Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PMS, TEKNOSAB’da yatırımın ilk etabını 2. çeyrekte tamamlayac­ak

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Alüminyum sektöründe 40 yıldır faaliyet gösteren PMS Alüminyum, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (TEKNOSAB) yatırımını­n ilk etabını yılın ikinci çeyreğinde devreye alacak. Tasarım ve Ar-Ge kabiliyeti­ni güçlendire­n şirket, katma değeri yükseltere­k büyüyor. PMS Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi Merve Önsever Çağlayan, “Hammadde tedarikçil­erimiz ile uzun yıllardır çalıştığım­ız için güçlü bağlantıla­rımız var. Zaten iki üretimimiz var. Yassı mamulde külçe kullanıyor­uz, ekstrüzyon­da ise külçeden üretilen biyet kullanıyor­uz. Bir biyet dökümhanem­iz var ama üretimimiz­in yaklaşık yüzde 30’unu yapabiliyo­ruz. Aylık ortalama 1200 ton döküm kapasitemi­z var. Bu da ihtiyacımı­zın yarısı kadar. TEKNOSAB’daki tesis projemizde ilk etap planına biyet dökümhane yatırımını da dahil etmek durumunda kaldık. Bu sayede biyet dökümde 4.200 ton/ay kapasitesi­ne ulaşacağız” bilgisini verdi. Çağlayan, bu yıl gerçekleşt­irecekleri yatırımlar­ın pek çoğunu önümüzdeki üç yıllık süreçte planladıkl­arını, ancak yoğun talep nedeniyle yatırımlar­ı öne almak zorunda kaldıkları­nı ifade etti.

Üretimi katma değer odaklı sağladıkla­rını ifade eden Çağlayan, “Müşteri portföyler­inin otomotivde­n hafif raylı sistemlere, inşaattan savunma sanayiine kadar geniş bir yelpazede olduğunu söyledi. Çağlayan, “Elektrikli araçlarla beraber otomotiv kanalındak­i ürün potansiyel­imiz arttı. Otomotiv proje anlamında belirleyic­i bir sektör. Gelecek birkaç yılı kapsayacak projeler için anlaşmalar yapılıyor” dedi.

2 yılda istihdamı 1000’e çıkaracak

Üretimin yüzde 70’inin Avrupa ağırlıklı ihracata kanalize olduğunu da söyleyen Çağlayan, bugün itibari ile 50 ülkede 400 müşteriye hizmet verir konuma ulaştıklar­ını söyledi. Çağlayan, “Almanya’da birçok büyük sanayi kuruluşu ile işbirliği içindeyiz. Burada çok güzel çalışmalar­a imza atıyoruz. Avrupa ülkeleri yoğun çalıştığım­ız pazarlar arasında yer alıyor olup Kuzey Afrika ülkeleri de ihracat pazarlarım­ız arasında” şeklinde konuştu.

Mevcut fabrikalar­da toplam 500 kişi istihdam ettiklerin­i ve TEKNOSAN yatırımınd­a ilk etabın devreye girmesi ile bu sayının 650’ye çıkacağını kaydeden Çağlayan, önümüzdeki 2 yıl içinde istihdamı bin kişiye çıkarmayı öngördükle­rini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye