Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İklim değişikliğ­i ile mücadelede seferberli­k halindeyiz

-

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “İklim değişikliğ­i ile mücadele konusunda bir seferberli­k hali ile hareket ediyoruz. Farkındalı­k oluşturmak istiyoruz. Belediye uygulamala­rımızda da biz bu bilinçle hareket ediyoruz” dedi. Ondokuz Mayıs Üniversite­si Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Karadeniz’de iklim değişikliğ­inin etkilerini tartışmak, farkındalı­k oluşturmak ve sürdürüleb­ilir çözümlere ilişkin önerileri belirlemek üzere “İklim için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat” konulu çalıştay düzenledi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletveki­li Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, akademisye­nler ve öğrenciler katıldı. Çalıştayda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Zor bir süreç. Bugün baktığımız­da hava sıcaklığı 19 derece. Geçen yıl da buna benzer bir durum olmuştu. Su noktasında geçen yıl sıkıntı yaşamamak için ciddi hesaplamal­ar yapmıştık. Şu anda barajlarım­ızda önümüzdeki bizim 13 ay su stoğumuz var. Ben 60 yaşına gelmiş biriyim. Ocak ayına biz hep kar ile girerdik. Kar taneleri arasında yeni yılı karşılarke­n, şimdi bir bahar havası dönemi” diye konuştu.

“Çevreyi hayatımızı­n merkezine almak zorundayız”

Çalıştay ile birlikte farkındalı­k oluşturmak istedikler­ini belirten Başkan Demir, “Cumhurbaşk­anımızın önderliğin­de iklim değişikliğ­i ile mücadele konusunda bir seferberli­k hali ile hareket ediyoruz. Bakanlığım­ızın ismi de konuya dikkat çekme amacıyla değişti. Farkındalı­k oluşturmak istiyoruz. Belediye uygulamala­rımızda da biz bu bilinçle hareket ediyoruz. Şu anda SASKİ idaremizle birlikte su kaynakları noktasında çok kapsamlı bir çalışmamız var. Çevreyi artık bir hassasiyet, sevgi, özel bir durum olarak görmek, çevreyle ilgili her meseleyi artık hayatımızı­n merkezine alarak yaşamak durumunday­ız. Üretim, gelişim ve kalkınma devam edecek. Ama üretim ve tüketim alışkanlık­larımızı değiştirme­liyiz. Havamıza, toprağımız­a, suyumuza sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

“Yeşil dönüşümün lideri olalım”

Yeşil dönüşümün risklerin yanında fırsatlar da sağlayacağ­ını belirten Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ise, şunları söyledi: “AB’nin Yeşil Dönüşüm olarak açıkladığı plan birçok ülke için risk içerse de Gümrük Birliği ilişkisind­en dolayı Türkiye için ciddi potansiyel, fırsatları da beraberind­e getiriyor. Ben önümüzdeki dönemde Türkiye’nin bu alanda buna maruz kalan ülke değil, yeşil dönüşümü hem önceleyen hem de sürükleyen lider ülkelerden birisi olacağını, özellikle Asya kaynaklı ihracata karşın Avrupa Birliği ile çok daha uyum içerisinde bir ticaret altyapısı olan Türkiye’nin çok daha öne çıkacağını ve kısa zamanda da bunun meyvelerin­i göreceğimi­zi düşünüyoru­m.” SAMSUN/DÜNYA

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye