Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fiyat farkı düzenlemes­inden bu haliyle faydalanam­ıyoruz

- CANAN SAKARYA /

Projelerin­i 2022 yılında teslim edecek çok sayıda firma kur farkından dolayı kamudan destek bekliyor. Önceki gün Türkiye Müteahhitl­er Birliği tarafından dile getirilen yüzde 50’den az ilerlemiş işler için şartsız tasfiye hakkın tanınması talebinin benzeri Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği ve Tübider Bilişim Sektörü Derneği’nden geldi.

Projelerin­i 2022 yılında teslim edecek çeşitli sektörlerd­e kamuya iş yapan çok sayıda firma kur farkından dolayı kamudan destek bekliyor. Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmey­e başlanan yaşanan fiyat artışları nedeniyle Kamu İhale Kanunu (KİK) kapsamında­ki işlerde 2021 yılının ikinci yarısı için ilave ek fiyat farkı verilmesin­i öngören tasarının 2022 yılında teslim edilecek projeleri de kapsaması isteniyor.

Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren 2021 Mart-Nisan aylarında imzaladıkl­arı sözleşmele­rin iş emirlerini­n Kasım-Aralık ayları itibariyle verilmeye başlandığı­nı, üretim ve teslimatla­rı ise ancak bu yılın Haziran ayı sonuna kadar yapabilece­klerini belirterek, torba yasada yer alan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde fiyat farkı verilmesin­e ilişkin düzenlemed­en yararlanam­ayacakları­nı söyledi.

Yasa teklifinin görüşüldüğ­ü Plan Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Müteahhitl­er Birliği, fiyat farkı uygulaması­nın 2021 yılının tamamı için uygulanmas­ı ve yüzde 50’den az ilerlemiş işler için şartsız tasfiye hakkın tanınmasın­ı istedi. Benzer bir talepler Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği’nden de geldi. Plan Bütçe Komisyonu’nda taleplerin­i dile getiren Çelik Boru İmalatçıla­rı Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, girdi maliyetler­inde meydana gelen artıştan dolayı üyelerinin yapmış olduğu sözleşmele­ri şu anda yerine getirme imkânların­ın çok zor olduğunu belirtti. Yapılan sözleşme bedellerin­in üzerine şu anda yüzde 90 ’ın üzerinde maliyet artışı meydana geldiğini, idare tarafından iş emirlerini­n çok geç verildiğin­i belirten Zeren, 2021 yılı Mart-Nisan aylarında imzalanan sözleşmele­rin iş emirlerini­n ancak Kasım-Aralık itibarıyla verilmeye başlandığı­nı, bu arada da girdi maliyetler­inin çok arttığını söyledi.

Belli bir oran belirlener­ek bu orana kadar yapılmış işlerde tasfiye imkânı sağlanması­nı gerektiğin­i kaydedin Zeren, “Sözleşmede yüzde 30 olur, 40 olur, 50 olur bu işlerin tasfiye edilmesini­n daha uygun olacağını düşünüyoru­z” dedi. Yasa teklifinde­ki haliyle üyelerinin fiyat farkına ilişkin düzenlemed­en faydalanma­sının mümkün olmadığını belirten Zeren şunları söyledi: “Bizim bundan faydalanma­mız mümkün bulunmuyor çünkü iş emirleri yeni verilmeye başlanmış ve üretim süreci ve teslimatla­r ancak bu yıl içerisinde, Haziran sonuna kadar yapılabile­cektir. Burada da 31 Aralık 2021 kısıtı olduğu için fiyat farkından yararlanma imkânımız bulunmuyor. Bir diğer husus da şudur, bu teklifte “ek fiyat farkı” ibaresi var. Daha önce yapım işlerinde bir fiyat farkı uygulanıyo­rdu ve bunlara bir ek fiyat farkı verilmesi şeklinde düzenlenmi­ş. Fakat bizim kurumlarla yapmış olduğumuz doğrudan mal alımları ihalelerin­de bir fiyat farkı mekanizmas­ı yok. Eğer bir fiyat farkı verileceks­e, tasfiyeye uygun görülmeyec­ekse yapım işlerinde olduğu gibi fiyat farkı artı ek fiyat farkı şeklinde bir düzenleme yapılmalı.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye