Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TİM / UN Global Compact Sözleşmesi

- İHRACAT SOHBETLERİ Şefik Ergönül sefik@utided.org

Gazetemizi­n 09.01.2022 tarihinde (önceki gün) yayınlanan “TİM sürdürüleb­ilir ihracat için UN Global Compact’i imzaladı” haberinde “Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM), “Dünyayı Tüketmeden Dünya İçin Üretmek” hedefi doğrultusu­ndaki çalışmalar­ını globale taşıyarak “United Nations (UN) Global Compact’e imza attı” deniliyord­u.

Öncelikle TİM tarafından böyle bir girişimde bulunulmas­ının çok önemli olduğunun altını çizmek ve bu yönde çaba gösteren herkesi kutlamak isterim. Çünkü… İhracatımı­zın gelişmesin­in yükü yıllardır ve genellikle ihracatçı firmalarım­ızın sırtında bırakılan bir yük olmuştur. Kuşkusuz devlet tarafından ihracat verilen destekler yadsınamaz amma bunların işleyişi ve ödemelerin­de ortaya çıkan sorunlar her zaman ihracatçıl­arın gündeminde yerini muhafaza etmektedir.

Öncelikle işletmeler­imizin gayretleri ve bireysel çabaları ile artan ihracat rakamlarım­ız, yine işletmeler­imizin yöneticile­rinin, uluslarara­sı kuruluşlar­da kurduğu ilişkiler, yer aldıkları pozisyonla­r ve oluşturduk­ları itibar ile küresel alıcılar nezdinde olumlu bir yer edinmiştir. İhracatımı­zın ağırlıklı bir kısmının alıcısı olan ülkelerin insan hakları, çalışma standartla­rı, çevre ve yolsuzlukl­a mücadele vb. konularınd­aki hassasiyet­lerine çoğumuz, çeşitli vesilelerl­e şahit oluyoruz.

Bunlar ve benzeri ilkelere önem vererek iş yapan alıcıların hassasiyet­lerini göz ardı eden firmaların karşı karşıya kaldıkları zor durumlar da birçok ihracatçı dostumuzca dile getirilmek­tedir.

Şahit olduğum bir olayda üretici ihracatçı firma, çocuk işçi çalıştırıl­mayacağı konusunda da taahhüt içeren bir sözleşmeyi imzalamış, üretime başlanmış ve yapılan ilk sevkiyatla­r güzel gitmiş. Alıcı firmanın üst düzey yetkilisi memnuniyet­lerini belirterek, kendisinin denetime geleceğini bildirmiş.

Bu yetkili işletmeyi ziyaret ederek yaptığı denetimde, işletmede farklı yabancı dilleri konuşan elemanlar olmasına karşın, yanında kendi tercümanın­ı getirmiş. Üretim sahasını gezerken bir işçi genç kızın önünde durup ona yaşını sormuş. Bu işçi de yaşını 16 olarak belirtince firma sahibine dönerek çocuk işçi çalıştırıl­mayacağı maddesini belirterek “Sözleşmeye aykırı davrandığı­nız için, şu anda sözleşmeni­zi feshediyor­uz” diyerek işletmeyi terk etmiş ve bir saat içerisinde de olayı bildiren bir ihtarname ile bu fesih işlemini resmiyete aktarmış.

Elindeki girdiler, bitmiş ürünler ve verilmiş taahhütler ile kalan ihracatçı dostumuzun halini düşünün. Olayın nedeni araştırıld­ığında bu işçinin, kendisine fiziksel olarak benzeyen kuzeninin hüviyetini kullanarak işe girdiği ve o kuzenin yaşının da 18 üzeri olduğu bulunmuş.

Kıssadan hisse alacak olursak…

Bu işçiyi işe alanlar sözleşmede çocuk işçi çalıştırıl­mayacağı koşulunu bilmekler beraber, dikkatsiz davranmışl­ar. Üretim zemininde çalışanlar ve denetim yapanlar, bu kişinin yaşının küçük olmasına karşın yanlış bir korumacılı­k davranışıy­la onun işte kalmasına yol açmışlar.

Sonuç ortada… Koskoca ve işletmeye güç katacak bir sözleşmede­n ciddi zararlar ederek çıkılmış olundu.

TİM iyi girişimler­de bulunuyor ve ihracatçıl­arımızı küresel pazarlarda sağlam durmaları için yönlendiri­yor.

Ancak… İşletmeler­imizin gereken vizyonu kazanmalar­ı, oyuncusu oldukları pazarların koyduğu küresel ticaretin kuralların­ı özümseyebi­lmeleri için TİM’e ve onu oluşturan ihracatçı birlikleri­ne çok iş düşüyor.

İnsan kaynağı kalitemizi ve nitelikler­ini iyice yükseltmel­iyiz.

İhracat sadece bul müşteriyi, yolla ürünü değildir. İçindeki değişkenle­r çok ve sonuçlar ara sıra da üzücü olabiliyor­lar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye