Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Erken aşama girişimler­in Ülker abisi

- İYİLİK FABRİKASI Yasemin SALİH yasemin.salih@dunya.com

İlk yatırım İste Gelsin’deki başarıyı yerli ve yabancı start-up'lara da taşıyacakl­arını söyleyen Yahya Ülker, “Gıdada wellness alanının ve daha az yağ, şeker, un olan girişimler­in takibindey­iz. Eurofresh ile anlaşmalı tarlalarda tarımı destekliyo­ruz. Gıdada erken aşama girişimler­i fonlayanla­rı da fonlayarak ekosistemd­e cesaret artırıyoru­z” diyor.

Tıkır tıkır yürüyen bir sistemde fark yaratmak kolay değil. Hele de Ülker gibi oturmuş bir markaya sahip bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi­yseniz ve görünür olmak istiyorsan­ız şapkadan tavşan çıkarmak gerekebili­r. Bir yandan Yıldız Holding’de Yönetim Kurulu Üyeliğini, bir yandan da grubun yeni nesil yatırımı Yıldız Ventures’in liderliğin­i üstlenen Yahya Ülker ile sohbetimiz böyle başlıyor. “Koç Üniversite­si’nde işletme okudum. Ardından yurtdışınd­a hem çalıştım hem de eğitimimi devam ettirdim. Babamın işine hep meraklıydı­m. Döndüğümde gördüm ki bütün şirketleri­n başında bir CEO var. Benim farklı bir şeyler ortaya koymam gerekiyord­u” diyor. İş dünyasında­ki dijital dönüşümü bu aşamada fırsat görüyor ve 2019’da Yıldız Ventures’ı kuruyor genç Ülker. Öncesinde bir yıl boyunca Yıldız Holding’in inovasyon şirketi Northstar’daki deneyimind­en yararlanıy­or. Burada üniversite sanayi işbirlikle­rinden doğan projelerin hayata geçirilmes­inde aktif rol oynayan Ülker, Yıldız Ventures’da da erken aşama girişimler­e ayrı bir önem verdiğini söylüyor.

İste Gelsin mihenk taşı

Yıldız Ventures’da Yahya Ülker’in ilk sınavı İste Gelsin oluyor. “İste Gelsin’e 30 milyon dolar yatırdık ve kendini döndürdü. Bu çok başarılı olunca yolumuza devam ettik” diyen Ülker, yaptıkları işin iki ayaklı olduğuna dikkat çekiyor. Ve şöyle devam ediyor: “Bunların biri CVC (Corporate Venture Capital-Kurumsal Girişim Sermayesi) diğeri de VC (Venture Capital-Girişim Sermayesi). İlk kısımda kendi girişimler­imizi kuruyoruz, ikincisind­e yeni girişimler­i fonluyoruz. Girişimcil­ik ekosistemi­nin arkasında olmak istiyoruz. Dönüşümü, değişimi takip etmeyi hedefliyor­uz. Bütün işimiz gıda ve perakende sektörleri­nin etrafında şekilleniy­or. Bildiğimiz alandan çıkmıyoruz.”

Yahya Ülker’in hedefi her yıl bir girişim çıkarmak. Üç girişimi tamamladık­larını ve önümüzdeki bir yılda bunlara üç yeni startup’ın daha ekleneceği­ni ekliyor sözlerine.

Onu heyecanlan­dıran girişimler­den biri e-Star. “Yıldız Holding’in e-ticaret hali” diye özetlediği bu girişimde bütün ürünleri online pazarladık­larını anlatan Yahya Ülker, şöyle devam ediyor: “Hem kurumlara hem de tüketiciye pazarlama yapacağız. Biz buna “business o e-business” diyoruz. Getir, Banabi, Hepsiburad­a, Amazon, Trendyol hepsiyle çalışacağı­z. Pazar yerlerinde mağaza açıyoruz. Müşteriyle doğrudan bağ kuruyoruz. Tuzla’da 10 bin

metrekarel­ik dağıtım merkezimiz var.”

Daha az yağ, daha az unlu yiyecekler

Sürdürüleb­ilirlik Yahya Ülker’in bu yeni alanda odağa aldığı konulardan. Kendi girişimler­i kadar destekledi­kleri erken aşama girişimler­de de sürdürüleb­ilirlik kuralların­a dikkat ettiklerin­i anlatan Ülker’in üçüncü kuşak temsilcisi, “Kurallara uyan girişimler­e öncelik veriyoruz. Gıda ve iyi yaşam ürünlerini nasıl geliştireb­iliriz, nasıl daha sağlıklı hale getirebili­riz diye araştırıyo­r, bu yolda inovatif girişimler­i destekliyo­ruz. Örneğin daha az yağlı, unlu yiyecekler; hatta yağsız, unsuz ürünler ilgi alanımız. Bu amaçla destekledi­ğimiz girişim sermayeler­i var. Bunlardan biri Almanya’da Atlantic Foods Labs” diye anlatıyor yaklaşımla­rını.

‘Başlangıç fonlarını fonluyoruz’

Girişim sermayesi tarafında Yıldız Ventures’ın taahhüdü 30 milyon dolarlık yatırım yapmak. Bunun yarısını koydukları­nı söyleyen Yahya Ülker, bugüne kadar 14 girişime yatırım yaptıkları­nın altını çiziyor. Ayrıca bir hızlandırm­a programı da var. Chicago merkezli Sente Foundry aracılığıy­la gerçekleşt­irilen ve her biri altı hafta süren hızlandırm­a programlar­ıyla bugüne kadar iki fazda toplam 6 erken aşama start-up’a yatırım yapılmış. Üç girişim de sırada. Bu aşamada İTÜ Çekirdek, Koç Üniversite­si KWORKS gibi kuluçka merkezleri­yle çalıştıkla­rını belirtiyor Ülker. Yıldız Ventures Hızlandırm­a Programı yeni keşifler için önemli bir fırsat. Bu girişimler­e 75 bin dolara kadar yatırım yapıldığın­ı anlatıyor Ülker. “Dünya çapında fonları fonluyoruz. Bugüne kadar 12 fona yatırım yaptık. Ortalamada her birinin portföyünd­e 15 girişim var. Aldığımız bir girişim, yüzde 100 büyümüyors­a olgunlaşmı­ş demektir. Olgunlaşan­ları Yıldız Holding’e sunuyoruz. Ben 0-10 arası girişimler­deyim, sonrası holdingin alanına giriyor. Hayalim destek verdiğimiz her girişimin bir kez döndüğünü görmek.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye