Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üreticiler satılık fabrika peşinde

- İŞİN İÇİNDEN ÖZGE YAVUZ ozge.yavuz@ dunya.com

Satılık-kiralık fabrika piyasası, Türkiye’nin ihracatta yakaladığı rüzgarla birlikte hareketlen­di. İstanbul’da birçok bölgede ikiye katlanan kira fiyatların­dan memnun olan mülk sahipleri satışa yanaşmazke­n, satılığa çıkanlar ise kısa sürede alıcı buluyor. Emlak danışmanla­rı, “Herkes üretimi büyütme çabasında. Bu yıl müşteri çok, yer yok” diyor.

Pandemiyle birlikte değişen tedarik zincirinin Türkiye’nin ihracatına pozitif yansıması, birçok alanda üretim iştahını artırdı. Tekstilden mobilyaya, kimyadan deriye birçok sektör, her ne kadar ‘yatırımı askıya aldık, önümüzü göremiyoru­z’ dese de, bazı üreticiler vites büyütmüş durumda. Bu durumun en iyi analiz edilebildi­ği alanların başında ise satılık-kiralık fabrika piyasası geliyor. Satılık fabrikalar­ın kısa sürede alıcı bulduğu, kiralıklar­ın ise satılıklar­dan daha çok talep gördüğü fabrika piyasası, üretimin arttığı yönünde işaretler veriyor. Fabrikalar­ın yoğun olduğu bölgelerde­n Şekerpınar’da faaliyet gösteren emlakçılar, “Son günlerde küçülen üretim görmedik, aksine herkes işi büyütme peşinde’ derken, kiraların son dönemde hızla arttığını söylüyorla­r. İstanbul’un üretimdeki merkez bölgelerin­den İkitelli OSB’den Beylükdüzü’ne, Hadımköy’den Tuzla’ya kadar birçok bölgedeki fabrika piyasasını inceledim. Pandemi öncesinde metrekares­i 25-30 TL’den kiralanan fabrikalar bugün 5060-70 TL’ye kadar çıkıyor. Satılıklar­da ise metrekare 600 dolardan başlıyor. Yeni bir fabrika ise metrekare fiyatı 1000 dolara kadar çıkıyor.

Müşteri çok, yer yok!

Emlak danışmanla­rı, pandeminin yarattığı ihracat dalgasıyla birlikte birçok sektörün üretimi artırma peşinde olduğunu gözlemlemi­ş. Re/Max City’den Turgay Domak, son aylarda satılık ve kiralık fabrikalar­a gelen taleplerin arttığını, ancak en çok depo ihtiyacını­n arttığını söylüyor. Geçtiğimiz aylarda 200 bin TL kira istenen bir fabrika için şimdi 300 bin TL istedikler­ini açıklayan Domak, “Talep var ki fiyat artıyor. Bazı fabrikalar, rakamı doğruysa, geldiği gibi gidiyor” diyor. Kiralar yüksek olduğu için mal sahiplerin­in fabrikalar­ını satmak yerine kiraya vermek istediğini, ancak kiracıları­n ise yüksek kira nedeniyle satın alma eğiliminde olduğunu söyleyen

Domak, “Sonuç olarak satılık kiralıklar­a göre çok az” diyor. Şekerpınar, Tepeören, Tuzla ve Pendik’in üretim için popüler bölgeler olduğunu belirten Domak, “Buralarda 30 tane kiralık varsa 10 tane satılık zor çıkar. Satılıklar­da da fiyat dolara endeksli” diyor.

‘6 aydır sürekli artıyor’

Oskar Emlak’tan Fatih İnanç’la, Beylikdüzü OSB’de aylık kirası 90 bin TL olan bin 700 metrekarel­ik bir fabrika için konuştuk. İnanç, “Şu anda fabrika fiyatları çok yüksek. Metrekares­i 50-6070 TL’ye kadar çıkıyor. 30 TL’lik olan yer 50 TL’ye çıktı kiralıkta. 6 aydır sürekli yükseliyor. İnşaat maliyetler­i arttığı için satılık fiyatları da yükseliyor” diyor. Kendilerin­e satılık-kiralık fabrika arayanlard­an sürekli telefon geldiğini anlatan İnanç, daha çok tekstil, plastik, geri dönüşüm, mobilya gibi alanlarda üretim yapmak isteyenler­in olduğunu açıklıyor. Beylikdüzü, Kıraç, Hadımköy gibi belli başlı bölgelerde,

portföyler­inde 35 kiralık fabrika bulunduğun­dan bahseden İnanç, “Satılık sayısı az” diyor. Beylikdüzü’nde hem üretim hem de depolamaya yönelik bir hangar için Emin Emlak’tan Necat Çavğa ile görüştüğüm­üzde ise, kendisi şunları anlatıyor: “Şu anda hem satılık hem de kiralık fabrikalar­a aşırı bir talep var. Bunu da ihracat artışına bağlıyoruz. İhracatçın­ın durumu gayet iyi şu anda. Daha önce bir müşteri geldiğinde 6-7 yer gösterirke­n, şimdi bir fabrika boşa çıkıyor, bütün emlakçılar hücum ediyor. Eskisi gibi kimse fabrikasın­a satılık-kiralık afişi asmıyor. Çünkü fabrikalar geldiği gibi gidiyor. Bizim bölgede 20-25 TL olan metrekare kiralık fiyatları bugün 40-50 TL’ye çıktı.” Satılık arayan girişimcil­erin de yoğun olduğunu söyleyen Çavğa, “Kira getirisi iyi olduğu için kimse yerini satmıyor” diyor. Yeni fabrikalar­ın metrekare satış fiyatları 1000 dolara çıkarken, eski fabrikalar­da rakam 600-700 dolar civarında seyrediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye