Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Merkez Bankası ve TÜİK’e güven yeniden tesis edilsin”

- DUYGU GÖKSU- İZMİR

Ege Sanayicile­ri ve İşinsanlar­ı Derneği’nin hazırladığ­ı “Üyelerin 2022 Beklentile­ri Anketi”nden yüzde 72 oranla “Türkiye ekonomisi kötüye gidecek” sonucu çıktı. Ankete göre ESİAD üyeleri, öncelik verilmesi gereken 3 konuyu şöyle sıraladı: Ekonomik istikrar, hukukun üstünlüğü, öngörülebi­lirlik...

Ege Sanayicile­ri ve İşinsanlar­ı Derneği (ESİAD) Ekonomik Gözlem Grubu’nun hazırladığ­ı “Türkiye Ekonomisin­e İlişkin Değerlendi­rmeler ve 2022 yılı Beklentile­ri Anket Sonuçları”na ilişkin toplantı çevrimiçi olarak yapıldı. Toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, ciddi ve etkili bir enflasyonl­a mücadele programını­n hayata geçirilmes­i gerektiğin­i ve en önemlisini­n de Merkez Bankası ve TÜİK’e güvenin yeniden tesis edilmesi olduğunu vurguladı.

Tüketici fiyat endeksinin neredeyse yüzde 40’lara, üretici fiyat endeksinin ise yüzde 80’lere dayandığın­ı söyleyen Mustafa Karabağlı, “TÜFE ile ÜFE arasındaki makas çok açıldı. Kaynak yaratmak amacıyla bazı yeni modeller gündeme getiriliyo­r, kur korumalı TL mevduatı, ihracat bedelinin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satılması gibi. Ancak gerekli hukuki altyapı eksikliği belirsizli­k yaratıyor. Politika ve ticari kredi faizleri arasında da 20 puanın üzerinde bir makas bulunuyor. Bu farkın nasıl kapanacağı da ayrı bir gündem maddesi” diye konuştu.

Enerji fiyatların­a yapılan zamların üreticiler için öngörülebi­lirliğin çok ötesine geçtiğini söyleyen Karabağlı, “Sanayici nasıl planlama yapacak belli değil. Üretim maliyetler­indeki artışın TÜFE’ye yansıması kaçınılmaz. Ocak ayı enflasyonu da bu sebeple daha da yüksek çıkacaktır. Ciddi bir enflasyon

ile mücadele planı hayata geçirilmel­i. En önemlisi de Merkez Bankası ve TÜİK gibi kurumlara güvenin yeniden tesis edilmesidi­r” dedi.

“Sanayi ve tarımın payı artmalı”

Türkiye’de tarım ve sanayinin ekonomidek­i payının çok düşük olduğunu vurgulayan ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi Gözlem Grubu Başkanı Muhittin Bilget, “Son 20 yılda tarımın ekonomidek­i payı yüzde 10’lardan 6’lara geriledi. Sanayi 2021’de güçlü bir duruş gösterdi ancak olması gereken seviyede değil. Hizmetler sektörünün yüzde 50’lere geri gelip sanayi ve tarımın payının artması gerekiyor. Önümüzdeki 3-6 ay içerisinde sanayide işlerin iyi gideceği görünüyor” diye konuştu.

Genç işsizliğin artarak sosyal bir

problem olmaya devam ettiğini belirten Muhittin Bilget, “Genç nüfusumuz var ancak istihdam edemiyoruz. Beni en çok endişelend­iren tablo genç işsizlik. Kadın işsizliği de erkeklere göre daha büyük bir problem. Dünyada pandemiye rağmen işsizlik seviyeleri doğal. Yüzde 4’ün altındaki işsizlik seviyesi her zaman olacaktır. Önemli olan iş gücüne katılma oranıdır ve Türkiye’deki oran gelişmiş ülkelere kıyasla çok düşük” ifadelerin­i kullandı.

Ekonomi Gözlem Grubu Üyesi Mustafa Saim Uysal işe şu değerlendi­rmeyi yaptı: “En önemli problemimi­z enflasyon. Döviz kuru da çok önemli ama en önemlisi enflasyon. Enflasyon artınca güven ve istikrar bozuluyor. Kur artışı, talep artışı ve tekrar enflasyon. Biz enflasyon ve kur sarmalıyla savaşıyoru­z. Bu konu yıllardır ülkemizin soru

nu. Bir türlü radikal olarak çözemiyoru­z. İş dünyasının 2022 yılında enflasyon problemini sürekli göz önünde tutması gerekecek. Ölçtüğünüz enflasyond­a 414 maddenin 364’ünün artması, enflasyonu­n yalıtım endeksinin çok arttığını ve kur geçişkenli­ğinin arttığını gösteriyor. Eylül’den bu yana Merkez Bankası politika faizini 5 puan indirdi. Merkez Bankası’nın faiz silahı elinden alınmış durumda. Para politikası yürütmeye çalışıyor ve başaramıyo­r. Enflasyon patlama noktası geliyor. Risklerin en başında pandemiden de öte enflasyon riski var.”

Ekonomi Gözlem Grubu Üyesi Sıtkı Şükürer de, ekonominin siyasetten soyut olmadığını vurgulayar­ak devletin bekası söz konusu olduğunda demokrasi gibi unsurların ikinci planda kaldığını söyledi.

 ?? ??
 ?? ?? Mustafa Karabağlı, enerji fiyatların­a yapılan zamların üreticiler için öngörülebi­lirliğin çok ötesine geçtiğini dile getirdi.
Mustafa Karabağlı, enerji fiyatların­a yapılan zamların üreticiler için öngörülebi­lirliğin çok ötesine geçtiğini dile getirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye