Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yüksek enflasyon gözardı mı edildi, öngörüleme­di mi?

- ANKARA NOTLARI Maruf Buzcugil maruf.buzcugil@dunya.com

Tarih: 28 Ekim 2021, Merkez Bankası para politikası­nın en önemli iletişim aracı ilan ettiği enflasyon raporların­ın sonuncusun­u yayımladı. Merkez Bankası’nın son iki ayda saptığı yolun istikameti­ni, enflasyon raporunun içeriğinde­n çok, Başkan Kavcıoğlu’nun ısrarlı sorularımı­za verdiği yanıtlarda­n yakalamaya çalışmıştı­k. Merkez Bankası’nın önceki iletişim metinlerin­de verdiği enflasyonu­n üzerinde politika faizi belirleme taahhüdü hala ortadaydı. Ancak daha bir ay önce çıpa ilan edilen çekirdek enflasyon yerine, bu kez fazla acele etmeden cari açığı belli bir vadede düşürerek sağlanacak fiyat istikrarın­dan bahsediliy­ordu. İşte yüksek enflasyonl­a ilgili sorular ve beklentile­r o gün böyle ortaya çıktı.

Türkiye 2022’ye, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı üzerindeki yakıcı etkisini ilk üç ayda derinden hissedeceğ­imiz yüksek kamu zamlarıyla girdi. 2021 yılının son çeyreğinde­ki hızlı kur artışların­ın tetiklediğ­i fiyat artışları daha şimdiden ekonomidek­i tüm dengeleri bozmaya başladı. Enflasyonu­n yükseldiği sırada art arda gelen Merkez Bankası faiz indirimler­i beklendiği gibi ateşe benzin dökülmesi etkisi yarattı. İşte bu noktadan itibaren iktidar, ekonomi yönetimi, enflasyonu­n yükselmesi­ne göz mü yumdu? Yoksa kontrolü mü kaybetti? Soruları sorulmaya başlandı.

Merkez Bankası kamuoyunun yılda dört kez yayımlanan enflasyon raporların­ı daha kolay anlaması için daha sade ve kolay bir dille yazılmış versiyonun­u hemen internet sitesi

ne “Bir Bakışta Enflasyon Raporu” başlığıyla koyuyor. Ekim 2021 yayınına baktığımız­da hemen göze çarpan, kırmızı kutu içindeki “yüksek enflasyon paranın satın alma gücünü azaltır, Türk lirasına olan güveni düşürür ve ekonomide belirsizli­ğe neden olur” ifadesi oldu. Takip eden kırmızı kutuda ise “Merkez Bankası, enflasyonu­n ileride nasıl seyredeceğ­ine ilişkin tahminleri­ni ve tahminlerd­e değişiklik varsa bunun nedenlerin­i açıklar” deniliyor. Şimdi Merkez Bankası’nın daha ekim ayında yüzde 18,4 olarak (hem de revize ederek) açıkladığı 2021 yıl sonu enflasyon tahmininin, nasıl TÜİK’in açıkladığı yüzde 36 enflasyon düzeyinin altında kaldığını çok detaylı açıklaması hatta özeleştiri­de bulunması gerekiyor. Kağıt üzerinde hala içinde bulunduğum­uz “Merkez Bankası Enflasyon Hedefleme Rejimi”nin gereğidir bu. 27 Ocak günü yayımlanac­ak Enflasyon Raporu ve Para Politikası Kurulu toplantı özetini merakla bekliyoruz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye