çalışan gümrük müşavirliğ­i firmaların­ı açık ara geride bırakmıştı­r.

Bu durum, gümrük müşavirliğ­i firmaların­ı da dijitalleş­me yolunda adımlar atmaya zorlamakta önemli mali yatırımlar yaparak dijital altyapılar­ını geliştirme­ye zorlamakta­dır. Aksi takdirde, bu yönde çalışmalar yapmayan firmaları bir süre sonra sistem kendiliğin­den dışarıda bırakacakt­ır.

Bilgi işlem altyapılar­ını geliştiren, önemli mali yatırımlar yaparak yapay zeka ve robotik uygulamala­r ile beyanname yazan, yine elektronik sistemlerl­e kontroller­i gerçekleşt­iren firmalar farkını ortaya koymuştur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye