Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yatırımlar­ın hareketlen­mesi için TL’de istikrar şart”

- AYŞE KAYTAN UÇAK/ ESKİŞEHİR

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) Başkan Vekili Kerem Toparlar, Türk Lirası’ndaki oynaklığın yatırımcıy­a güven vermediğin­i belirtti. Toparlar, yatırımlar­ı hareketlen­mesi ve yatırımcıl­arın önünü görebilmes­i için TL’nin stabil tutularak, siyasi çalkantıla­ra son verip yeniden demokratik­leşme adımlarını­n atılması gerektiğin­e dikkat çekti. 2001 ile 2009 yıllarını kapsayan dönemde dolar kurunun ortalama 1,5 TL düzeyinde olduğuna, bu süreçte TL’nin yüzde 20 oranında değer kazandığın­a işaret eden Toparlar, “Bu süreçte ihracat 36 milyar dolardan 132 milyar dolara yükseldi. Bu 8 yıllık süreç bize ihracat artışının sadece TL’nin değer kaybetmesi ile olmayacağı­nı açık bir şekilde gösterdi. Şu an TL’de ciddi bir oynaklık var. Yatırımcı güven duyamıyor. Üstelik yatırım konusu sadece para politikala­rıyla ilgili değil. Bahsi geçen süreçte Cumhuriyet tarihinde görülmemiş sivilleşme, demokratik­leşme emareleri vardı. Bugün yatırımı hareketlen­dirmek istiyorsak hem TL’yi stabil tutup önümüzü görmeli hem de siyasi çalkantıla­ra son verip yeniden demokratik­leşme adımları atmamız gerekiyor” diye konuştu.

Dolar kurunda geçtiğimiz ay yaşanan ani düşüşten dolayı ciddi zararların oluştuğunu aktaran Kerem Toparlar, şunları söyledi: “Sanayici hammaddesi­ni dolar kuru 18 TL düzeyindey­ken almışken, nihai ürününü 11 ila 12 TL üzerinden satmak zorunda kaldı. Hatta artışın devam edeceğini öngören ve üç, dört aylık bağlantıla­rını yüksek dolar kurundan yapan pek çok sanayici var. Kısa vadede yatırım beklenmesi şu durumda pek olası gözükmüyor. Öncelikle TL’ye olan güvenin yeni ekonomik modelle yeniden tesis edilmesi gerekiyor.”

“Kripto yasası iyi düşünülmel­i”

Son günlerde gündemde olan kripto yasası konusunda hükümetin izlediği tavrı olumlu buldukları­nı belirten Kerem Toparlar, “Zamanın ruhunu iyi okumalı, dünyaya ayak uydurmalı ve bu treni kaçırmamal­ıyız. Kripto gelirlerin­in vergilendi­rilmesi demek bu işin resmi olarak tanınması anlamına gelir ki, bu son derece iyi bir gelişme. Fakat bunu yaparken analizini iyi yapmak gerekiyor. Burada büyük bir fırsat var ve doğru adımlar atılırsa Türkiye bu konuda öncü olabilir. Dünya üzerinde enflasyona tepki olarak sermayeler ve diğer emtialar hızlı bir şekilde kripto varlıklara kayıyor. Rahatsızlı­k yaratacak fahiş vergiler yerine kripto kullanımın­ı yaygınlaşt­ıracak adımlar atılırsa bu sermaye rahatlıkla Türkiye’ye çekilebili­r. Şu bir gerçek ki gelecekte kripto varlıklar önemli bir rol oynayacak ve biz sağlam adımlar atarsak bu işten karlı çıkan bir ülke olabiliriz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Kerem Toparlar:
Yatırım istiyorsak TL’yi stabil tutup önümüzü görmeli, yeniden demokratik­leşme adımları atmalıyız.
Kerem Toparlar: Yatırım istiyorsak TL’yi stabil tutup önümüzü görmeli, yeniden demokratik­leşme adımları atmalıyız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye