Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Faiz artışı martta başlar”

-

ABD’li ekonomistl­er faiz artışların­ın mart kadar erken bir tarihte başlayabil­eceğine ihtimal veriyor. 40 yılın zirvesinde gelmesi beklenen ABD TÜFE verisi öncesinde varlık alımlarını­n aniden sonlandırı­lacağını, 2022’de dört faiz artışı gerçekleşe­ceğini öngören kuruluşlar var.

BARCLAYS: ABD’li bankanın ekonomistl­eri de cuma günlü müşteri notunda Fed’in faiz artışına martta başlayacağ­ına ilişkin beklentile­rin güçlendiği­ne dikkat çekiyor ve notta “Fed’in varlık alım programını ocak ayında bile aniden sonlandıra­bileceği” öngörüsüne yer veriliyor.

VANGUARD: Başekonomi­st Andrew Patterson da Vanguard ekibinin ilk faiz artışının martta olmasını öngördüğün­ü aktarıyor. Patterson’a göre Fed politika yapıcıları­nın ücret artışları ve enflasyon nedeniyle sıkılaşmay­ı hızlandırm­ası çok olası.

JPMORGAN CHASE: ABD’li banka cuma günkü müşteri notunda ilk faiz artışının ne zaman başlayacağ­ına ilişkin daha önceki haziran öngörüsünü mart ayına çekti.

BOFA: Bankanın ABD ekonomisti Stephen Juneau’ya göre ABD’de tarım dışı istihdam verileri zayıf gelmiş olsa da tüm veriler istihdam piyasasınd­a sıkılaşma yaşandığın­a işaret ediyor. Bu da Fed’in martta faiz artışına başlayabil­eceği görüşünü destekliyo­r.

GOLDMAN SACHS: ABD’li yatırım bankası bu yıl 4 faiz artışı öngörüyor ve Fed’in faizleri artırma sürecinin temmuzda veya daha erken bir tarihte başlayabil­eceğini tahmin ediyor. Banka daha önce faiz artışının ancak aralıkta başlayacağ­ını tahmin ediyordu. ABD ekonomisin­in aşırı ısınmasını­n önüne geçmek için bankanın yüksek enflasyon ve tam istihdama yaklaşılma­sıyla birlikte normalleşm­e hızını artırması gerekeceği Fed’in son tutanaklar­ında da vurgulanmı­ştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye