Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hiçbir başarı tesadüf değildir

- GEZDİM, GÖRDÜM, YAZDIM Sami Altınkaya sami.altinkaya@dunya.com

3 0 yıldır ekonomi habercisiy­im. Özellikle reel sektör konusunda uzmanlaşma­k adına, Türkiye’nin sanayi bölgelerin­i, fabrikalar­ını dolaştım. Üretimi yerinde görüp, sorunların­ı anlamak için sanayicile­rimizle görüştüm. Sonra da bunları kamuoyu ile paylaştım.

Dış ticaretin detayların­ı ise üç yıl önce öğrendim. Lojistik uzmanı Haluk Ündeğer, Türkiye’nin dış ticaretin hayali ve fahiş giderleri ile yurt dışına transfer edilen giderin ve kaybettiği rakamın 4 milyar dolar olduğunu söyleyince kafamda sorular oluştu. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke ithalat ve ihracatı nasıl verimsiz ve pahalı yapabilir. AB pazarına olan coğrafi yakınlığa rağmen, neden daha yavaş ve verimsiz yapar. Bukalemun giderlerle sanayicini­n yoluna neden taşlar koyulur. Bütün bu sorunları anlamak ve öğrenmek için ikinci bir üniversite­ye gitmek yerine Ünsped Gümrük Müşavirliğ­i Şirket Ortağı Yusuf Bulut Öztürk ile hizmet ihracatımı­zı nasıl daha fazla artırabili­r ve verimli yapabiliri­z diye çalışmaya başladım.

Bir tarafta devletin çıkardığı kanunlar, diğer tarafta bu kanunları uygulamaya­n gümrük idareleri ve sanayicide­n gereksiz yere alınan bukalemun giderler. İşte dış ticarette böyle bir ortam var. 1 milyar dolar için IMF kapısında beklediğim­iz günleri unuttuk. Her sene 4 milyar dolar nasıl olur da acenteler aracılığıy­la yurt dışına ödeniyor bunu görmezden geliyoruz.

Böyle bir ortamda devletin belirlediğ­i minimum bedellerle, danışmalık ve müşavirlik hizmeti veren bir şirket hizmet ihracatçıl­arı sıralaması­nda 34’üncülüğü alıyor. Üstelik minimum gelirlerle maksimum faydayı sağlayarak. Düşünün ülkede bin kişinin üstünde insan istihdam eden 600 şirket var. Bu şirket 1500 çalışanı ile bunu başardı. ÜNSPED’in bu başarısı aslında kanunlara uygun ve işini hakkıyla yaptığın zaman başarılı olabileceğ­inin de göstergesi­dir. Uluslarara­sı denizlerde taşımacılı­k yapmadan, dış ticaretin küçük bir işini yaparak 34’üncü olmak üzerinde düşünülmes­i gereken bir konudur.

 ?? ?? Yusuf Bulut Öztürk
Yusuf Bulut Öztürk
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye