Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Giresun, fındıktan sonra çay üretiminde de iddialı”

- OSMAN ŞİŞKO- GİRESUN

Tirebolu 24 markasıyla çay üreten Tirebolu Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Şahin, hammadde ihtiyaçlar­ını, Türkiye’nin çay üretim merkezi olan Artvin, Rize ve Trabzon dışından Giresun’dan karşıladık­larını belirtti. Giresun’un fındıktan sonra çay üretiminde de iddialı olduğunu dile getiren Şahin, “Türkiye’de fındık üretiminde büyük pay sahibi olan Giresun’da çay üretimi de her geçen gün artıyor. Türkiye’nin fındık üretiminde büyük pay sahibi Giresun, çay üretiminde de söz sahibi olmayı hedefliyor” dedi. Kentte 2002’de 7 bin ton olan çay üretiminin bugün 30 bin tonun üzerine çıktığını kaydeden Şahin, “Bugün Giresun’un çoğunlukla doğusunda 15 bin civarında çay üreticisi ve 10 tane de çay üretim fabrikası bulunuyor. Biz hammadde ihtiyacımı­zı Giresun’un Espiye, Tirebolu, Görele ve Eynesil ilçelerind­en sağlıyoruz. İlk bakışta bu durum bir dezavantaj gibi görünse de sağladığı avantajlar bizler için daha fazla. Bu avantajlar­ın başında bu bölgenin yağış rejimi, toprak yapısı ve diğer bölgelere oranla daha genç dikim çay üretim sahalarını­n bulunması geliyor. Bu özellikler üretilen çaylarda kaliteyi artırıyor ve markamızın sektörde bir adım öne çıkmasına olanak sağlıyor” diye konuştu.

“Pandemide büyüdük, bu yıl tesis yatırımı yapacağız”

Giresun’da Espiye ve Eynesil arasındaki bölgede üretilen çayın, bölgenin çay üretilen diğer yerlerinde­n daha fazla güneş görmesi nedeniyle aromasının da daha farklı olduğunu belirten Yusuf Şahin, “Tirebolu 42 Çay, yıllarca ağırlıklı olarak bölgede tüketiliyo­rdu şimdi birçok Avrupa Birliği ülkesi, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Orta Doğu ülkelerine ihracat ediliyor” dedi. 1993 yılından bugüne, çay sektöründe Giresun’un Tirebolu İlçesinde faaliyetle­rini sürdürdükl­erini kaydeden Şahin, şunları söyledi: “Tesisimiz günlük 80 ton yaş çay işleme ve günlük 20 ton kuru çay paketleme kapasitesi­ne sahip. Sezonda çalışan sayımız 100 kişiyi buluyor. Ürün gamımızı tüketicile­rimizin beklentile­ri doğrultusu­nda oluşturuyo­ruz.”

2021 yılına, pazarlamay­ı genişletip üretim kapasitesi­ni artırma hedefiyle başladıkla­rını dile getiren Yusuf Şahin, “Pandemide satışlarım­ızda gözle görülür bir artış oldu. Bunu salgın sonrasında da sürdürebil­mek adına çalışmalar­ımıza devam ediyoruz. Bu doğrultuda bu yıl içinde kapasite artırmaya yönelik makine yenileme ve yeni bir işleme tesisi açma projelerim­izi hayata geçireceği­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye