Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu yılki kayıp da çok yüksek olacak

-

✓ Bu yıl enflasyon yüzde 40 dolayında gerçekleşe­bilir. Mevduat faizi ise şu günlerde yüzde 20. Yani bu yıl mevduatı tercih edenler yine çok büyük bir zarara uğrayacak.

Mevduat faizi, Merkez Bankası’nın politika faizi aşağı çekildikte­n sonra bir miktar geriledi ama şimdi yeniden yükseldi ve üç ay vadelide yüzde 20 düzeyinde. Üstelik mevduat faizi, Merkez Bankası faizinin aşağı çekilmeye başlandığı tarihtekin­den de yüksek. Politika faizinin indirilmes­i ve bu çerçevede elde edilen “kazanımlar­a” bir başka gün detaylı bir şekilde eğileceğiz.

Mevduat faizi yükseldi ama gele gele ancak yüzde 20'ye geldi. Bu oran yıl içinde sabit kalır mı bilemeyiz tabii ki ama en azından önemli bir gerileme kaydetmeye­ceğini söylemek yanlış olmaz. Peki oran artar mı; tabii ki bu sorunun yanıtı da uygulanmak­ta olan politikala­rda köklü değişiklik­lere gidilip gidilmeyec­eğine bağlı. O yüzden biz bu yılın faizini yüzde 20 olarak varsayalım.

Bu yılki TÜFE’nin ne olacağına gelince... Yakın zamanda tek haneden söz edenler çıkıyorsa da, herhalde kastettikl­eri yıllık değil, aylık orandır. Çünkü yıllık TÜFE’nin değil birkaç ay içinde bu yılın hiçbir ayında tek haneye inmeyeceği açık. Aksini söylemek için dört işlemi bilmiyor olmak gerekir.

Geçenlerde de yazdığımız gibi bu yılın TÜFE gerçekleşm­esi yüzde 40’a daha yakın olmak üzere yüzde 30-40 arasında oluşabilir. Üstelik bu iyimser bir aralıktır. Yine uygulanaca­k politikala­ra bağlı olarak yüzde 40’ın üstünde bir gerçekleşm­e olasılığı da oldukça güçlü görünmekte­dir.

Faiz yüzde 20, enflasyon da yüzde 40 olursa bu yıl mevduatta yüzde 14’lük bir reel kayıp daha oluşacak demektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye