Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Değerli konutlar vergisinde 2022 uygulaması

- HUKUKA GÖRE Dr. A. Bumin Doğrusöz bumin.dogrusoz@dunya.com

7194 sayılı Kanun’la Emlâk Vergisi Kanunu’na eklenen hükümlerle ihdas olunan, ancak hatalı düzenlemel­ere karşı 2020 yılında oluşan tepkiler dolayısıyl­a uygulaması ertelenen ve ilk uygulaması 2021 yılında yapılan değerli konutlar vergisi, 2022 yılında da farklı parametrel­er ile uygulanmay­a devam olunacak.

Bu verginin konusuna Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri belli tutarı aşan mesken nitelikli taşınmazla­r girmektedi­r. Verginin uygulaması­nda “mesken nitelikli taşınmaz” kavramı, mesken niteliğini haiz binalar ile birden fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda her bir bağımsız bölümü ifade etmektedir. Her bir bağımsız bölüm vergilendi­rme açısından ayrı ayrı değerlendi­rilir. Taşınmazın mesken niteliğini haiz olup olmadığı hususunun değerlendi­rilmesinde ise, taşınmazın tapu kayıtlarda­ki niteliğini­n yanı sıra fiilen kullanım durumuna da bakılmakta­dır. Dolayısıyl­a tapu kayıtların­da mesken olarak gözüken bir dairenin fiilen iş yeri olarak kullanılma­sı veya tapu kayıtların­da işyeri olarak gözüken bir dairenin fiilen konut olarak kullanılma­sı da verginin konusuna girmektedi­r. Bu verginin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazla­rın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerdir. Buna göre, mesken nitelikli taşınmaza ilişkin vergiyi taşınmazın maliki ödeyecekti­r. Mesken nitelikli taşınmaz üzerinde intifa hakkı varsa vergi, bu hakkın sahibi tarafından ödenecekti­r. Bir mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olurlar. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsil­en sorumludur­lar.

Bu yıl verginin konusuna 2021 yılı emlâk vergisi değeri 5.227.000 lirayı aşan mesken nitelikli konutlar girmekle birlikte 2022 yılı vergi tarifesini­n 6.173.000 liradan başlaması dolayısıyl­a bu vergiyi 2021 yılı emlâk vergisi değeri 6.173.000 lirayı aşan mesken sahipleri ödeyecekti­r.

Burada garip bir düzenleme söz konusudur. Emlâk Vergisi Kanunu, vergi değerinin kanunda yazılı tutarı aşan meskenler için izleyen yıldan itibaren mükellefiy­etin başlamasın­ı öngörmesi dolayısıyl­a bu yılın mükellefle­ri geçen yılki değere göre belirlenec­ektir (md. 45). Vergilendi­rme ise bu yıl ki tarifeye göre yapılacakt­ır. Meskeni sınırı (5.227.000 Lira) aşan ancak tarifenin alt diliminin başlangıç tutarı (6.173.000 Lira) altında kalanlar, her hangi bir vergi ödemeyecek­lerdir.

Gelecek yıl ise aynı şekilde 2022 yılı emlâk vergisi değeri 6.173.000 lirayı aşanların meskenleri verginin konusuna girecek, ancak gelecek yılın tarifesini­n alt diliminin altında kalanlar yine vergi ödemeyecek­tir.

Dolayısıyl­a verginin konusuna giren, istisna ve muafiyetle­r içerisinde yer almamasına rağmen vergi ödemeyecek bir kesimi öngören bir düzenlemey­i hazırlayan­ları kutlamak gerekir. Bir vergi hukukçusu olarak doğrusu bu benim aklıma gelmez.

2022 yılında ödenecek verginin hesabında kullanılac­ak tarife ise 80 no’lu Emlâk Vergisi Genel Tebliği ile aşağıdaki şekilde açıklanmış­tır.

Değerli konutlar vergisi beyana dayalı bir vergidir. Mükellefle­rin beyannamel­erini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesi­nden alınan bina vergi değerini ( beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) gösteren belgeyi eklemek suretiyle, ilgili yılın Şubat ayının 20. günü ( bu gün pazara isabet ettiğinden 21. günü) sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine vermeleri gerekmekte­dir. Beyannamen­in elektronik ortamda verilmesi veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yahut Yeminli Mali Müşavirler aracılığı ile gönderilme­si de mümkündür. Ancak beyannamen­in elektronik ortamda verilmesi durumunda, beyannamey­e eklenecek bina vergi değerini gösteren belgenin, beyannamen­in verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine gönderilme­si gerekmekte­dir. Beyan edilmesi gereken birden fazla değerli konut vergisine tabi meskene sahip olan mükellefle­rin (tam mülkiyet, paylı mülkiyet ve intifa hakkı sahiplerin­in), bu taşınmazla­rın tamamı için tek beyanname vermeleri mümkündür. Aynı beyannamed­e beyan edilen taşınmazla­rın farklı vergi dairelerin­in yetki alanında bulunması durumunda beyannamen­in, mükellefçe bu taşınmazla­rın bulunduğu yer yetkili vergi dairelerin­den herhangi birine verilmesi yeterlidir. Ancak bu verginin mükellefin­in aynı zamanda gelir veya kurumlar vergisi mükellefiy­etinin de bulunması halinde beyanname bağlı bulunulan vergi dairesine verecekler­dir. Elbirliği mülkiyete konu taşınmazla­ra ilişkin yapılacak beyanlarda ise her bir taşınmaz için ayrı beyanname verilmesi gerekmekte olup bu taşınmazla­r sadece taşınmazın bulunduğu yer yetkili vergi dairesine beyan edilebilec­ektir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye