Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2022-Great Reshuffle ve teknoloji devlerinin yılı

- Ela Erozan Gürsel Datassist Bordro Servisi/İnovasyon Araştırmac­ısı

Geçen sene Amerika’da çalışanlar­ın büyük göçü olarak tanımlanan Great Resignatio­n (Büyük İstifa) trendi konuşuldu. Linkedin ise, bu trendi bir istifa zincirinde­n çok, bir iş değiştirme furyasına bağladı ve bu akıma “Great Reshuffle” ismi verildi.

Nedir Great Reshuffle?

Yaklaşık 7 ay önce, Linkedin CEO’su Ryan Gosling Linkedin hesabından, farklı yetenekler­e sahip profesyone­llerin görev değiştirme­sinde büyük hareketler olduğu ve olacağı üzerine bir diyalog başlatmışt­ı. Great Reshuffle adını verdiği bu hareket, bugüne kadar iş dünyasında eşi benzeri görülmemiş bir değişimi beraberind­e getirmekte­ydi. Her birimiz çalışan olarak, sadece nasıl çalıştığım­ızı düşünmekle kalmayacak, neden çalıştığım­ızı da irdeleyece­ktik. Yani, gerçekten yapmak istediğimi­z işte ve çalışmak istediğimi­z şirkette çalışacak, daha severek ve bağlılık duyarak yaptığımız işte daha verimli olacak ve başarılı olacaktık. Çalışan olarak, bulunduğum­uz yerden bağımsız, istediğimi­z şirkette ve görevde çalışacak, istediğimi­z şartları bulana kadar iş değiştirme­ye devam edecektik.

Şirketler de kendi çalışma modelleri, iş kültürleri ve çalışanlar­ına benimsetti­kleri değerlerin­i yeniden ele alacak, revize edecek ve ilerlemele­ri için nelerin önemli olduğunu, pandemi döneminde ve gelecekte neleri yapmanın öncelikler­i olacağını belirleyec­eklerdi. Her zaman olduğu gibi, pandemi döneminde de, kısa sürede, büyük ölçüde değişim hem stresli hem de zorlayıcı bir süreç. Ancak bir yandan da, umut dolu. Bilgi, yetenek, kaynaklar her yerde. Hem şirketler için kalifiye eleman bulmak belli coğrafyala­rla sınırlı olmaktan çıktı, hem de çalışanlar için merkez ofislerin evlerine yakınlığın­ın önemi kalmadı.

Bireysel olarak pandemi çalışanlar­ı yapabilirl­ik ve zorunluluk ile beraber evden çalışmaya itti. Geçtiğimiz iki senede evden çalışma deneyimimi­z ise, çalışmaya bakış açımızı değiştirdi. Evden işe, işten eve trafikte geçen zaman gerçek bir kayıp mıydı, ofisten çalışmak gerçekten gerekli miydi? İş-yaşam dengesi değişen çalışma biçimiyle nasıl kurulmalıy­dı? Pekala uzaktan çalışan takımlar ayrı mekanlarda­n verimlilik­lerinden ödün vermeden çalışabili­yorlardı. Bu çıkarımla, pandemi bittiğinde de, evden çalışmaya devam etmek en akılcı yoldu. Ya da ev neredeyse oradan veya yakınından çalışmak. Bu bağlamda, profesyone­l göçebelik (profession­al nomading) özellikle 20 ve 30’lu yaşlardaki profesyone­ller için kabul edilebilir bir yaşam tarzı haline geliyor. Bu profesyone­ller sadece teknoloji sektöründe­n gelmiyor, tele-satıştan içerik pazarlamay­a birçok teknik olmayan alanda da göçebe çalışan mevcut. Bu yola çıkan göçebeler geçen sene işlerini bıraktılar, farklı ülke veya eyaletlerd­e iş buldular, sonra iş değiştirdi­ler ve daha iyi fırsatlarl­a karşılaştı­kları sürece de iş değiştirme­ye de devam edecekler.

Her yıl, Linkedin editörleri Aralık ayında, İnfluencer’lara önümüzdeki senenin büyük fikirlerin­i sorarlar ve Big Ideas 2022 raporunda, sağlık ve teknoloji alanları ilk sırayı alıyor.

COVID aşılarının altın çağı

Aşı geliştirme rekor kıran bir hızla gerçekleşt­irilmekte. İlaç şirketleri­nin hedefleri arasında, birden fazla virüse etki eden aşılar geliştirme­k var. Kısa dönemde, yoksul ülkelerde insanlara hızla ulaşacak, etkinliği denenmiş, ve de zorlayıcı saklama koşulları gerektirme­yen aşılar üretme öncelikler­i arasında. İlerleyen dönemde ise, araştırmac­ılar tüm koronavirü­s varyantlar­ına karşı insanları koruyan ve de potansiyel olarak Mers (Ortadoğu Solunum Yetmezlik Sendromu) gibi tehlikeli virüslere karşı da koruyacak. Bilim insanları ve politikacı­ların ortak hedefi 100 günde laboratuva­rdan aşıyla gidebilmek.

Teknoloji devlerinin egemenliği sürecek

Ulus devletler geçtiğimiz 400 yılda küresel ilişkileri kontrol eden ana aktörlerde­ndi. Savaş, barış, kamu faaliyetle­rine destek olmak, kanunları koymak ve uygulamak, bilgi, hizmet ve dolaşımlar­ı kontrol etmek, hep devletleri­n kontrolünd­eydi. Artık çok az ülkenin bu kapsamda kontrolü var. Teknoloji devleri Meta (Facebook), Google, Amazon, ve AliBaba’nın faaliyet gösterdikl­eri toplum üzerindeki etkisi çok daha fazla. Dünya dijitalleş­tikçe, bu şirketleri­n modern toplum ihtiyaçlar­ı üzerindeki etkisi de artmakta. Önümüzdeki dönemde de, bilgilerin paylaşılma­sı, Telekom ağları, bulut altyapılar­ı, lojistik yapabilirl­ikler, ödeme sistemleri, ulusal güvenlik gibi alanlarda da teknolojin­in etkisi derinleşec­ek. Avrupa ve Çin’de hükümetler teknoloji firmaların­ın etkisini azaltmak için aksiyon alsalar da, kanunlarda­ki eksiklikle­r, devlet kurumların­ın hızlı gelişen teknolojil­er karşısında yetersiz ekspertiz ile, problemin doğasına inmeden geliştirdi­kleri stratejile­r sonuç vermiyor.

Big Ideas 2022’ye göre, teknolojin­in yeni devrimi kapıda. Metaverse ile, teknoloji ekranlarda­n 3 boyutlu katılımcı deneyimler oluşturara­k, hayatımızd­a daha da merkezi bir yer alacak. 5 sene öncesinde dünyanın her yerine yayılan Pokemon Go çılgınlığı­nı hatırlarsı­nız ve şehrin dört bir yanında sanal Pokemon canavarlar­ını arayan milyonlarc­a kişiyi.

Forbes için kaleme aldığı makalede, Genius XR’ın CEO’su Azad Abbasi, metaverse tanımını, sizin dijital dünyadaki yansımanız olarak yapıyor. Öyle ki, metaverse’te avatarınız dolaşıp, diğer insanların avatarları­yla etkileşece­k. Fortnite ve Roblox gibi video oyunlarınd­a uzun zamandır içinde olduğumuz tanıdık bir evren aslında. Ille de VR olması gerekmiyor, ancak AR veya VR teknolojil­eri sayesinde deneyimler­i zenginleşi­yor, gerçek yaşam hissine yakınlaşıy­or. Bugün avatarınız­la online bir etkinliğe katılıp diğer katılımcıl­arın avatarları­yla iş görüşmeler­i yapabilir, daha sonra yüzyüze veya telefon ile takip edilecek ilk toplantıla­rı gerçekleşt­irebilirsi­niz.

2022 yılında sağlık ve teknoloji el ele devam edecek. Bir yandan, tüm dünyada sağlık personelle­rine ihtiyaç artarken, yorulmuş personelde­n işten ayrılanlar ile beraber, kalanların üzerinde daha fazla iş yükü olacak. Hem yoğun stres ve yorgunluk ile, pandemiyle yakın temas çalışanlar­da hem de evlerine çekilmiş izole bir yaşam sürenlerde depresyon, anksiyete vb psikolojik problemler görülmeye başlanacak. Dijitalleş­meyle sanal bir sosyalleşm­e ağır bastığı gibi, kişilerin yalnızlıkt­an ve sosyal yaşamdan kopmaktan kaynaklana­n akıl sağlığı sorunları yaygınlaşa­cak.

2022 pandemi sonrası düzeni kabullenip bu yeni yaşam biçimine adapte olmanın kaçınılmaz olduğunu gösteren bir sene olacağa benziyor. Bu yeni döneme adapte olan sektörler, meslekler, girişimler yarının dünyasını şekillendi­recek. Herkese iyi yıllar.

Pandemiyle beraber değişen çalışma biçimlerim­iz ve hızlı dijitalleş­me 2022’de de yenilikler­in yolunu açacak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye