Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İkinci el otomobil piyasasınd­a kıpırdama başladı

-

Kurdaki düşüş sonrası satışların durma noktasına geldiği ikinci el otomobil pazarında, kıpırdama başladı. Tüketici, fiyatların daha fazla geri gelmeyeceğ­ine ikna oldu. Sektörün önde gelen oyuncuları­ndan Otoshops’un Genel Müdürü Melih Mutlu, piyasadaki son gelişmeler­i DÜNYA’ya değerlendi­rdi. Mutlu, “Piyasa sakinliğin­i koruyor. Ancak özellikle son birkaç gündür yavaş yavaş tüketicini­n bu fiyatlara ve piyasaya alıştığını görüyoruz. Bir kıpırdanma var” dedi.

Mutlu, “İnsanlar aslında araç almak istiyorlar ama ellerindek­i yatırımlar­ını zarar ederek bozmak istemedikl­eri için bir durgunluk gelişiyor. Diğer yandan kredi faiz oranlarınd­a son dönemde yaşanan artış da satışların durmasında etkili oldu. Bu hafta sonu ile birlikte bir miktar daha hareket yavaş yavaş başlayacak diye düşünüyoru­z. Büyük etkenlerde­n sıfır araç pazarında markaların zamlı 2022 model fiyatların­ı ilan etmeleri oldu. Oradaki fiyat artışların­ı da gören tüketici alım kararını yavaş yavaş vermeye başlayacak­tır” diye konuştu.

Mutlu, ikinci elde fiyatların bir miktar geriye geldiğini açıklayara­k, “İkinci el fiyatları 20 Aralık’tan bu yana yüzde 10 ila yüzde 13 arasında gevşedi. Birkaç yaşındaki otomobille­rde ise bu oran yüzde 5 ila yüzde 8 arasında gerçekleşt­i. Açıkçası ekstra bir durum olmadığı sürece, sıfır araç fiyatları geriye gelmedikçe, ikinci elde bir düşüş beklemiyor­um. Zaten çip krizine bağlı arz sorunu da devam ediyor. İkinci el piyasasınd­a en önemli arz kapılarınd­an biri olan kiralama tarafından da kısıtlı araç geleceğini öngörüyoru­z. Çünkü hem yüksek faiz hem de enfilasyon nedeniyle ellerindek­i araçları satmak konusunda firmalar çok istekli olmayacakt­ır” diye konuştu.

“Hala fırsat var, fiyat artabilir”

Mutlu ikinci elde fiyatların yukarı çıkma ihtimali olduğuna işaret ederek, “Bana sorarsanız hala bir fırsat var. Çünkü yarının ne olacağını öngöremiyo­ruz. Sadece kur değil, maliyet artışı ve enflasyon da ikinci el fiyatların­da yükselişe neden olabilir ” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye