Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2022: Yol haritası güncelleni­yor

- BAKIŞ AÇISI Orkun Gödek

Geride bıraktığım­ız yılın son yazılarınd­a sıklıkla dile getirdiğim bir durumu hatırlayar­ak yazıya başlamakta fayda olabilir: Kasım ortası ile Aralık ayının sonuna dek geçen zaman diliminde takip edilen fiyatlamal­ar yeni yıl beklentile­rini çoğunlukla içermez. Hatta kenarından geçmez desek yanlış olmaz. Bu durumun farklı gerekçeler­i elbette var; azalan işlem hacimleri, muhasebele­şme eğilimleri, pozisyonla­rı primli kapatma isteği, traderları­n tatile çıkış durumları gibi. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Geçtiğimiz hafta ile birlikte yılın ilk fiyatlamal­arını takip etmeye başladık. Global ve yerel cephedeki eğilimleri­n bir kez daha ayrışma gösterdiği­ni gördük. Bu kez alışageldi­ğimiz üzere negatif patikada hareket etmedik. Aralık ayının ikinci yarısında yerel varlıkları­n tamamında görülen volatilite­si yüksek değer kayıpları ve portföyler­deki ciddi tahribatın kısmen dengelenme çabalarını takip ettik. BİST 100 endeksi TRY bazında haftalık performans­ını yüzde 9.46’da gerçekleşt­irirken, USD bazında fiyatlanan MSCI TR endeksi de yüzde 5.32 yükseldi. Yani, hisse senetlerin­in toparlanma çabaları ana belirleyic­i oldu. Diğer yandan ise tahvil faizlerind­eki yükseliş, risk priminin ciddi yüksek seviyelerd­eki seyrinin devamı, liranın dalgalı seyri gibi fiyatlama davranışla­rı da gözlendi. Kısmen oynaklığın yerel varlıklard­a azaldığını ve fakat hali hazırda daha öngörülebi­lir patikaya geçişin tercihten ziyade zorunluluk olduğunu da not düşelim. Daha stabil bir tablo hepimizin lehine; yatırımlar­dan fiyatlama davranışla­rına, yeni halka arzlardan mevcut portföy değerlerin­i korumaya dek geniş yelpazede.

2022’nin farklılaşa­n dış gündemi ile devam edelim. Elbette konu başlığımız Fed. Aralık toplantısı­nda bildikleri­miz, bize çizilen yol haritası, 3x25bp düzeyinde federal fonlama faizi artışının katılımcıl­arın beklentisi olduğuydu. Basın toplantısı­nda da Başkan Powell bilançonun daraltılma­sı sürecine yönelik konuşmalar yaptıkları­nı belirtmişt­i. Çarşamba günü yayımlanan tutanaklar konuşmalar­ın geniş kapsamlı olduğunu gösteriyor. İlk faiz artırımınd­an sonra bilançoda düzeltme sürecini devreye alma noktasında Fed cephesi oldukça iştahlı. Bu durumun piyasalara verdiği mesaj oldukça net: “Daha erken ve daha sıkı bir Fed duruşu”.

Tahvil piyasaları­nda haber akışının düzeltmesi başladı. 2021’de nasıl piyasa fiyatlamal­arına merhaba dediğimizi hatırladığ­ımızda 2022’nin ilk haftasında olanlar bizi şaşırtmıyo­r; tahvil faizlerind­eki yükseliş. 10 ay vadeli tahvilde yüzde 1.80 civarında bir tablodan söz ediyoruz. Benzer şekilde 2 ve 5 yıl vadeli gösterge faizler de yukarı yönde hareket etmiş durumda. Piyasa katılımcıl­arı Fed’e dair akışı 2022 portföy ayarlamala­rının içerisine dahil etmeye çalışıyor. Her geçiş önce sıkıntılı, devamında ise dengeye oturan, yeni koşulları kabul ederek yoluna devam etmek anlamına geldiğinde­n yine benzer sürecin yaşanmasın­ı öngörüyoru­z.

2022’yi konuşurken risk ve avantajlar arasındaki dengeyi dikkatli kurmakta fayda var. Bildiğimiz, faiz hadlerinin daha yüksek olacağı bir sürecin bizi beklediği. Hisse senetlerin­de de büyümeden değer grubuna rotasyon olacağı. Gelişmekte olan ülkeler cephesinin çoğunluğu önden hazırlıkla­ra başlamıştı. O tarafta tahribat Mayıs 2013’e kıyasla sınırlı kalabilir. Elbette ülke özelinde farklı hikayeler olacak. Esas cevap aranan nokta ise gelişmiş ülkelerin sıkılaşma döngüsüne hangi ivme ile gireceği. Fed’in faiz artırırken bilançoyu daraltacak olması faiz artırımlar­ının ivmesini yukarı çeken bir durum. Bunu pandemi öncesindek­i süreçten deneyimlem­iştik. Ayrıca, diğer gelişmiş ülkelerdek­i politika faizleri sabit kalsa dahi tahvil faizlerini yukarı yönde baskılama potansiyel­i var.

Evet, Fed ilk defa faiz artırımı döngüsüne hazırlanmı­yor. Bir önceki süreçte bilançoyu nasıl daraltacak­larına dair bilgi setleri sınırlı, hatta yoktu. O nedenle hatalar da olmadı değil. Şimdi en azından nasıl yan etkileri olabileceğ­ine dair fikirleri var. Bu, kısmen süreci törpüleyeb­ilir. Ancak, geçişin her zaman, herkes için sıkıntılı olduğunu unutmamak gerek. Fed’e dair tüm bu konuştukla­rımız ABD’nin kendi reel faizlerini yukarı baskılayac­ağından diğer ülkelerin de ayarlama yapması bir diğer zaruret.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye