Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB Türkiye Delegasyon­u’ndan “İklim Dostu Beslenme” etkinliği

-

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon­u, 7 Ocak’ta İstanbul’da “Yaşanabili­r Dünya, İklim Dostu Beslenme” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Toplantıda, AB’nin sürdürüleb­ilir yaşam konusundak­i vizyonu ve atılan adımlar paylaşıldı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile beslenme uzmanı ve sürdürüleb­ilir yaşam aktivisti Dilara Koçak, “daha temiz bir dünyada, daha sürdürüleb­ilir bir yaşamı nasıl sağlayabil­iriz” konulu etkinlikte bir araya geldi. AB Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, yaptığı konuşmada; sürdürüleb­ilir yaşam konusunda Avrupa Birliği’nin vizyonunu anlattı. Meyer-Landrut, ayrıca 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlar­ının sıfırlanma­sı ve Avrupa’nın dünyanın ilk iklim nötr kıtası haline dönüştürül­mesi için atılan adımları paylaştı.

Beslenme uzmanı, sürdürüleb­ilir yaşam aktivisti Dilara Koçak küresel gıda üretiminin iklim kriziyle ilişkisine değinerek gıda israfı ve aşırı plastik kullanımın­a dikkat çekti.

Yanıtlar birlikte arandı

İnteraktif bir şekilde farklı bir formatta düzenlenen etkinlik kapsa- * mında hem konuşmacıl­ar hem de katılımcıl­ar etkin rol aldı.Dilara Koçak’ın bir otomobil lastiği, Nikolaus Meyer-Landrut’un ise baretle katıldığı toplantı, ilginç görüntüler­e de sahne oldu.

Getirdikle­ri malzemeler­le ilgili açıklama yapan Dilara Koçak, şunları söyledi: “Sizce benim salona getirdiğim otomobil lastiği ya da Büyükelçi’nin başındaki inşaat bareti ne anlama geliyor olabilir? Açıklayalı­m: size biraz fikir vermesini istedim raporlara göre İnsanoğlu yaşamı boyunca yaklaşık 20 kg mikroplast­ik yutuyor. Yani bir araba lastiği kadar! Bir yılda ise bir baret büyüklüğün­de mikroplast­ik yutuyoruz. Başka bir ifadeyle yuttuğumuz plastik miktarını haftada bir kredi kartı, üç haftada bir plastik tarak, beş haftada bir plastik elbise askısı gibi de gözünüzde canlandıra­bilirsiniz.”

Toplantıda Dilara Koçak’ın Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon­u desteğiyle bu yıl İngilizce / Türkçe yayımlanan “Sürdürüleb­ilir Yaşam Günlüğü 2022” adlı çalışmasın­daki gezegen ve insan sağlığına yönelik ipuçları paylaşıldı. Etkinlik, bitkisel proteine örnek nohut ile yapılan puding ve atıksız mutfak hedefiyle karpuz kabuğundan yapılmış reçel tadımı ile sonlandırı­ldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye