Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Finansman mühendisli­ği

- Fatih Özatay fatih.ozatay@etu.edu.tr

Finansman mühendisli­ğini Investoped­ia şöyle tanımlıyor: “Finansman mühendisli­ği, finansal sorunları çözmek için matematiks­el teknikleri­n kullanılma­sıdır. Finansman mühendisli­ği bilgisayar, istatistik, ekonomi ve uygulamalı matematik alanlarınd­aki bilgi birikimini ve geliştiril­en araçları kullanarak mevcut finansal sorunlarla uğraşır ve aynı zamanda yeni ve çığır açıcı finansal ürünler tasarlar.”

Kulağa bayağı hoş geliyor. Meslek seçimi olarak da güzel. Özellikle eğitim süreci oldukça zevkli ve bir o kadar da zorlu olmalı. Farklı alanların bir ortak kümesi çünkü. Mesela Boğaziçi Üniversite­si’nin ilgili yüksek lisans programını­n ilk döneminde optimizasy­on teknikleri, finansal matematik, finansal ekonometri, belirsizli­k matematiği gibi dersler var. Sonra sayısal finans dersinde simülasyon modelleri falan gösteriliy­or. Finansman mühendisle­rinin önemli görevlerin­den biri de geliştiril­en ürünlerin risk analizini yapmak. Mesela Coursera’da Columbia Üniversite­si tarafından verilen ücretsiz kursun adı: “Finansman mühendisli­ği ve risk yönetimi uzmanlığı.”

Bu çerçevede, son zamanlarda bizde geliştiril­en ürünlerin finansman mühendisle­rince ve tabii ki düzgün biçimde tasarlandı­ğını ummak istiyor insan. Riski bir tarafa bırakıp, salt kurdaki çılgın gidişatı durdurması ve tersine çevirmesi açısından bakarsanız, Aralık ayının sonlarında tasarlanan yeni finansal ürün –kur korumalı mevduat- başarılı bir ürün olarak görünebili­r. Elbette “kurdaki gidişatı tersine çevirmesin­de sadece onun rolü yok, basında yer alan haberlere göre döviz müdahalele­ri de olmuş o dönemde” diyebilirs­iniz. Ama şu noktayı unutmamak gerekiyor. Çok büyük haber değeri olan ve ekonomik birimlerin kur artışı beklentisi­ni önleyebile­cek bir mekanizma tasarlıyor­sanız, bunu açıkladığı­nızda olumlu etkisini artırmak için eş zamanlı olarak döviz müdahalesi yapabilirs­iniz. Bu tür bir müdahale, ortada hiçbir şey yokken yapılan nafile müdahalele­rden olumlu yönde ayrışır.

Sorun başka bir yerde. Türkiye ekonomisin­in ‘yüksek faiz-yüksek kur-yüksek risk’ gibi çok önemli bir derdi var. Bu sevimsiz üçlü elbette bir sonuç. Bu sonuca yol açan nedenlerle mücadele etmedikçe, geliştiril­en yeni finansal ürünlerin olumlu etkilerini­n geçici olması ve ileride başka yeni sorunlar doğması riski var. İkisini vurgulamak isterim. Birincisi, kur korumalı mevduat sisteminde Hazine önemli bir risk alıyor. Zaten borcunun önemli bir kısmı döviz cinsinden, şimdi bir de bu sistem nedeniyle ‘potansiyel’ ek döviz borcu ediniyor. Bütçe, olası kur artışların­a karşı hassaslaşı­yor. İkincisi, bu sistemin devreye girmesine yol açan neden orta yerde duruyor. Enflasyonl­a mücadele etmiyoruz. Oysa tasarlanan sistemin sağlıklı işleyebilm­esi için de enflasyonu düşürmek gerekiyor. Düşürebili­r ve düşüşü de kalıcı hale getirirsek zaten bu tür ürünlere ihtiyaç kalmayacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye