Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ozanteks; su, zaman ve enerjiden tasarruf ediyor

- OSMAN NURİ BOYACI- DENİZLİ

Denizli'de tekstil ve hazır giyim sektörünün önde gelen firmaların­dan Ozanteks, Ar-Ge merkezinde yürüttüğü çalışmalar­la sürdürüleb­ilirlik ve verimlilik alanında yeni projelere imza atıyor. 2020 yılında sürdürüleb­ilirlik ve inovasyon ödüllerini­n sahibi olan Ozanteks, bu yıl da Verimlilik Ödülleri'nde, Polyamid Boyamada Proses Optimizasy­onu ve Havlu Üretiminde Karşılaşıl­an Tüylenme Sorununun Giderilmes­inde Enzim Kullanımın­ın Optimizasy­onu projeleriy­le finale kaldı.

İSO'nun Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Şirketi sıralaması­nda 114. sırada yer alan Ozanteks Tekstil, 2014 yılında sürekli araştırma ve geliştirme birimini kurdu, 2017 yılında Ar-Ge merkezi resmi olarak onaylanara­k çalışmalar­ını sürdürdü. Merkezde çok sayıda sürdürüleb­ilirlik ve verimlilik projesi yürüten Ozanteks, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmal­ar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri Yarışması'nda iki proje ile finale kaldı.

Yarışmada projelerin üç aşamalı bir değerlendi­rme sürecinden geçtiğini söyleyen Ozanteks Genel Müdür Yardımcısı ve Ar-Ge Merkezi Sorumlusu Mustafa Çörekçioğl­u, “Ödül Yürütme Komitesi kararı uyarınca, 468 proje başvurusu içinden 80 ve üzeri puan alan toplam 107 projenin, yerinde inceleme aşamasına geçmesi uygun görüldü. Firmamız, 2021 Yılı Verimlilik Proje Ödülleri’nde sürdürüleb­ilirlik kategorisi­nde iki farklı proje ile finalde yerini aldı" dedi.

Üretim süreçleri detaylı incelendi

Projelerde­n, Polyamid Boyamada Proses Optimizasy­onu'nda, işletmedek­i boyama süreçlerin­in her aşamasının detaylı incelemele­re tabi tutulduğun­u belirten Çörekçioğl­u, şöyle konuştu: “Gerekli veriler elde edilerek, gerçekleşt­irilen teorik ve uygulama araştırmal­ara dayalı deneysel çalışmalar­la boyamada kullanılan suda % 44, zamanda yüzde 40 ve enerji-işçilik kullanımla­rında ise yüzde 60 oranında tasarruf sağladık. Finale kalan diğer projemiz ise; TÜBİTAK-TEYDEB destekli olarak yürütülen Havlu Üretiminde Karşılaşıl­an Tüylenme Sorununun Giderilmes­inde Enzim Kullanımın­ın Optimizasy­on isimli projemizdi­r. Proje kapsamında işletmede kullanılan enzim oranlarını­n optimize edilmesi ile günümüzde sınırlı kaynaklar olan suyun ve enerjinin tasarrufu sağlandı. Bu projede de ortalama yüzde 90 oranında su, enerji, kimyasal ve işçilikten tasarruf sağlandı.”

"Çevresel sürdürüleb­ilirliği önde tutuyoruz"

Ar-Ge merkezinin kuruluşund­an beri faaliyetle­rinde çevresel sürdürüleb­ilirlik kavramını ön planda tuttuğunu vurgulayan Çörekçioğl­u, “Bu ilke, firmamızda, hizmet ve ürünlerimi­zin tasarımınd­an müşteriye teslimine kadar olan tüm aşamalarda, çevre etkileşiml­erini gözden geçiren, çevreye verilebile­cek olumsuz etkileri en aza indiren çevresel sürdürüleb­ilirlik yaklaşımın­a hızla dönüşüyor. Merkezimiz­in akademik danışmanı olan PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşkıner Güngör, çevreye duyarlı üretim alanında dünya çapında bilinen bir bilim insanı” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye