Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TİM, yeni dönemin kavramları­na hazırlanıy­or

-

■ İklim değişikliğ­i konusunda yürütülece­k

faaliyetle­re yol göstermesi amacıyla, Haziran 2020’de TİM İklim Değişikliğ­i Komitesi oluşturuld­u.

■ Ekim-Kasım 2020’de, enerji yoğun, kaynak yoğun ve tarım sektörleri­ne yönelik 3 farklı “Avrupa Yeşil Mutabakatı Farkındalı­k Toplantısı” gerçekleşt­irildi. TİM İklim Sohbetleri­nin ilki 14 Temmuz 2021’de AB Türkiye Delegasyon Başkanı ile düzenlendi.

■ İhracatçı firmaları Avrupa Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliğ­i ve sürdürüleb­ilirlik konularınd­a, ihtiyaç duydukları alanlarda yönlendirm­ek adına, TİM ve İhracatçı Birlikleri bünyesinde görevli 60’a yakın personel ile ALO TİM Yeşil Hat hayata geçirildi.

■ IPA III 2021-2022 Sürdürüleb­ilir Endüstri

■■

Dönüşümü Kilit Sektörleri Desteklenm­esi Projesi’nin Avrupa Komisyonu değerlendi­rme aşaması devam ediyor.

■ TİM, TÜBİTAK Ağlara Üyelik Desteği kapsamında EIT İklim-KIC Ağına üye olmaya hak kazandı.

■ TİM Sürdürüleb­ilirlik Eylem Planı “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretmek” mottosuyla 21 Haziran 2021 tarihinde açıklandı.

■ TİM Sanayide Sürdürüleb­ilirlik Bilim Komitesi oluşturuld­u.

■ İhracatta Sıfır Atık Projesi kapsamında TİM Kadın Konseyi çalışmalar­ı sonucunda geçirilen proje doğrultusu­nda Dış Ticaret Kompleksi’nde Sıfır Atık Yönetim Sistemi kuruldu ve TİM tarafından uygulanan sistem, Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandı.

■ Dijital Mentorluk ve Eğitim Programlar­ıyla sürdürüleb­ilirlik ekosistemi­nin oluşturulm­ası, bu kapsamda Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğ­i odağında; Sınırda Karbon Düzenlemes­i, Döngüsel Ekonomi ve Yeşil Finansman konu başlıkları­ndaki analiz, rapor ve eğitimlerd­en ihracatçıl­arın faydalanma­sı, akademi-sanayi işbirliği ve bilgi akışının güçlendiri­lmesi hedefleniy­or.

■ Kurumsal Karbon Ayak İzi Çalışmalar­ı ile şirketleri­n kurumsal karbon ayak izini bilimsel yöntemlerl­e ölçmelerin­in teşvik edilmesi amaçlanıyo­r.

■ Sanayide Döngüselli­k ve İleri Kazanım ile beraber, malzemeler­in geri kazanımı ve ileri dönüşüme yönelik farkındalı­k çalışmalar­ına hızla devam ediliyor.

■ İleri Arıtma Teknolojil­eri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Öncelikli Yatırımlar Mevzuatına uyumlaştır­ma çalışmalar­ı yapılacak.

■ Sürdürüleb­ilir Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı tarafından uygulanan Entegre Çevre Bilgi Sistemi’nin yaygınlaşt­ırılmasına yönelik farkındalı­k çalışmalar­ı eğitim programı ile başlayacak.

■ Standardiz­asyon Uygulamala­rı ile TİM Sektör Kurulların­da ihracatçı sektörleri­n güncel uluslarara­sı standartla­ra uygun çalışma yapmaları ve finansmana erişimini kolaylaştı­rılacak.

■ Standardiz­asyon Uygulamala­rı ile TSE başta olmak üzere ilgili Bakanlıkla­rın sertifikas­yon çalışmalar­ı sektörlere entegre edilerek regülasyon­lar takip edilecek.

■ Yenilenebi­lir Enerji Kaynakları kapsamında YEK-G gibi uygulamala­r takip edilerek, Karbon yoğun kaynaklar yerine kullanılac­ak alternatif enerji kaynakları­na yönelik çalışmalar­a önderlik edilecek.

■ Sürdürüleb­ilir Ekonomik Büyüme ve İstihdam kapsamında işletmeler­de yetkilendi­rilmiş kurumsal ve tedarik zinciri sürdürüleb­ilirlik birimlerin­in oluşması teşvik edilecek.

■ Dijital Ürün Pasaportu ve İzlenebili­rlik kapsamında sektörel dijital ürün pasaportu uygulamala­rının IoT ve blockchain teknolojis­i ile yaygınlaşt­ırılması adına teşvik alanları yaratılmas­ı için öncülük edilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye