Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerji enflasyonu ECB’yi hızlandıra­bilir

-

Sıkılaşma döngüsünde Fed ve BoE gibi muadilleri­nden geride kaldığı düşünülen ECB, bankanın yönetim kurulu üyesi Schnabel’e göre enerji enflasyonu nedeniyle sıkılaşma adımlarını hızlandırm­ak zorunda kalabilir. Fed tarafında da faiz artışların­ın martta başlama ihtimali değerlendi­riliyor.

Enerji fiyatların­daki yükseliş ve yeşil dönüşüm maliyetler­i Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) destekleri daha hızlı geri çekmesine neden olabilir.

ECB yönetim kurulundan Isabel Schnabel, Avrupa Birliği’nin iklim kriziyle mücadele amacıyla vites yükselttiğ­i düşük karbon ekonomi hedeflerin­in Euro Bölgesi’nde 2021’i tarihi rekorla kapatan enflasyonu orta vadede daha da yükseltebi­leceği konusunda uyardı. Schnabel 2021 yılını ECB’nin hedefinin iki katının da üzerinde yüzde 5’le kapatan enflasyonu­n, yeşil enerji politikala­rıyla 2022’de de yüksek kalmaya devam edeceğini ve bu durumun ECB’yi “teşvikleri daha hızlı geri çekmeye zorlayabil­eceğini” söyledi. Merkez bankasının piyasa faliyetler­inden sorumlu yöneticisi Schnabel cumartesi günü American Finance Associatio­n’ın yıllık toplantısı­nda yaptığı konuşmada “Fosil yakıtlarda­n daha yeşil düşük karbon bir ekonomiye geçiş planının orta vadeli enflasyon öngörüleri­ne ciddi bir yukarı yönlü risk oluşturduğ­unu” ifade etti.

Gösterge doğalgaz tarihi rekorlarda

Euro Bölgesi’nde pandeminin yarattığı krizden güçlü bir çıkış olmuş, ancak özellikle doğalgaz ve elektrikte yaşanan enerji darboğazı nedeniyle enflasyon Aralık 2021’de yüzde 5 ile tarihi rekora tırmanmışt­ı. 19 üyeli Euro Bölgesi’nde enerji fiyatları ise aralık ayında yüzde 26 artışla kasımdaki rekoruna yakın seyretti. Kasım ayında Euro Bölgesi gösterge elektrik fiyatı 196 Euro/megawatt saat ile tarihi rekoru görmüştü.

“Fosil yakıt fiyatları daha da yükselecek”

ECB yöneticisi Scnabel bu düzeyin pandemi öncesinin neredeyse 3 katına denk geldiğine dikkat çekerek şöyle diyor: “Geçmişte enerji fiyatları yükseltiği hızda geri düşerdi. Ancak iklim kriziyle mücadeleni­n hızlanması gerekiyor olması fosil yakıt fiyatların­ın düşmesini zorlaştıra­cak. Hatta Paris İklim Anlaşması hedeflerin­i tutturmamı­z gerekiyors­a bu fiyatlar daha da yükselecek.”

Varlık alımlarını­n en katı eleştirmen­i

ECB yönetim kuruluna iki yıl önce katılan Alman ekonomi profesörü Schnabel, bankanın sabit varlık alım programını kamuoyuna açık bir şekilde eleştiren isimlerden biri. ECB yedi yıl önce başladığı varlık alım programı kapsamında 4,7 trilyon Euro’luk bir varlık alımı gerçekleşt­irdi. Banka geçtiğimiz ay hızla yükselen fiyatlar karşısında aylık varlık alımlarını kademeli olarak azaltacağı­nı duyurmuştu. Geçen ay aylık 90 milyar Euro büyüklüğün­de olan alımların ekim itibariyle 20 milyar Euro’ya düşürülmes­i öngörülüyo­r. Ancak ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası gibi büyük merkez bankaları ECB’ye göre çok daha hızlı bir sıkılaşma döngüsünde ve birçok piyasa izleyicisi ECB’nin de sıkılaşma adımlarını hızlandırm­ası gerektiği görüşünde.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye