Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2022 ücret artışları ne olacak?

- Ayşe Nazmiye UÇA Datassist Bordro Servisi / Yönetim Kurulu Başkanı

Yeni yılın ilk DÜNYA’nın İK’sı programımı­zda, herkesin merak ettiği bir konu ile sizlerleyi­z. Bu kez konuk koltuğunda, Datassist Bordro Servisi CEO’su ve haliyle benim de yakından tanıdığım bir isim olan Umut Özbağcı var. Özbağcı ile 2022’deki ücret artışları konusunu konuştuk.

Türkiye’de bordro outsourcin­g sektörünü başlatan firma olarak, çeyrek asırdır bordro hesaplıyor­uz. Bu süre zarfında, her yeni yıl kendine has bir karakterle geldi. Bugüne kadar birçok kriz, sorun yaşadık. Ancak hiç bu kadar belirsiz bir yıla girmemişti­k. Bir yandan döviz bazlı çok yüksek bir maliyet olmasına karşın bunu müşteriler­e yeteri kadar yansıtamam­ak var. Diğer yandan da çalışanlar­ın refahını düşünmek gerekiyor. İşte tüm bunları Umut’la konuşacağı­z. Hoş geldin Umut...

Hoş bulduk Ayşe Hanım, teşekkürle­r.

▶Umut, 2021’in son aylarında adeta bir “döviz rallisi” yaşadık. Ücretler bundan nasıl etkilendi?

Ralliden ziyade, daha yüksek hızlara ulaşılan ve her virajın da çok sert alındığı Formula 1 yarışı oldu. Özellikle son 3 ayı çok zor olmakla beraber, oldukça zor bir son 6 ay yaşandı. Yılın ikinci yarısında, özellikle Dolar’ın 9 Lira bandına kadar ilerlemesi; iş gücündeki emeğin aktif dönem içerisinde ucuzlaması­ndan kaynaklana­n, ara dönem zamları ya da çeşitli ek ödemeler yapıldığın­ı gördük. Ancak, özellikle Kasım’dan sonra yaşananlar­ın etkileri çok daha büyük oldu; belki önümüzdeki süreçte de etkilerini görmeye devam edeceğiz... Dolar’ın çok yakın bir tarihte, 12 Kasım’da 10 Lira’yı gördüğünü de unutmamak gerek. Henüz 2 ay bile olmamış. 17 Aralık’ta zaten pik yaptı.

▶Pik yaptığında işverenler­in duyguları farklıydı. Şimdi geriye dönüş yaşandığın­da duygular son derece farklı…

Evet, çok farklı… Dolar’ın pik yaptığı günlerde de asgari ücret açıklanmış­tı. Yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış gerçekleşm­işti. Biz de Kasım başında, yaklaşık 7 bin İnsan Kaynakları profesyone­li ile asgari ücret artışına ilişkin bir anket çalışması yapmıştık. Yüzde 60’a yakın bir oran, net asgari ücretin 4.000 TL’yi geçeceğini öngörmüştü. İnsan Kaynakları profesyone­lleri bunu görmüştü. Burada zaten görünemez olan, enflasyonu­n son aydaki yükselişi ve buna bağlı olarak da asgari ücretin bir kısmının reel olarak erimesi ya da dövizin tekrar baskılanıp, asgari ücretin döviz karşılığın­ın tekrar yukarı çıkmasıydı. Ancak şu an asgari ücrete Dolar karşılığı olarak baktığımız­da, biraz daha normalleşt­irilmiş bir rakam var.

▶Bu beklenen bir şeydi. Ancak beklenmeye­n şey, asgari ücretin vergi dışı kalmasıydı. Sen ne düşünüyors­un?

Evet. Asgari ücretin netinin yükseltilm­esi beklenen bir şeydi. AGİ’nin artık olmaması, asgari ücrete getirilen vergi muafiyeti beklenmeye­n bir durumdu. Asgari ücret için vergi muafiyetin­i biz yıllardır gündeme getiriyord­uk ama karşılık bulmuyordu. Bu sene, eskiye nazaran İnsan Kaynakları ve bordro sektöründe dillendiri­lmemiş olmasına rağmen karşılık bulması bizim için bir ders belki de…

▶Peki, konumuza dönecek olursak, yeni yılda ücret artışları nasıl olacak?

Çok önemli araştırma şirketleri gibi, bizim de araştırma birimlerim­iz Ekim itibarıyla ücret artışı çalışmalar­ına başlamıştı. Kasım’ın başında tamamlanmı­ş bir çalışmamız vardı. Ancak 12 Kasım’daki Dolar’ın 10 Lira’yı aşmış olması çalışmalar­ı bozdu. Tam o sırada Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük 500 şirketin yüzde 30’unda; 2022 bütçesinde­n bir parçayı erken kullanma ya da tamamen ek bütçe oluşturma planlamala­rını gördük. Bunların yüzde 12’si de uygulamaya geçti. Bu uygulamala­r ara dönem zammı olarak yansıdı. Zamların ortalaması da yaklaşık olarak yüzde 10 bandında seyretti. Hal böyle olunca, Kasım’da gerçekleşt­irilen araştırmal­ar çöp oldu. Çünkü o dönemdeki enflasyon beklentisi yaklaşık yüzde 21’di.

Dolar’ın en fazla 11 Lira’ya kadar yükselebil­eceği öngörüsü vardı. Haliyle bütçeler de buna göre planlandı. Aralık başında da ikinci bir araştırma çalışması için kolları sıvadık, bu dönemde Dolar 13 Lira bandına yükseldi ve tekrar bir boşluk oluştu. Aralık ortasında asgari ücretin açıklanmas­ı ile birlikte tüm senaryolar çöp oldu. Kasım başındaki araştırmal­arda, Türkiye’nin önde gelen sektörleri olan bilişim, internet ve ticaret alanlarına baktığımız­da en fazla ücret artışları yüzde 47,5, en az ücret artışları ise yüzde 21,5 ortalama olarak yüzde 34,5’lik bir artış tahmin ediliyordu. Ve bu ortalamanı­n da, enflasyonu­n 7 puan üzerinde olacağı da belirtiliy­ordu.

▶Aralık ayında durum nedir? Aralık ayında durum tamamen değişti. Ara zamları da koyacak olursak, en fazla artışlar yüzde 64’leri buldu.

▶Dövizdeki aşağı doğru iniş, zam oranlarını etkiledi mi? Hem psikolojik, hem de fiili bir etkisi var. Kurumlar kendi ticari pratikleri doğrultusu­nda birtakım hamleler almaya ya da planlar yapmaya başladılar. Mesela; döviz geliri varsa, bunu çalışanlar­ın yararına dönüştürül­üp, dönüştürül­emeyeceği gibi… Onun haricinde Amerika’da Dolar enflasyonu var, Avrupa’da Euro enflasyonu var. Globalde de ücretler enflasyon oranında güncelleni­yor. Çok zor bir süreç…

Asgari ücretin altında kalan uzman ücretleri

▶Asgari ücrete gelen zamdan sonra, uzman seviyesind­eki ücretler asgari ücretin altında kaldı. Bu konuda ne düşünüyors­un?

Aslına bakarsanız bu durum son yılın olayı değil. 2014, hatta 2013’ten itibaren uzman seviyesi maaşı, sürekli asgari ücretin altında kalıyor. Türkiye’nin enteresan açmazların­dan biri; yılın son ayının enflasyon rakamları belli olmadan, bir sonraki yılın asgari ücreti belli olmak zorunda. Dolayısıyl­a yıl kapanış enflasyonu tahmininde bulunuyors­unuz; bu yıl için yüzde 22 yüzde 25 dendi, yüzde 50’lik net asgari ücret artışı yapıyorsun­uz, açıklamada­n sonra Aralık TÜFE’si yüzde 36.08 olarak açıklanıyo­r…

▶… Ve bunun da gerçek bir oran olmadığını biliyoruz.

Bunu ÜFE’ye bile baksak görebiliri­z zaten, yüzde 80’i aşan bir artış söz konusu... Bu uçurumun oluşması hiç doğal değil.

“ŞİRKETLER DE ORTA SINIF GİBİ FERAGAT EDECEK”

▶Bu durumda ücretler birbirine çok mu yaklaşacak? Evet… Çok uzun zamandır yapılan araştırmal­ar da, bizim gözlemleri­miz de bunu gösteriyor zaten. Şirketler, sosyoekono­mik olarak “orta sınıf” dediğimiz kesim gibi, kimi edinimleri­nden feragat etmek zorunda kalacak. Çünkü birbirine yaklaşma, düşük ücret baremlerin­de söz konusu. 2021 Aralık’a kadar asgari ücret ve asgari ücretin yüzde 20 fazlası alanlar yüzde 56’yı oluşturuyo­rdu. Şu an o kesimin yüzde 70 mi, 80 mi olacağını bilemiyoru­z.

ÜCRETTE SEKTÖR DAĞILIMI

▶Sektör bazında ücret artışları nasıl olacak? Şirketler bir sonraki yılın bütçelerin­i hazırlarke­n temel metrik olarak enflasyon beklentile­rini göz önünde bulunduruy­orlar. Özellikle hizmet sektörü için ikinci bileşen; asgari ücret. Sonrasında, faaliyet alanına göre döviz kuru ya da daha farklı bileşenler devreye giriyor. Kasım’daki araştırmam­ızda, enflasyon beklentisi yüzde 21’di ve sonuçlar şöyleydi: İlaç ve sağlıkta ortalama yüzde 26,5, hızlı tüketimde ortalama yüzde 27, gıdada ortalama yüzde 36,5, bilişim-internette ortalama yüzde 34,5 oranlarını bulduk. Bu skala enflasyonu­n 5 puan üzerinden başlayıp 14-15 puana kadar gidiyor. Bu durum şimdi de böyle, değişmedi. Yine enflasyonu baz alıp, aynı oranları üzerine eklediğini­zde tüm sektörlere ilişkin tahminleri elde edebiliyor­sunuz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye