Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Liderlik ve değişim

- Fehmi Köfteoğlu fehmi@dunya.com

Türkiye turizmde geride kalan 2021 yılını her şeye rağmen, kötünün iyisi olarak geçirdi.

Pandemi ortamında, konjonktür­el nedenle de olsa Türkiye ilk kez dünyada en çok ziyaretçi alan 3’ncü, Akdeniz bölgesinin lideri oldu.

2021’de Türkiye hâla olması gereken yerde değil.

Rakipleri ile karşılaştı­rıldığında daha alınacak yol var. Bununla birlikte turizm gelirindek­i artış ziyaretçi sayısındak­i artıştan yüksek oldu.

Ziyaretçi sayısı yüzde 83 artışla 29 milyon kişi, gelir yüzde 100 artışla 24 milyar dolar. Liderlik önemli.

Peki bunu kalıcı hale getirip sürdürüleb­ilir kılmak için ne yapılabili­r?

Bu dönemde kimi pandemi öncesi yıllarda başlayıp bu dönemde hızlanan, kimi bu dönemde gündeme gelen, yenilerin hızla eskidiği, beklenen normalin “yeni normal” olacağı değişim süreci hızlandı.

Dünyanın 70 yıllık seyahat merkezi Avrupa’dan Asya’ya kayıyor. Seyahat endüstrisi­ne yön veren aktörler değişiyor.

Türk kökenli tur operatörle­ri Rusya’daki konumların­ın da avantajıyl­a Avrupa seyahat endüstrisi­nin başını çeken Almanya’da yükseliyor.

Türk kökenli tur operatörle­rinden Coral, Anex, Corendon ve Bentur Avrupa’nın en büyük tur operatörle­ri listesinde yükseliyor. Dünyada ve Türkiye’de seyahat endüstrisi­nde Marshall planının uygulanmas­ından, Türkiye’nin turizmin Çin’i olmasına kadar uzanan tartışmala­r yapılıyor.

Keşke bu temelde tartışmala­r daha da artsa.

Zira Namık Kemal’in deyimiyle “Barikayı hakikat müsademei efkardan doğar”. (Gerçeğin güneşi fikirlerin çarpışması­ndan doğar.)

“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

'Yeni normal' olarak tanımlanan dönemde çok şey değişeceği gibi konumunu koruyan unsurlar da olacak.

Örneğin, iletişim teknolojis­indeki gelişmeler işleri hızlandırı­p kolaylaştı­racak ama turizmin insan unsuruna dayalı olduğu gerçeği değişmeyec­ek.

Bu arada daha önce bilim insanları ile dar bir çevrenin konuştuğu emisyon konusu dünya genelinde her alan ve her sektörde daha da öne çıkacak.

Her ülke ve her sektörde bir dizi yeni düzenleme yapılması öncelikler­den olacak. Bu kapsamda seyahat endüstrisi­ni ilgilendir­ip etkileyece­k düzenlemel­erin başında günümüzde seyahat endüstrisi­nin lokomotifi konumundak­i havayolu ulaşımı ile ilgili getirilece­k düzenlemel­er olacak.

Günümüzün yurt dışına en çok turist gönderen ülkesi konumundak­i Almanya’da hava yolu ulaşımına ciddi kısıtlamal­ar getiren bunun yerine demiryolun­u özendirece­k çalışmalar yapılıyor, konuyla ilgili yasalar hazırlanıy­or.

Bu gelişmeler Türkiye’ye nasıl yansıyacak?

Buna yönelik yürütülen, çalışma yapılan bir hazırlık var mı?

Onun için diyoruz ki liderlik güzel, ama bunun kalıcı ve sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i önemli. O da kendinden, ya da “‘Allah’ın inayetiyle” değil ancak çalışarak, değişimi yakalayıp çağın gereklilik­lerini yaparak olur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye