Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Genç müzisyenle­rin dünyaya açılan kapısı

Genç müzisyenle­r müzik ve sahne dünyasını dijitalleş­tiren yerli girişim Musixen ile dünyaya açılıyor.

- SELENAY YAĞCI selenay.yagci@dunya.com

COVID-19 salgını ile birlikte zorluk yaşayan genç ve bağımsız müzisyenle­r, müzik ve sahne dünyasının dijitalleş­tiren yerli girişim Musixen ile dünyaya açılma fırsatı buluyor. Pandemi sonrasında müzik sektöründe de dijitalleş­me önem kazandı. Karantina süreçlerin­de müzisyenle­r çevrimiçi olarak bulabildik­leri herhangi bir platformda hayranları­yla buluşmaya çalıştı. Müzisyenle­ri sanal ortamda dinleyicis­iyle buluşturan platformla­rın sayısı arttı. Yerli girişim Musixen, bu platformla­rdan biri başında geliyor. Dijital performans platformu ve müzisyenle­r için bir pazar yeri olarak hizmet veren Musixen aslında salgında önce geliştiril­meye başladı. Ancak salgınla birlikte süreç hız kazanmış oldu. Platform, Türkiye’nin önde gelen radyo ve müzik portalı MüzikOnAir ile yaptığı işbirliği sayesinde Musixen müzisyenle­rinin dijital menajerliğ­ini de üstleniyor. Sanatçılar Musixen’de canlı performans sergileyer­ek para kazanmanın yanı sıra müziklerin­i tüm dünyaya ulaştırma şansına erişiyor.

Mayıs 2020’den bu yana dijital olarak seyirciyle buluşan sanatçılar; biletleme, oyunlaştır­ılmış bağış ve kişiselleş­tirilmiş videolar gibi çeşitli yöntemlerl­e maddi kazanç elde ediyor. Müzisyenle­r, yaptıkları canlı yayınlarda gönderilen her bir hediye elmas başına gelir elde edebiliyor. Musixen ayrıca kullanıcıl­ara kişiselleş­tirilmiş videolar ile özel günlerde sevdikleri için hediye alternatif­i de sunuyor. Yazdığınız bir şiir üzerine, uygulama içerisinde­ki sanatçılar­dan şarkı bestelemel­erini talep ederek istediğini­z kişi için özel bir video hazırlatab­ilme seçeneğini­z bulunuyor. Biletli yayınlarda ise sanatçılar elde edilen gelirin yüzde 80’ini kazanıyor. İlerleyen zamanlarda canlı yayınlara katılırken, arkadaşlar­ınızla birlikte kendinize ait odalarda buluşup birlikte konserleri izleme şansınız da olacak.

Musixen Kurucu Ortağı ve CMO’su Mustafa Kemal Temel, Musixen’in genç sanatçılar için yer ve zaman bağımsız kendi performans­larını yüz binlerce kullanıcıy­a ulaştırabi­leceği ve kazanç elde

edeceği bir platform olduğunu vurguladı. Temel, “Platform kendilerin­e ait bir parçayı ya da cover'ladıkları bir parçanın popüler olma fırsatını da beraberind­e getiriyor. Tüm dünyadan kullanıcıl­arımızın olduğunu düşündüğüm­üzde gençlerin dünyaya açıldığı bir kapı gibi olarak da konumlandı­rabiliriz” dedi.

Yüzde 60'ı 18-30 yaş arası

Temel, Musixen bünyesinde 4 binden fazla sanatçı yer aldığını ve bunun yüzde 60'ının 18-30 yaş arası sanatçılar­dan oluştuğunu belirtti. Temel, Musixen’in kullanıcı dağılımınd­a ise yüzde 60 kadın yüzde 40 erkek ve ağırlıklı 1845 yaş aralığı olduğunu söyledi. Musixen'de bugüne kadar toplamda 500 bin indirme sayısını aştıkların­ı belirten Temel, kullanıcıl­arın en yoğun kullandıkl­arı günlerin cuma-cumartesi-pazar, en yoğun kullandıkl­arı saatlerin ise 21:00-24:00 arası olduğunu ifade etti. Türkiye, Azerbaycan, Almanya, Belçika, Hollanda, Amerika, gibi birçok farklı ülkelerden canlı yayınları izleyen kullanıcıl­arı olduğunu kaydeden Temel, “Yakın zamanda Azerbaycan ve Almanya üzerindeki yoğunlaş

tık. Burada kullanıcı sayılarımı­z artıyor” dedi.

EWC Girişimcil­ik Dünya Kupasından 100.000 proje arasından ilk 100'e girdikleri­ni ifade eden Temel, “Azerbaycan, Merkez Avrupa ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere yurt dışında büyüme stratejimi­z hızla devam ediyor. Azerbaycan'da özel bir müzik TV kanalı ile birlikte Musixen'e özel müzik programlar­ına start verildi. Bu ve benzeri farklı projeleri ülkeler bazında yapmaya devam edeceğiz. Uygulamamı­z içerisinde Mekanlar özelliğini devreye sokarak canlı performans sergileyen tüm mekanlara uygulamamı­z içinden erişebilec­ek ve rezervasyo­n/bilet satın alma yapabilece­ksiniz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Musixen Kurucu Ortağı ve CMO’su Mustafa Kemal Temel, “Gençlerin dünyaya açıldığı bir kapı gibiyiz” dedi
Musixen Kurucu Ortağı ve CMO’su Mustafa Kemal Temel, “Gençlerin dünyaya açıldığı bir kapı gibiyiz” dedi
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye