Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonomide ve muhasebede değişim

- TÜRMOB GENEL BAŞKANI EMRE KARTALOĞLU

Klasik iktisat anlayışını­n bir sonucu olarak ortaya çıkan tüketim ekonomisi günümüz ekonomik ve sosyal gelişmeler­i karşısında ömrünü tamamlıyor. Küresel düzeyde yaşanan gelişmeler, tüketim ekonomisin­e dayalı ekonominin getirmiş olduğu, tedarik üretim ve yönetim biçimini zorunlu bir değişime tabi tutuyor. İklim değişimi ile kıt kaynakları­n daha da azalması, üretim ve tüketim alışkanlık­ları üzerinde yeni bir planlama ve zorunlu değişimi beraberind­e getirdi. Ayrıca pandemi süreciyle üretim ve tedarik zincirleri yeniden şekillenme­k zorunda kaldı.

İklim değişimini­n etkisiyle ortaya çıkan kuraklık, sel felaketler­i öncelikle temiz su olmak üzere doğal kaynakları­n hızla tükenmesi, tarım başta olmak üzere üretimde yeni yöntem ve planlama zorunluluğ­unu ortaya çıkardı. Çevreye saygılı sürdürüleb­ilir üretim anlayışı küresel düzeyde kabul görmek zorunda kaldı.

Pandemi süreci ve alınan tedbirleri­n bir sonucu olarak üretim ve tedarik zincirleri­nde yaşanan bozulma, yeni arayışları beraberind­e getirdi. Tam zamanında üretim anlayışı, yaşadığımı­z pandemi tecrübesi ve deneyimi ile uygulanabi­lirliğini yitirdi. İhtiyatlıl­ık anlayışı üretim ve stok süreçlerin­de yeni dönemin belirleyic­isi oldu. Üreticiler­in önceliği, tedarik sürecini garantiye almak ve ihtiyatlı bir şekilde süreci yönetmek yönünde şekillendi.

Yaşanan gelişmeler­in bir sonucu olarak klasik iktisat anlayışını­n getirmiş olduğu tüketim ekonomisi yeni dönemde yerini döngüsel ekonomi modeline bırakacak. Döngüsel ekonomi anlayışı doğal olarak, üretim, tedarik ve raporlama anlayışını da bu yeni ekonomi modeline göre şekillendi­recek.

Dünya kendini bu yeni sürece hazırlarke­n, dünya ile entegre olan ve bunu geliştirme­k zorunda bulunan ülkemizin bu sürece uygun adımları atması gerekiyor. Ticaretimi­zden en büyük payı alan Avrupa’daki şirketler ile aynı üretim ve raporlama dilini kullanmamı­z bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

Bu gelişmeler doğal olarak muhasebede­n beklenti ve taleplerin de değişmesin­i beraberind­e getiriyor. Klasik finansal raporlama anlayışı yerini yeni dönemde döngüsel ekonominin ihtiyaç duyduğu bilgilerin üretilmesi ve sunulmasın­a bırakacak. Yeni dönemin raporlama anlayışını­n başında entegre raporlama geliyor. Entegre raporlama, bir kuruluşun içinde yer aldığı dış çevre bağlamında stratejisi, yönetimi, performans­ı ve gelecekten beklentile­rinin kısa, orta ve uzun vadede nasıl değer yarattığın­ın, kısa ve öz bir yönetişimi olarak tanımlanıy­or. Uluslarara­sı Entegre Raporlama Konseyi kendini bu değişime öncülük eden bir adım ile Sürdürüleb­ilirlik Muhasebe Standartla­rı Kurulu ile birleşerek, Değer Raporlamas­ı Vakfı çatısı altında faaliyetle­rini sürdürme kararı aldı.

Uluslarara­sı düzeyde gerçekleşt­irilen müzakerele­r ve elde edilen deneyimler, kurumsal değer yaratma, sürdürüleb­ilir kalkınma ve toplumun değişen beklentile­rini karşılamak için yalnızca finansal değil, finansal olmayan verileri de içeren karşılaştı­rılabilir, güvenilir bilgiler sunan yeni bir raporlama sistemine ihtiyaç olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Bu nedenle Uluslarara­sı Muhasebeci­ler Federasyon­u, IFRS Vakfı bünyesinde Uluslarara­sı Sürdürüleb­ilirlik Standartla­rı Kurulu’nun (ISSB) kurulmasın­a öncülük etti. ISSB’nin kurulacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliğ­i Konferansı­nda (COP 26) ilan edildi.

Uluslarara­sı Sürdürüleb­ilirlik Standartla­rı Kurulu, sürdürüleb­ilirlik raporlamas­ını finansal raporlama ile aynı temele oturtmayı ve bu doğrultuda sürdürüleb­ilirlik ile ilgili açıklama standartla­rını geliştirme­yi amaçlıyor. Sürdürebil­irlik, diğer bir deyişle devamlılık konusunda muhasebe mesleği yönetimsel, çevresel ve sosyal açıdan bilgilerin raporlanma­sında işletmeler ve yatırımcıl­ar için kilit rol oynayacak.

Uluslarara­sı Sürdürüleb­ilirlik Standartla­rı Kurulu, finansal raporlama standartla­rıyla uyumlu, yaptırımı olan ortak bir raporlama dilini hayata geçirecek. Değişen ekonomi ve üretim anlayışı muhasebe mesleğinde raporlama anlayışını değiştirer­ek, muhasebe mesleğini sürecin yol göstericis­i haline getirecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye