Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Havuç ihracatta diye iç piyasa ihmal edilmemeli”

-

“İHRACATA MAL YAPMAK İÇ PİYASAYA MAL YAPMAYA BENZEMEZ”

■ TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat: Bu dönemde kimse kur farkından zarar yemek istemez, dövize endeksli satışa dönerler. İç piyasada büyük müşteriler­i olanlar bile ‘ aman ihracat yapayım’ der. Daha önce hiç ihracat yapmayan ya da daha az ihracat yapanların böyle volatilite­nin olduğu bir dönemde ihracata ağırlık verdiğini görüyoruz. Ancak burada istikrar olması önemli. İhracata mal yapmakla iç piyasaya mal yapmak arasında çok fark var. Bu nedenle ihracatı deneyip vazgeçenle­r de olacaktır. İhracatın kalıcı olması için üretici firmanın üretim kabiliyeti, dış ticareti bilen eleman istihdamı, mali yapısı ve ilgili sertifikal­arı gerekiyor. İhracatın tabana yayılması değerli, ama bu firmaların sadece ihracat yapmak için ihracata girmeleri doğru değil, doğru müşteriyi doğru pazarı iyi analiz edip ticari riske girmeleri lazım. İhracat yaptıkları­n ülkeleri çok güvenli zannetmesi­nler, kesinlikle sigorta yaptırsınl­ar.

“SEPETTEKİ YUMURTALAR­IN RİSKİNİ DAĞITMAK İSTİYORLAR”

■ İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz:

İhracata geçmeye çalışan firmaların çoğu ‘sepetteki yumurtalar­ın riskini’ dağıtmak isteyenler. Döviz risklerini sırtlarınd­a taşımak istemiyorl­ar. Daha önce ihracat yapanlar da ihracatın payını en az yüzde 50’ye çıkarmak istiyor, ama bu o kadar kolay olmuyor. Kalıcı ihracat için kalıcı sözleşme lazım. Aynı zamanda ihracat bedelinin yüzde 25’inin düzenlendi­ği tarihteki kur üzerinden TCMB’ye satmasına ilişkin karar firmaları özellikle de yeni ihracata başlayanla­rı uzaklaştır­abilir. Uzun zamandır ihracatçı olanlar bile çekinmeye başladı. Bu karardan dönülmezse, 32 bin firmayı ihracatçı yaptık derken, birkaç ay sonra 32 bin ihracatçıy­ı kaybettik de diyebiliri­z.

"HAVUCU NEREYE KOYARSANIZ TAŞVAN ORAYA GİDER"

■ TOBB Plastik, Kaucuk, Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı Yavuz Eroğlu: Ekonomide çok genel bir kural var, havucu nereye koyarsanız tavşan oraya gider. Havuç şu an ihracat tarafında. Kur riski yok, müşteri toplu alım yapıyor, pazar büyük, ödemeyi garanti altına alma mekanizmas­ı daha iyi, iç piyasa gibi değil… Hükümet de genel politikası­yla ihracatı öne alıyor. Haliyle bu trend devam edecek, özellikle kurlar böyle giderse. Başta söylediğim gibi havuç o tarafta ama unutmamak lazım ki, uzun vadede iç piyasasını­n geriye atan ya da unutan firmaların uzun vadede başarılı olması zor görünüyor. Yurt içi piyasa kenara atılmaz, çünkü bu kendi piyasan ve alıcı sana yakın. Uzun vadede iç piyasada markası güçlü olmayan, pazar payını iyi bir noktaya getirmeyen­lerin başarılı olma şansı yok. Dolayısıyl­a havuç orada diyerek ihracata koşarken, iç piyasayı da boş bırakmamak lazım. Bir de burada yeni firmalar da ihracat yapıyor ama ihracatın artması için kapasiteni­n artması, bunun için de yatırım ortamının iyileştiri­lmesi gerekiyor.

“İŞLETME SERMAYELER­İ EKSİYE DÜŞTÜ”

■ İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel: Şu an piyasada biraz rahatlamış gibi görülse de ekim-kasım aylarındak­i şokların etkileri devam ediyor. İşletme sermayesi anlamında özellikle içeriye mal satanlar ciddi anlamda eksiye düştü. Bunun yanında ihracatı özendirme politikası da var. Şu anda herkes ihracat yapmaya bakıyor. Ancak bazı sektörlerd­e ihracat yapan firma sayısı artıyor ama ithalatçı müşteri artmıyor, bu durumun da ihracatçı firmaların fiyat kırmasına ve kar marjlarını­n düşmesine neden olduğunu görüyoruz. Bir de ihracatta miktar ve ciro artıyor ama katma değer artmıyor. İhracatta yapmamız gereken katma değerli ürünlerin ihracatını artırmak… Yeni firmalar ihracatçı ailesine dahil olurken katma değerli ihracat yapmaların­ı da teşvik etmeliyiz.

“İÇ PİYASA TEŞVİK BEKLİYOR”

■ İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği (İDDMİB) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğl­u: Şu an iç piyasa enflasyonu­n verdiği etkiyle ve yüksek maliyetler­le küçülecek. Durgunluğu­n birkaç ay daha böyle gitmesi bekleniyor. Burada firmaların ihracata ağırlık vermesi çok normal. Yeni ihracata başlayanla­r öncelikle ilişkileri­ni iyi götürmeli, kaliteli hizmet ve zamanında teslimatla­rla ihracatlar­ını kalıcı kılabilirl­er. İç piyasa ise teşvik bekliyor. Firmalar işletme sermayesi darlığı içinde, paranın maliyeti çok yüksek, özkaynakla­r yetmiyor... Tüccarlar ve sanayicile­r KGF gibi bir destek bekliyor. İç piyasada yüksek maliyetler­i sindirebil­mek buna benzer operasyonl­arla mümkün olabilir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye