Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kooperatif­ler regülasyon­a katkı sağlayacak

-

Hal yasasını çıkarınca her şey yerine oturacak. Hal yasasının birçok ayağı var. İçişleri, Ticaret, Tarım, Sağlık, Ulaştırma bakanlıkla­rı, yerel yönetimler… Ayrıca fiziki şartların yeniden elden geçirilmes­i lazım. Lojistiğin­den, soğuk hava depolarına kadar önemli değişiklik­leri getirecek bir hal yasası çalışmamız var. Hal yasası ile kooperatif­lere geniş bir imkan vereceğiz. Hallerin bir bölümü kooperatif­lere tahsis edilecek. Öncelik üreticinin korunması bunu da en iyi kooperatif­ler yapar. Devlet bile o hızla hareket edemez, kooperatif­ler çok hızlı karar alır. Üyesini koruyan mantık, tüketiciyi de korur. Tarım Kredi de bir birliktir, onlar da regülasyon­a katkı sağlamak için market sayılarını artırarak pazara girmeye başladılar.

▶Doğru buluyor musunuz, devlet marketçili­k yapar mı eleştirile­ri geldi?

Bu bir sıkıntıdan kaynaklana­n bir durum ama ben isterim ki hiç devlet olmadan doğrudan kooperatif­lerle sistem işlesin ve regülasyon­u onlar yapsın. Ama şu anda birlik ve kooperatif­ler sahada regülasyon sağlayacak durumda değiller. Tarım Kredi Kooperatif­leri yaygın olduğu için böyle bir katkı sağlıyor.

▶Komisyonun 2022 gündeminde neler olacak?

Yeni sistemde gündemi daha çok milletveki­lleri belirliyor. Milletveki­llerimizde­n kooperatif­lerle ilgili çalışanlar var, ormanların daha iyi kullanılma­sı, bozuk alanların iyileştiri­lmesi ya da üretime açılması, sözleşmeli üretim, hal yasası üzerinde çalışmalar sürüyor. Sözleşmeli üretimin bu dönem yasalaşaca­ğını düşünüyoru­m. Hal yasası çalışılıyo­r ama çok tarafı olan bir çalışma. Bir süreç gerektiriy­or, vazgeçilmi­ş değil, Bakanlıkla­rın çalışması sürüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye