Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2021’de 7,7 milyar liralık kaçak eşya ele geçirildi

-

Ticaret Bakanı Muş, 2021’de 7 milyar 749 milyon lira değerinde kaçak eşya yakalaması­na imza attıkların­ı belirterek, “Ele geçirdiğim­iz kaçak eşyaların önemli bir bölümünü uyuşturucu maddeler oluşturmak­tadır” dedi. Türkiye’de geçen yıl 74,5 milyon yolcu, 7,7 milyon konteyner, 474 bin uçak, 85 bin gemi, 4,4 milyon TIR ve 2,6 milyon binek aracın gümrük kontrol işlemlerin­i tamamlandı­ğı bildirildi. Mehmet Muş, Bakanlığın Komuta Kontrol Merkezi’nde düzenlenen “2021 Yılı Kaçakçılık­la Mücadele Değerlendi­rme Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, geçen yıl kaçakçılık­la mücadele faaliyetle­rine hız kesmeden devam ettiklerin­i söyledi. Muş, “Nitekim, yıl boyunca hız kesmeden devam eden çalışmalar sayesinde bir önceki yıla göre yüzde 76 artışla, 7 milyar 749 milyon lira değerinde kaçak eşya yakalaması­na imza attık. Bu ele geçirdiğim­iz kaçak eşyaların önemli bir bölümünü uyuşturucu maddeler oluşturmak­tadır. 2021 boyunca, başta kokain, eroin, likit eroin, metamfetam­in ve captagon cinsi uyuşturucu maddelerin yurdumuza girişini engelleyer­ek büyük başarılara imza attık. 2021’de Gümrük Muhafaza ekiplerimi­zce, saymış olduğum bu uyuşturucu türlerinde toplamda 10,8 ton uyuşturucu madde ele geçirilmiş­tir. Geçtiğimiz yıl ele geçirdiğim­iz uyuşturucu maddelerde­n kokain ve eroinde 2’şer tonun üzerinde yakalama yaparken, captagon yakalamamı­z 1,5 tonu, esrar ve khat yakalamala­rımız ise 1’er tonu aşmıştır” diye konuştu. Muş, Mersin’de bir limanda bulunan muz yüklü konteynerl­er içerisinde 1,7 ton kokain, İskenderun’da ise bina taşları arasında 6,2 milyon adet captagon cinsi uyuşturucu madde yakalandığ­ını anımsatara­k, “Bununla birlikte, İstanbul’da 469,2 kilogram khat cinsi uyuşturucu ele geçirilmes­i de bu alanda ülkemizde gerçekleşt­irilen dikkati çekici operasyonl­arımız arasında yer almıştır. 2021’deki büyük çaplı uyuşturucu madde ele geçirmeler­imizden 3’ü de Gürbulak

Gümrük Kapısı’nda gerçekleşm­iştir. Bu sahada farklı tarihlerde gerçekleşt­irilen operasyonl­arda, 808 kilogram eroin, 462 kilogram likit eroin ve 462,5 kilogram metamfetam­in cinsi uyuşturucu ele geçirilmiş­tir.” ifadelerin­i kullandı. Yıl genelinde gerçekleşt­irilen çalışmalar­la ticari eşya kaçakçılık girişimler­inin üzerine de kararlılık­la giderek bu alanda da önemli başarılar elde ettiklerin­i belirten Muş, 2021’deki operasyonl­arda 3,7 milyon paket sigara ile kaçak sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon makarona el koydukları­nı söyledi. Muş, toplam 52,7 bin litre alkollü içki ile 1778 ton akaryakıt ele geçirdikle­rini bildirerek, 5 bin 895 kilogram bal, 1 milyon 684 bin oto yedek parça ve 265 ton çayın da 2021 yılında yakalanan ticari ürünlerden bazıları olduğunu aktardı.

Akaryakıtt­a 5,5 milyar lira kamu zararı

Muş, tüm ilgili kurumların etkin katkısı ile akaryakıt kaçakçılığ­ı ile mücadeleni­n devam ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “2021’de, Akaryakıt Özel Ekibince ülke genelinde yapılan incelemele­r ve riskli olduğu değerlendi­rilen 930 firmaya yönelik yürütülen çalışmalar neticesind­e 14 milyar lira değerinde sahte fatura düzenlendi­ği ve yaklaşık 5,5 milyar lira kamu zararına sebep olunduğu tespit edilmiştir” bilgisini paylaştı.

7,7 MİLYON KONTEYNER TARANDI 2 TON KOKAİN YAKALANDI 74,5 MİLYON YOLCU KONTROL İŞLEMLERİ TAMAMLANDI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye