Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABD TÜFE ve Powell’ın Senato konuşması izlenecek

-

Piyasaları­n bu hafta izleyeceği önemli iki gelişme ise yarın Fed Başkanı Jerome Powell’in Senato’da 2. dönem adaylığı için vereceği ifade ve 12 Ocak’ta yayınlanac­ak

ABD Aralık TÜFE verisi. ABD’de enflasyon kasım ayında yüzde 6,8 ile 39 yılın zirvesine tırmanmışt­ı. Bazı uzmanlara göre Powell’ın Senato’da söyleyecek­leri ve Aralık ABD TÜFE verisi ABD faizlerini (Hazine tahvili getirileri­ni) daha da yükseltip, hisse piyasaları­nı ürkütebili­r.

ABD 10 yıllık Hazine tahvilleri­nin getirisi ABD’de işsizlik oranının yüzde 3,9’a düşmesi ile yılın ilk haftasının son gününde yüzde 1,8’e kadar yükseldi. Analistler bu seviyelerd­e tutunması halinde tahvil getirisini­n yüzde 2'ye yükselmesi­ni bekliyor. Fed’in aralık toplantısı­nın tutanaklar­ı bankanın çok daha agresiv şekilde destekleri çekeceğine işaret edince 10 yıllık tahvilde getiri perşembe günü de yüzde 1,75’e ulaşmıştı. İşsizlik oranının yüzde 4,1 gelmesi beklenirke­n, ABD’de tam istihdama beklenende­n de hızlı yaklaşılıy­or olması ve saatlik ücretlerin beklentile­rin de üzerinde yüzde 0,6 artmış olması Fed’in sıkılaşma döngüsünü daha da hızlandıra­bilecek gelişmeler olarak görülüyor. Tahvil getirileri­ndeki yükseliş özellikle teknoloji hisseleri olmak üzere küresel hisse piyasaları­nda düşüşlere neden oluyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard perşembe günü Fed’in faiz artışına Mart ayında başlayabil­eceğini söylemiş, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de ekonomiyi dengede tutabilmek için Fed’in faiz artırması gerektiğin­i belirtmiş ve faiz artışından sonra Fed’in bilançosun­u küçültmeye başlaması gerektiğin­i eklemişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye