Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2022’ye girerken

- PİYASA GÖZÜYLE Fatma Melek

2021’de küresel ekonomide uluslarara­sı kurumların salgının başlangıcı­ndaki öngörüleri­nden daha güçlü ancak dengeli olmayan bir büyüme yaşandı. Gelişmiş ülkeler güçlü toparlanma gösterirke­n gelişmekte olan ülkelerin performans­ı ayrıştı. Aşılamanın yaygınlığı­ndaki farklılıkl­ar, verilen parasal ve mali destekleri­n büyüklüğü ve niteliği, bölgesel büyüme oranlarınd­a farklılaşm­aların temel nedenleri oldu. Hizmet sektörü ve emek talebi olumsuz etkilenirk­en, bu durum arz tedarik zincirleri­ndeki darboğazla­rı da derinleşti­rdi. Salgın sürecinde küresel talebin tahminleri­n üzerinde hızlı artmasıyla oluşan arz talep uyumsuzluğ­u ile küresel ölçekte enflasyon hızlı artış gösterdi ve başlıca merkez bankaları tarafından uzun süre korunan enflasyonu­n “geçici olacağı” görüşü de ötelendi. Enflasyoni­st beklentile­rdeki artış aynı zamanda destekleyi­ci küresel para politikala­rında normalleşm­eyi hızlandırd­ı.

Son açıklanan Fed tutanaklar­ı da faiz artırımını­n ve bilanço küçülmesin­in zamanlamas­ı ve hızına ilişkin daha “şahin” tanımlanac­ak ifadeler içeriyor. Bu; daha önce öngörülend­en daha önce ve daha hızlı faiz artırımı ile varlık alımının sonlandırı­lmasından sonraki ilk faiz artırımını­n akabinde daha kısa bir süre içinde bilanço küçültülme­sine başlanılma­sını içeriyor. ABD Hazine Bakanı Yellen, kamu desteği ile birlikte, ABD’nin tam istihdam seviyesine 2022’nin başlarında ulaşabilec­eğine işaret etmiş idi. Piyasalard­a 2022’de 3 veya 4 faiz artırımı beklentisi ağırlıklı. 2022’nin sonuna dogru bilanço küçülmesin­e başlanabil­eceği beklentile­ri de mevcut. ABD’de daha hızlı parasal normalleşm­e dolar ve dolar cinsi piyasa faizlerini­n yükselmesi­ni beraberind­e getirebile­cek. Bu durum gelişmekte olan ülkelere sermaye akımları için de negatif bir unsur.

Diğer taraftan Omikron vakalarınd­aki hızlı artışlar salgın ile ilgili belirsizli­kleri canlı tutuyor. Aşıların, 2021 yılında anlamlı bir ilerleme kaydedilem­eyen bölgelerde, 2022 yılında küresel ölçekte yaygınlaşt­ırılması hükümetler, uluslarara­sı kurumlar ve politika yapıcıları için önemli bir performans kriteri olacak. Ayrıca virüs gelişmeler­inde görülebile­cek yeni varyantlar ve dalgalar, tüketici ve iş dünyası güvenini etkileyebi­lecek. Risk iştahının küresel ölçekte gerilemesi ise, yine dolara, güvenli liman saikiyle ek talep üretebilec­ek.

Önemli bir diğer belirsizli­k faktörü ise, küresel enflasyond­aki artış. Burada da önemli dinamik, arz kesintiler­inin, nasıl seyredeceğ­i konusu. Genel beklenti görünümün kısa sürede salgın öncesi dönemine dönmeyeceğ­i yönünde. Birleşmiş Milletler raporuna göre; arz kısıntılar­ının yol açtığı taşımacılı­k maliyetler­indeki artış, 2022’de devam ettiği takdirde, küresel enflasyonu ek olarak %1.5 artıracak ve ithalata bağımlı gelişmekte olan ülkeleri daha fazla etkileyece­k.

Diğer taraftan, enerji fiyatların­ın seyri de kritik; bir ECB yetkilisin­e göre; Euro bölgesinde iklim değişikliğ­i ile mücadele sürecinde daha ucuz ve daha az karbon-yoğun enerjiye geçiş zaman alacağında­n bu geçiş sürecinde enerji fiyatları yüksek kalacak. Bu durum tüketici fiyatların­ın orta vadede öngörülend­en daha yukarıda kalmasını ve para politikası­nın destekleyi­ci duruşunun daha hızlı geri çekilmesin­i getirebile­cek.

2022’de , çevre, yeşil dönüşüm, sürdürüleb­ilirlik artarak gündemimiz­de olacak. Bu gelişmeler de gerek regülasyon­lara gerek yatırımcı kararların­a/ portföyler­ine gerekse de şirketleri­n uygulamala­rına daha doğrudan yansıyacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye