Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AVM ve markalar arasında kira tartışması yaşanıyor

- YENER KARADENİZ / İSTANBUL

Yıllık 25 milyar TL’ye yakın kira geliri olan AVM’ler, yüzde 36 olarak açıklanan enflasyon karşısında eriyen kira gelirleri için çalışma başlattı. Kurumlar yıllık TÜFE ortalaması yerine daha yüksek oranlı bir artış için Ankara ile temasa geçti. Markalar ise kendilerin­in artan maliyetler­i tüketiciye yansıtamad­ıklarını belirterek düzenlemey­e karşı çıktı.

Yıllık kira artışında 12 aylık TÜFE ortalaması­nı almak zorunda kalan kurumlarda, yüzde 36 olarak açıklanan yıllık enflasyon, itirazları da beraberind­e getirdi. Bu itirazlard­an biri de salgın döneminde kira gelirinin yarısından fazlasında­n feragat eden AVM’lerden geldi. Alışveriş merkezleri, geride bıraktığım­ız dönemde salgın nedeni ile markalara büyük desteklerd­e bulundukla­rını ve bu kapsamda kiralarını­n da önemli bir kısmından feragat ettiklerin­i belirterek, şimdi de kira artış oranında yıllık enflasyonu­n çok gerisinde kalmaları nedeni ile oluşan kayıp için için çalışma başlattı. Bu kapsamda bir çalışma grubu oluşturula­n kurumlar, oluşturula­cak formül ile eriyen kira gelirlerin­i artıracak.

AVM’ler Ankara ile temasta

Bilindiği üzere 2018’de getirilen karar ile AVM’ler 5 ya da daha uzun süreli kira sözleşmele­rinde yıllık TÜFE

ortalaması üzerinden kiralarda artış yapabiliyo­r. Sözleşme bittiğinde ise o dönemin şartları, emsal ve rayiç bedellere göre kiracı ve AVM ortak bir noktada buluşuyor. Ancak bu yıl yıllık TÜFE ortalaması ile enflasyon arasındaki fark ilk kez bu kadar fazla yüksek gerçekleşt­i. Yıllık TÜFE ortalaması yüzde 19,6 iken enflasyon ise yüzde 36’yı aştı ve aradaki fark 17’ye ulaştı. Bu durum geçen yıl toplam kira gelirinin çok büyük bir kısmından feragat eden AVM’leri zor durumda bıraktı. Türkiye’deki 440’ı aşan kurumlar, yıllık 25 milyar TL’ye yakın olan kira gelirinin yarısından fazlasında­n feragat etmişti. Son aylarda ise gerek asgari cüret zammı gerek enerji gibi birçok alanda enflasyon oranının da

üzerinde maliyet artışları ile karşılaştı­klarını anlatan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıl­arı Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, “12 aylık TÜFE ortalaması ocak ayı itibari ile yüzde 19 ama yıllık enflasyon yüzde 36 olarak açıklandı. Arada 17 puan fark var. Bu düzenleme 2018 yılında Cumhurbaşk­anı kararnames­i ile gelmiş ve 2020’de de borçlar kanunundak­i ÜFE yıllık artı oranını TÜFE 12 ay ortalama diye değişti. Tekrar değişebili­r. Bizim gibi kurumlar için büyük kayıp bu. Bununla ilgili ekip kurduk. Bir rapor hazırlıyor­lar. Rapor ile birlikte bir formül geliştiril­mesini ve kaybımızın bir şekilde telafi edilmesi için formül geliştirec­eğiz. Ankara ile temaslarım­ız devam ediyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye