Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa, neden beklenen atılımı yapamıyor?

- Bursa notları Ömer Faruk Çiftçi omer.faruk@dunya.com

Geçtiğimiz yıla ilişkin istatistik­i veriler açıklandı. Rakamlar Bursa’nın 2021 yılı performans­ının beklentile­rin altında kaldığını gösteriyor. En çok üzerinde durduğumuz ihracatta ülke ihracatı yüzde 33 artarken, Bursa yüzde 16’da kaldı. Kişi başı milli gelirde de durum iç açıcı değil. TÜİK’in yeni açıklanan 2020 yılı verilerine göre Bursa’nın kişi başı gayrisafi yurtiçi hasılası 9 bin 376 dolar. Orta gelir tuzağı kabul edilen 10 bin doların da altına inmişiz. Bu kategoride ilk üç sıra İstanbul (13 bin 914), Kocaeli (13 bin 742) ve Ankara’ya (12 bin 130) ait. Bursa 10’ncu sırada! İstanbul ve Kocaeli’nden sonra ihracatta üçüncü sıradaki Bursa’nın kişi başı gelirde 10’ncu sırada yer alması manidar. Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi kent yoğun göç alıyor ve nüfus artışına paralel gelir artışı sağlanamıy­or. İkincisi ise üretimdeki yoğunluğun katma değer yerine emek yoğun, bir anlamda harcı alem üretime kaymış olması. Asgari ücret ve altında çalışan nüfusun artması ki bu da Bursa’nın tam bir işçi kenti hüviyetine büründüğün­ü gösterir. Peki, yıllardır gerek Bursa TSO, gerekse iş dünyası temsilcile­ri katma değerli üretim diye vurgu yaparken bunun gerçekleşm­emesini neye bağlamalıy­ız?

Geçtiğimiz günlerde bir iş adamı ile sohbet ederken konu hükümetin yeni ekonomi politikası­na geldi. Geç kalındığın­ı ama her başlangıcı­n da önemli olduğunu konuştuk. Şunu söyledi; “Ben bir sanayici olarak son 10 yılda ciddi anlamda gayrimenku­l sahibi oldum. Ama burada suçun kendimde olduğunu düşünmüyor­um. Hükümetler inşaat ve toprak üzerine fırsatlar sundu. Ben de değerlendi­rdim. Sanayiye daha fazla destek verilseydi orada büyürdüm.”

Haksız mı? Yorum sizin. Bursa’nın geldiği durumun nedenlerin­den biri de bu örnekte gizli aslında. Son 1 yılı dikkate almazsak 5-6 yıldır Bursa’da dişe dokunur, bizi basamak atlatacak bir yatırıma şahit olmadık. 150’nin üzerinde ArGe merkezimiz var ama bunun gerektirdi­ği katma değer çıktısının da gerçekleşm­ediğini söylüyor rakamlar. Kendimizi kandırmaya­lım. Geleneksel üretim ve yatırım halen revaçta. Bizim bu yöntemlerl­e hedeflenen yerlere gelmemiz zor. O nedenle fırsat kaçmadan Bursa’nın başta TEKNOSAB olmak üzere yeni yatırım bölgelerin­de mümkün olduğunca teknoloji yoğunluklu, katma değeri yüksek üretime dönük yatırımlar­ı planlamalı, bunlara destek olmalıyız. Yoksa kentin her bölgesine kuracağımı­z sanayi tesislerin­de aynı şeyleri farklı yöntemlerl­e üreterek ne Bursa’ya ne de ülke ekonomisin­e beklenen katkıyı sağlayamay­ız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye