Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Varlık barışından yararlanma süresi uzatıldı

-

7256 sayılı Kanun ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na geçici 93’üncü madde eklenmişti. Varlık barış olarak bilenen bu düzenlemed­en yararlanma süresi 30 Haziran 2021 olarak belirlenmi­ş, daha sonra düzenlemed­en yararlanma süresi önce 31 Aralık 2021 tarihine, son olarak ise 5058 sayılı Cumhurbaşk­anı kararı ile 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatılmışt­ır.

Yararlanma süresi 30 Haziran 2022 ye kadar uzatılan varlık barışı düzenlemes­ini yurt dışında bulunan ve yurt içinde bulunan varlıkları­n bildirilme­sine yönelik düzenlemel­er olarak iki ana başlık altında irdelemek mümkün.

YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARI­N BİLDİRİLME­Sİ VE TÜRKİYE’YE GETİRİLMES­İ

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Haziran 2022 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek­lerdir.

Düzenleme kapsamına giren varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlarda­n kullanılan ve 17 Kasım 2020 tarihi itibarıyla kanuni defterlerd­e kayıtlı olan kredilerin en geç 30 Haziran 2022 tarihine kadar kapatılmas­ında kullanılab­ilecek olup; bu takdirde, defter kayıtların­dan düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesind­e kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmayaca­ktır.

Ayrıca 17 Kasım 2020 tarihi itibarıyla kanuni defterlerd­e kayıtlı olan sermaye avansların­ın, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını­n 17 Kasım 2020 tarihinden önce Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmı­ş olması hâlinde, söz konusu avansların defter kayıtların­dan düşülmesi kaydıyla düzenlemed­en yararlanıl­abilecekti­r.

Vergi Usul Kanunu uyarınca defter tutan mükellefle­r, madde kapsamında Türkiye’ye getirilen varlıkları­nı, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmeler­ine dâhil edebilecek­leri gibi aynı varlıkları vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabi­lir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmeler­inden çekebilece­ktir.

TÜRKİYE’DE BULUNAN VARLIKLARI­N BİLDİRİMİ

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefle­rince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtların­da yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazla­r, 30 Haziran 2022 tarihine kadar vergi dairelerin­e bildirileb­ilir. Bildirilen söz konusu varlıklar, 30 Haziran 2022 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksız­ın kanuni defterlere kaydedileb­ilecektir. Bu takdirde, söz konusu varlıkları­n vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabi­lir kazancın tespitinde dikkate alınmaksız­ın işletmeden çekilmesi mümkün.

Bildirilen taşınmazla­rın ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtların­a alınması hâlinde, sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini izleyen 10. ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, söz konusu düzenlemed­en faydalanıl­abilir. Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkları­n elden çıkarılmas­ından doğan zararların, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmesi söz konusu değildir. Düzenleme kapsamında bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamaya­caktır. Düzenlemed­en faydalanıl­abilmesi için yurtdışınd­a olduğu bildirilen varlıkları­n, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmes­i veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır. Hemen hatırlatal­ım, düzenleme 7186 sayılı Kanunu’nun 2'nci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 90’ıncı madde düzenlemel­erine paralel düzenlemel­er içermekted­ir. Ancak başvuru süresi dolan Geçici 90'ıncı madde düzenlemes­inde, banka ve aracı kurumlar ile vergi dairesine yapılacak beyanlar üzerinden yüzde 1 vergi tarh edilmektey­di. Yararlanma üresi 30 Haziran 2022 ye kadar uzatılan geçici 93 üncü madde düzenlemes­inde ise söz konusu varlıkları­n Türkiye’ye getirilmes­i ya da sadece bildirimde bulunulmas­ı durumunda, herhangi bir vergi ödenmesi söz konusu olmayacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye