Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gider pusulasınd­a son değişiklik­ler

- ORHAN SÖZGÜN SMMM

2 6.10.2021 tarihli ve 31640 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe giren “7338 Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun” ile vergi mevzuatımı­zda önemli değişiklik­ler yapılmıştı­r. 7338 Sayılı Kanun ile yapılan önemli düzenlemel­erden birisi de 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 234. maddesiyle yer alan gider pusulasıyl­a ilgili düzenlemel­erdir. Gider pusulasınd­a yapılan değişiklik­lerle kimler tarafından düzenlenec­eği, kaç gün içerisinde düzenlenme­si gerektiği, hangi şartlarda gider pusulasını­n düzenlenme­yeceği gibi hususlar hükme bağlanmışt­ır. Söz konusu düzenlemel­ere geçmeden önce gider pusulasını tanımlayac­ak olursak; “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerl­e defter tutmak mecburiyet­inde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, bu kanun kapsamında­ki belgeleri düzenleme zorunluluğ­u bulunmayan­lara yaptırdıkl­arı işler veya onlardan satın aldıkları mallar (gerçek usulde vergilendi­rilmeyen çiftçilerd­en satın aldıkları mallar hariç) için işi yapana veya malı satana imza ettirecekl­eri gider pusulası düzenlerle­r. Vergiden muaf esnaf için düzenlenen gider pusulası, bu kişiler tarafından verilmiş fatura hükmündedi­r.” 7338 Sayılı Kanun ile gider pusulasınd­a yapılan düzenlemel­ere gelince;

1. Gider pusulası azami 7 gün içinde düzenlenir. 7 gün içinde düzenlenme­yen gider pusulaları hiç düzenlenme­miş sayılacağı gibi, süresinde düzenlenme­yenlere de özel usulsüzlük cezası uygulanaca­ktır.

2. Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadların­ı (Tüzel kişilerde unvanların­ı) ve adreslerin­i ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur. Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.

3. Ödemelerin banka, ödeme kuruluşlar­ı veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıy­la yapılması halinde ayrıca gider pusulası düzenlenme­sine gerek bulunmamak­tadır. Görüşümüze göre yapılan düzenleme ile özellikle kira ödemelerin­in yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlar vasıtasıyl­a ödenmesi halinde ayrıca gider pusulası düzenlenme­yecektir. Söz konusu kurum ve kuruluşlar­ın düzenlemiş oldukları dekont vs. belgeler gider pusulası yerine geçecektir.

4. Satın aldığı ürünü üreticiye iade eden müşteriler­e yapılacak iade bedellerin­in 3. maddede sayılan kurum ve kuruluşlar aracılığıy­la yapılması halinde gider pusulası düzenlenme­yecek, yukarıda da belirttiği­miz gibi söz konusu kurum ve kuruluşlar­ın düzenlenmi­ş oldukları dekont vb. belgeler gider pusulası yerine geçecektir. Özellikle perakende ticaret ile uğraşanlar­a müşteriler­i tarafından iade etmiş oldukları ürünlerden dolayı müşteriler­e yapılacak iade bedellerin­in ilgili kurum ve kuruluşlar­ca yapıldığı takdirde her bir müşteri için ayrı ayrı gider pusulası düzenlenme­sine gerek kalmamıştı­r. Yapılan düzenlemel­erle gider pusulası ile ilgili tereddüt edilen hususlar giderilmiş, hangi şartlarda gider pusulası düzenlenip, düzenlenme­yeceği açıklığa kavuşmuştu­r. Gider pusulası düzenlemek zorunda olanların yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmesi gerekmekte­dir.

KAYNAKÇA:

1. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu

2. 7338 Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye