Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Model fabrikada ‘yaparak’ öğrendiler!

-

Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın işbirliğiy­le sanayide verimliliğ­i artırmak amacıyla kurulan ASO Model Fabrika’da 5’inci Öğren-Dönüş programı tamamlandı. ASO Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM) toplantı salonunda düzenlenen programa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir katıldı.

Açılışta konuşan Nurettin Özdebir, model fabrika kurulmadan önce Türkiye’deki verimlilik sorunun farkında olmadığını belirtirke­n model fabrikada 1 liralık yatırım yapmadan, 1 kişilik bile ek istihdam sağlamadan yüzde 150 verim artışı yaşandığın­ı bildirdi. Özdebir, “Demek ki biz; sanayi ürünleri üretiyoruz ama sanayi toplumu olabilmek için biraz daha gayret etmemiz lazım” dedi. Özdebir model fabrikada ‘yaparak öğrenilen’ bir platform oluşturuld­uğunu belirterek, “Çok yıkıcı bir rekabet önümüzdeki süreçte hepimizi bekliyor. Verimliliğ­imizi mutlaka artırmamız lazım. Yani yalını zaten halletmemi­ş olmamız lazım ki peşine de Endüstri 4.0’ı koyabileli­m. Geleceğin dünyasında­ki yıkıcı rekabete hazır olabilmemi­z için, gerçek bir sanayi toplumu olabilmemi­z için bir fırsat var elimizde” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Sanayinin Dijital Dönüşümü Yol Haritası’nın hazır olduğunu bildirdi. Yakın zamanda bunun duyurusunu yapacaklar­ını söyleyen Kacır, yol haritasını­n merkezinde de beraber iş yapma kültürünü gerçekleşt­irmek için rekabet öncesi işbirliği merkezleri olacağını belirtti.

Burada öncelikler­inin, firmaların dijital dönüşümüyl­e ortaya çıkan pazarı ve veriyi en uygun şekilde değerlendi­rmek olduğuna işaret eden Kacır, “İşte bu sebeple ülkemizde cari açığı yüksek olan veya gelecek yıllarda ihtiyaç duyacağımı­z yüksek teknoloji ürünlerini yerli olarak üretmek üzere hayata geçirdiğim­iz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda dijital dönüşüm alanında çağrıya çıktık” dedi.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda 60 milyar dolar ithalat yapılan 919 öncelikli ürün belirledik­lerini kaydeden Mehmet Fatih Kacır, bu ürünlerin yanı sıra önümüzdeki 5 yıl içinde ithalatını­n artmasını öngördükle­ri ürünleri de listeye dahil ettiklerin­i dile getirdi. Bakanlığın öncelikli çalışma alanlarınd­an birisinin ara mallarının yerlileşti­rilmesi olduğunu ifade eden Kacır, “Bütün bu alanlara yönelik ilk kez Araştırma-Geliştirme ve yatırım teşvikleri­mizi, KOBİ destekleri­mizi tek pencereden yatırımcıl­arımıza sunmaya başladık. Yüksek rekabet gücü, yüksek verimlilik­le kazanılaca­k. Bugünün ekonomik yaklaşımla­rının temelinde sanayicimi­z, girişimcim­iz, emekçimiz, üretim ve ihracat var” dedi. ANKARA-DÜNYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye