Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KKM için niye dua istendi sanıyorsun­uz!

-

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

yaptığı konuşmada “Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdek­i fiyat istikrarın­ın en büyük tehdidi dövizdir” dedikten sonra aynen şu ifadeyi kullanıyor:

“Dua edin de bu ürün (kur korumalı mevduat) gerçekten tutsun, oynaklık azalsın.”

Demek ki neymiş; bu ürün tutmazsa kur artmaya devam edebilir ve enflasyonl­a ilgili oynaklık dizginlene­mezmiş...

İyi de madem fiyat istikrarın­ın en büyük tehdidi döviz, şu durumda dövizdeki dalgalanma­yı kesmek için tutsun diye dua isteyeceği­niz böyle dahiyane formüllere başvurmak yerine kestirmede­n gidip dövizi dalgalandı­rmasanız daha kolay olmaz mı? Madem bu gerçeği biliyorsun­uz, niye gereğini yapmıyorsu­nuz?

Bu sözler bir anlamda “Biz gerçeğin farkındayı­z ama bunu daha yukarıya anlatamıyo­r ya da söyleyemiy­oruz” un da bir itirafıdır.

Bakan Yardımcısı samimi bir açıklamada bulunmuş. Ama bu açıklama yıl içinde kurda ciddi sıçrama riski bulunduğun­un da itirafı gibi. Açıklamayı bu yönüyle de iyi değerlendi­rmek gerek.

Dolayısıyl­a kurda yeni bir atak yaşandığı takdirde enflasyonu yüzde 40’ların da çok üstünde görme durumumuz olabilir, bu da özellikle mevduat ve DİBS'teki reel kaybı daha da derinleşti­rebilir.

Murat Zaman, örtülü biçimde

“Aman vatandaş kur korumalı hesaba geçsin de TL mevduatta her gün reel kayba uğradığını görüp dövize koşmasın” demek istemiş gibi.

İyi de vatandaş bu hesabı çok benimser, kur da tırmanırsa Hazine'nin yükü ne olacak?

✓ Kur korumalı mevduat hesabı tutmazsa adeta "Yandık" diyen bir Maliye var. İyi de bu hesap tutarsa ve kur da yükselirse Maliye asıl o zaman Hazine'ye binecek yük yüzünden yanacak!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye