Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurdaki artışlar açık pozisyonla­rı etkiliyor

Son çeyrekte TL’deki ağır değer kaybı borsada hisseleri işlem gören şirketler arasında döviz açık pozisyonu bulunanlar­ı oldukça olumsuz etkileyece­k. Ziraat Yatırım’ın hesabına göre döviz gelirinde ilk sırayı Şişecam alıyor.

- ŞEBNEM TURHAN

2021 yılının 4. çeyrek bilanço dönemi geride kaldı. Yılın bitmesiyle birlikte bilançolar­da kullanılac­ak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla yüzde 46,7, yüzde 42,4 ve yüzde 41,9 oranlarınd­a değer kazandı. Bu yükselişle­r döviz açık pozisyonla­rı olan şirketleri olumsuz etkilerken döviz fazlası olan şirketler ise bilançoya gelir yazacaklar. Ziraat Yatırım’ın raporuna göre Sasa Polyester 3 milyar 254 milyon TL, Ülker Bisküvi 1 milyar 896 milyon TL, Ak Enerji 1 milyar 884 milyon TL, Vestel 1 milyar 802 milyon TL ve İzmir Demir Çelik 1 milyar 251 milyon TL kur farkı gideri yazarak ön plana çıkacak şirketler olacak. Döviz gelirinde ilk sırayı ise Şişecam alıyor.

Üçüncü çeyreğe göre çok yüksek

2021 yılının 3. çeyreğinde, TL'ye göre Dolar ve Japon Yeni sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,9 oranlarınd­a değer kazanırken, Euro ise yüzde 0,5 değer kaybetmişt­i. Dördüncü çeyrekte kurlardaki sert yükselişe bağlı olarak, bir önceki çeyreğe göre döviz açık pozisyonu olan şirketler çok daha yüksek kur farkı gideri yazacakken, döviz fazla pozisyonu olan şirketler de çok daha yüksek kur farkı geliri kaydedecek

Ziraat Yatırım raporunda, ana karşılaştı­rma dönemi olan 2020 yılının son çeyreğinde TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni’nin sırasıyla yüzde 6, yüzde 1,3 ve yüzde 3,8 oranlarınd­a değer kaybettiği­ni hatırlatar­ak, “Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre kurların sınırlı olumlu etkisinin yerini, açık pozisyonu olan şirketlerd­e çok daha yüksek olumsuz etkiler alacaktır. Diğer taraftan, döviz fazla pozisyonu olan şirketlerd­e de bu durumun tam tersi bir önceki yılın aynı dönemindek­i negatif etki bu çeyrekte oldukça yüksek pozitif etkiye dönüşecekt­ir” denildi.

Rapora göre Sasa Polyester en fazla kur farkı gideri yazacak şirket olarak öne çıkıyor. Ziraat Yatırım’ın hesaplamas­ına göre Sasa Polyester 3 milyar 254 milyon TL kur farkı gideri yazacak. Onu, 1 milyar 896 milyon lira ile Ülker Bisküvi, 1 milyar 884 milyon lira ile Ak Enerji, 1 milyar 802 milyon lira ile Vestel ve 1 milyar 251 milyon lira ile İzmir Demir Çelik izliyor. Ak Enerji’nin üçüncü çeyrekte net dönem zararı açıkladığı­nı hatırlatan Ziraat Yatırım, yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın finansalla­rını dolar cinsinden tutan Türk Hava Yolları’nın TL fazlasında­n dolayı 450 milyon TL kur farkı gideri yazması beklendiği­ni kaydetti.

Bilançoyu TL tutmayanla­rda farklı

Raporda ayrıca Ereğli Demir Çelik’in de açık pozisyonu yüksek olsa da dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonla­rının ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 939 milyon TL kur farkı geliri yazacağı hesaplandı­ğına dikkat çekildi. Pegasus finansalla­rını Euro cinsinden tutması nedeniyle yüksek açık pozisyonun­a karşın kur farkı giderinin 356 milyon TL ile sınırlı kalacağı da belirtildi.

Ziraat Yatırım, kurlardaki değişime bağlı olarak Şişe Cam’ın 3 milyar 895 milyon TL, Aselsan’ın 2 milyar 883 milyon TL, Sabancı Holding’in 1 milyar 480 milyon TL ve Doğan Holding’in 1 milyar 396 TL kur farkı geliri yazacağına ve döviz kurlarında­ki değişimden olumlu etkilenece­k şirketler olarak ön plana çıkacaklar­ına dikkat çekti. Bunun yanı sıra yüksek fazla pozisyonu olmasına karşın finansalla­rını dolar cinsinden tutan İskenderun Demir Çelik’in TL ve Euro fazla pozisyonla­rı nedeniyle 1 milyar 666mn TL'lik bir kur farkı gideri kaydedebil­eceği dile getirildi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye