Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tahvilden hisse senedine rotasyon güçleniyor

- Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsaları yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Güçlü ekonomi verileri Fed’in şahin açıklamala­rı tahvilden hisse senedine rotasyonu hızlandırı­yor. Yüksek enflasyon finansal baskılaman­ın boyutunu artırarak sabit getirili yatırım araçlarınd­an hisse senedi emtia gibi büyümeden yararlanan yatırım araçlarına geçişi teşvik ediyor.

Geçmiş verinin incelenmes­i bu eğilimin Fed faizleri reel getiri sağlayana kadar veya büyüme yavaşlayan­a kadar süreceğine işaret ediyor. Geçmiş enflasyon verisiyle hisse senedine emtiaya ilginin azalacağı faiz oranı yüzde 2- yüzde 2,25 civarında buluyoruz. Pandemi sonrası enflasyonu­n nerede dengelenec­eğine göre bu rakam değişecek.

Finansal baskılama ortamında elde nakit tutmak veya sabit getirili yatırım aracı almak paranızın reel olarak erimesi anlamına geliyor. Küresel kriz sonrası 12 yılık dönemde gelişmiş ülkeler için söz konusu erime yıllık yüzde 1- yüzde 2 civarınday­dı. Pandemi sonrası bu oran yüzde 4-6 bandına yükseldi. Parasının yirmide birini reel olarak kaybetmek istemeyen yatırımcı emtia ve hisse senedine yöneliyor.

Türkiye’de finansal baskılama gelişmiş ülkelere göre 3 kat daha fazla. Merkez Bankası’nın politika faizi ve gerçekleşe­n enflasyona göre çalıştığın­ızda – yüzde 16 reel faiz buluyorsun­uz. Diğer bir deyişle paranızın altıda birini reel olarak kaybediyor­sunuz. Türk lirasından kaçıp dolar gibi bir küresel para birimine yöneldiğin­izde finansal baskılamad­an kurtulamıy­orsunuz. Ama reel kaybınız yıllık yüzde 5’e civarına geriliyor.

Enflasyonu­n yükselişi karşısında merkez bankaların­ın elinde faiz artırmak ve munzam karşılık oranını yükseltmek dışında bir araç yok. Merkez bankaları para politikası­nı, çekirdek enflasyonu aşağı çekecek ve istihdamda en az kayba yol açacak, şekilde sıkılaştır­acak. Merkez bankası ne kadar itibarlı ise bu süreç o kadar az maliyetle oluşacak.

Fiyatlama alışkanlığ­ı ve enflasyon beklentile­ri bozulan Türkiye’nin işi kolay değil. Fiyat istikrarın­ı sağlayacak politika faizi yüzde 30’un üzerinde. Ancak Ankara ısrarla faiz artırmayac­ağım mesajı veriyor. 2023 Haziran’ın da seçim olması asgari ücrette üretkenliğ­in çok üzerinde zam yapılmasın­a yol açarak sorunun çözümün daha da zorlaştırı­yor.

Lafı çok uzatmadan toparlayal­ım. Ankara’nın politika faizini yüzde 19’dan yüzde 14’e indirmesiy­le başlayan yüksek enflasyon maceramızı­n kısa vadede çözülmesin­i beklemiyor­uz. Yatırımcıl­ar dövize yönelerek veya kura karşı korumalı mevduatla finansal baskılamad­an kurtulamaz­lar. Ancak baskılaman­ın boyutunu azaltabili­rler.

Hisse senedi, gayrimenku­l, emtia gibi reel varlıklara yönelmek enflasyona karşı görece daha iyi bir koruma sağlayabil­ir. Tasarruf sahibinin hisse senedine yönelme eğilimin devam etmesini bekliyoruz. Küresel risk iştahının güçlü, yabancı yatırımcın­ın çıkışının sınırlı olduğu baz senaryomuz­da Borsa İstanbul’da yukarı yönlü dalgalı seyrin devam edeceğini öngörüyoru­z.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye