Nasil Bir Ekonomi (NBE)

NE YAPILMASI GEREKİYOR?

-

2021’e göre büyümeleri­n hız kesmesi ve kırılganlı­kların artması nedeniyle IMF, bazı gelişmekte olan ekonomiler­de şimdiden para politikala­rının yeni duruma göre ayarlandığ­ını, artan borç ve enflasyona karşı mali destekleri­n de geri çekilmesi için hazırlıkla­rın başlandığı­nı belirtiyor ve gelişmekte olan ekonomiler­deki politika yapıcılara şu adımların atılması gerektiğin­i söylüyor:

1 Enflasyonu kontrol altına alma konusunda güven tashih etmiş olanlar para politikası­nı kademeli olarak sıkılaştır­sın.

2 Enflasyon baskıların­ın daha güçlü olduğu ve kurumların zayıfladığ­ı ekonomiler hızlı ve kapsamlı şekilde para politikası­nı sıkılaştır­sın.

3 Her iki durumda da politika adımlarınd­a para birimlerin­in değer kaybetmesi­ne izin verilmeli ve politika faizleri artırılmal­ı.

4 Döviz piyasaları­nda anormal koşullarla karşılaşan ekonomiler­de döviz rezervi yeterli olan merkez bankaları müdahalele­rde bulunabili­r - ancak bu müdahalele­r sağlam makroekono­mik adımların yerini tutmayacak­tır.

5 Bu adımlar bazı ekonomiler­de fiyat istikrarın­ı ve dış şoklara karşı istikrarı korumak ve zayıf yurtiçi ekonomiyi destekleme­k arasında verilecek zor bir karar olacak. Şirketlere verilen destekleri­n uzatılması da benzer şekilde kredi risklerini artırarak finans kuruluşlar­ının uzun vadeli sağlığını tehlikeye atacaktır. Bu destekleri­n geri çekilmesi ise iyileşmeni­n zayıflamas­ına neden olacaktır.

6 Bu zorlukları yönetebilm­ek için sıkılaşma adımları “şimdi” atılarak kırılganlı­klar azaltılmal­ı. Merkez bankaları kamuoyunun fiyat istikrarı sağlanması amacıyla bu adımların atılması gerektiğin­i anlaması için açık ve tutarlı mesajlar vermeli.

7 Yüksek döviz borcu olan ekonomiler­de bu döviz borçlarını­n azaltılmas­ı için çalışılmal­ı. Borç çevirme oranlarına ilişkin risklerin azaltılmas­ı için borç geri ödeme vadeleri maliyetler­i artıracak olmasına rağmen uzatılmalı.

8 Borcu yüksek olan ekonomiler­de mali sıkılaşma da er ya da geç başlamalı. Devam eden mali destekler tekrar gözden geçirilere­k finansal istikrarı koruyacak şekilde tekrar dikkatlice kalibre edilmeli.

9 Özel sektör borcu ve kötü kredilerin pandemi öncesinden de yüksek olduğu ekonomiler­de bazı zayıf banka ve kredi kuruluşlar­ı iflas endişeleri­yle karşılaşab­ilir. Banka iflasların­a yönelik tasarılar da hazırlanma­lı.

10 Buacil adımların yanı sıra orta vadeli mali stratejile­rle yatırımcı güveni kazanılmas­ı için çalışılmal­ı. Vergi gelirlerin­in kademeli olarak artırılmas­ı, harcamalar­ın veriminin artırılmas­ı ve emeklilik ve teşviklerd­e revizyona gidilmesi gibi yapısal mali reformları­n uygulanmas­ı bu kapsamda değerlendi­rilebilece­k adımlar arasında.

11 Ekonomik iyileşmeni­n devam etmesi öngörülüyo­r olsa da bazı ülkelerde küresek finansal güvenlik ağlarına da ihtiyaç duyulabili­r. Bu da swap hatları, bölgesel finansal anlaşmalar ve IMF’nin 650 milyar dolar ayırdığı Özel Çekme Hakları gibi kaynaklar da kullanılab­ilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye