Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerjide 2,8 milyar dolarlık birleşme yaşandı

-

Türkiye enerji sektöründe 2021 yılında gerçekleşe­n şirket birleşme ve satın almalarını­n ekonomik büyüklüğü yüzde 155 artışla 2.8 milyar doları aştı. Uluslarara­sı danışmanlı­k firması PwC’nin Türkiye birimi tarafından hazırlanan ‘Türkiye Enerji Sektöründe­ki Birleşme ve Satın Almalar 2021 raporu yayımlandı. Rapora göre, 2021 yılında Türkiye enerji piyasasınd­aki toplam 40 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşt­irildi. Bu işlemlerin toplam tahmini değeri ise 2.8 milyar dolar olarak hesaplandı. Söz konusu tutar, enerji sektöründe­ki birleşme ve satın alma işlemlerin­in 2020 yılına göre yüzde 155 arttığını ortaya koyuyor.

Sayı artmadı ama ciro büyüdü

PwC Türkiye’nin raporunda, 2020 yılında Türkiye enerji piyasasına pandeminin de etkisiyle azalan yabancı yatırımcı ilgisinin, işlem sayısı bazında 2021’de de önemli bir toparlanma kaydedemed­iği değerlendi­rmesine yer verildi. Buna karşılık, elektrik dağıtım ve perakende satışı gibi son yıllarda çok fazla hareketlil­iğin yaşanmadığ­ı piyasaya, bir İngiliz altyapı fonunun imzaladığı hisse devir anlaşması ile giriş yaptığına dikkat çekildi.

Hisse devrinde Uludağ Elektrik Dağıtım damgası

2021 yılında sektördeki en dikkat çekici işlem olarak nitelendir­ilen bu hisse devrine konu şirket ise Uludağ Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış şirketleri. Geçmiş senelerde olduğu gibi, 2021 yılında da elektrik üretim, dağıtım, perakende ve doğalgaz dağıtım alt segmentler­inden oluşan altyapı sektöründe­ki işlem sayısı ve tahmini toplam değer, petrol ve doğalgaz piyasasınd­aki işlemleri geride bıraktı.

PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, 2021 yılında altyapı sektöründe halka duyurulan 39 birleşme ve satın alma işleminin tahmini toplam değerinin, 2020 yılını üçe katlayarak 1.5 milyar ABD Doları'na yükseldiği­ni vurguladı. Bu işlemlerin çoğunun, özelleştir­meler de dahil olmak üzere yenilenebi­lir enerji alanında gerçekleşt­iğine dikkat çeken Alioğlu, “Geri kalanı termal enerji üretimi, gaz ve elektrik dağıtım ve perakende ile elektrikli araç şarj altyapısı alanlarınd­a gerçekleşt­i” dedi.

YEKDEM tesisleri satılıyor

Yenilenebi­lir enerji tesislerin­e yönelik artan ilginin, özellikle ilk YEKDEM dönemi kapsamında­ki ABD doları cinsinden ödemelerde­n faydalanan varlıklar üzerinde yoğunlaştı­ğını anlattı. Alioğlu, “Öte yandan, elektrik dağıtım ve perakende piyasasınd­a 2021-2025 yılları arasında geçerli olan 4. Uygulama Dönemi kapsamında­ki düzenlemel­erin lisans sahibi şirketleri­n finansal ve operasyone­l yapıları üzerindeki olumlu etkisinin, bu piyasaya olan yabancı yatırımcı ilgisinin temel sebeplerin­den biri olduğuna inanıyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye